Τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο κατασκεύασαν Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι το μικροσκοπικό κυβοειδές σκάφος τους θα εκτοξευθεί με πύραυλο της SpaceX τον Σεπτέμβριο.
Κάθε πλευρά του πειραματικού δορυφόρου που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο και της εταιρείας υλοτομίας Sumitomo Forestry έχει μήκος μόλις 10 εκατοστά.
Οι δημιουργοί αναμένουν ότι το ξύλινο υλικό θα καεί εντελώς όταν η συσκευή εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα – ενδεχομένως παρέχοντας έναν τρόπο να αποφευχθεί η δημιουργία μεταλλικών σωματιδίων όταν ένας δορυφόρος επιστρέφει στη Γη.
Αυτά τα μεταλλικά σωματίδια θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στις τηλεπικοινωνίες, δήλωσαν οι προγραμματιστές καθώς ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση του δορυφόρου την Τρίτη (28 Μαΐου).
«Οι δορυφόροι που δεν είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο θα πρέπει να γίνουν κυρίαρχη τάση», δήλωσε ο Takao Doi, αστροναύτης και ειδικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, σε συνέντευξη Τύπου.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να παραδώσουν τον δορυφόρο, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας και ονομάζεται LignoSat, στη διαστημική υπηρεσία JAXA την επόμενη εβδομάδα.
Θα σταλεί στο διάστημα με πύραυλο της SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τον Σεπτέμβριο, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δήλωσαν.
Από εκεί, ο δορυφόρος θα απελευθερωθεί από την ιαπωνική πειραματική μονάδα του ISS για να δοκιμαστεί η αντοχή και η ανθεκτικότητά του.
«Τα δεδομένα θα αποστέλλονται από τον δορυφόρο σε ερευνητές που θα μπορούν να ελέγξουν για σημάδια βλάβης και για το αν ο δορυφόρος μπορεί να αντέξει τεράστιες αλλαγές στη θερμοκρασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Sumitomo Forestry στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) την Τετάρτη.
Επίσης, την Τρίτη, ένας πύραυλος που μετέφερε έναν ξεχωριστό εξελιγμένο δορυφόρο – μια συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της JAXA – εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια σε μια αποστολή για να διερευνήσει το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα σύννεφα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο δορυφόρος EarthCARE θα βρίσκεται σε τροχιά σχεδόν 400 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη για τρία χρόνια.
Πηγή: euractiv.gr