Μενού Ροή
anthrakas
Η καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα θα εφαρμοστεί σε τρεις ελληνικές βιομηχανίες

Η καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, σε τρεις ελληνικές βιομηχανίες στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, διϋλιστηρίου και ασβεστοποιίας, επισήμανε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Πάνος Σεφερλής, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΣΕΒΕ, «Περιβαλλοντική Ευθύνη Επιχειρήσεων. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον», που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

 Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Horizon» και συγκεκριμένα στην τεχνολογία Hirecord στη βιομηχανική δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, ο κ Σεφερλής τόνισε πως, «αποτελεί την απόλυτη λύση περιβαλλοντικής ευθύνης», και εξήγησε πως, «την κλιματική κρίση, τη βιώνουμε όλοι μας και οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδράμουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας. Τα αέρια παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι βενζίνες και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα μπορούμε να μην το αφήσουμε να πάει στην ατμόσφαιρα, αλλά να το δεσμεύσουμε την ώρα που παράγεται. Δηλαδή να μη φύγει από την καμινάδα, αλλά με μια χημική διεργασία να το δεσμεύσουμε. Αυτό γίνεται με διαλύτες οι οποίοι επιλεκτικά έρχονται σε επαφή με τα αέρια της καμινάδας και ενώνονται χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα, έτσι αυτό που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, έχει κατά 90% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα».

«Ο σχεδιασμός είναι η μονάδα αυτή με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να μειώσει κατά 90% τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα, σήμερα κάθε βιομηχανία, πληρώνει 76 ευρώ και έτσι εμείς καλούμαστε να βρούμε τον τρόπο να δεσμεύσουμε το διοξείδιο του άνθρακα, με χαμηλότερο κόστος, για να εξοικονομήσουν χρήματα οι βιομηχανίες και να συνδράμουν έτσι ώστε να έχουμε πιο καθαρό περιβάλλον και να σώσουμε τον πλανήτη μας, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Συντονιστής του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως είπε, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), εταίροι επίσης είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και σκοπός του είναι να αναπτύξει μια πιλοτική μονάδα δυναμικότητας δέσμευσης 10 τόνων διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα, η οποία θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες σε τρεις ελληνικές βιομηχανίες.
Η μονάδα, διευκρίνισε, θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική της λειτουργία στις αρχές του 2025, ενώ ήδη κατασκευάζεται στην Μεγάλη Βρεττανία. Θα μεταφερθεί στην Ελλάδα στα τέλη του 2024 και «στις αρχές του 2025, θα πατήσουμε το κουμπί για εξαμηνιαίες δοκιμές σε κάθε μία από τις τρεις βιομηχανίες που θα λειτουργήσει».

Το διοξείδιο του άνθρακα που θα δεσμεύεται από την συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής, αν και δεν έχει πολύ μεγάλη αξία, μπορεί να αξιοποιηθεί με τους κατάλληλους τρόπους και να μπορέσει να μετατραπεί σε χρήσιμα προϊόντα, όπως χημικά προϊόντα, καύσιμα και ανθρακικά άλατα, όπως ανθρακικό ασβέστιο που μπορούμε να επικαλύψουμε τους ναούς και τα αγάλματα μας.

«Κάθε βιομηχανία μπορεί να έχει χιλιάδες τόνους την ημέρα κι αυτό θα αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα και θα επεκταθεί στις βιομηχανίες στις μεταφορές και σε άλλους τομείς. Πρόκειται για μια από τις πιο πρωτοπόρες καινοτόμες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις που ξεκινάει από την Ελλάδα, κάτω από τη ηγεσία ελληνικών ερευνητικών φορέων και πανεπιστήμιων. Το σημαντικό είναι ότι οι ελληνικές βιομηχανίες ρισκάρουν και δοκιμάζουν αυτή την τεχνολογία διότι θα είναι πρωτοπόροι στο να μπορέσουν αξιολογήσουν το καλύτερο για τις επιχειρήσεις τους. Θέλουμε προϊόντα, θέλουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και ποιότητα ζωής είναι οι θερμοκρασίες που αισθανόμαστε, η  θάλασσα που κολυμπάμε, ο αέρας που αναπνέουμε. Η επιστήμη έρχεται για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να έχουν καθαρά προϊόντα σε καθαρό περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Σεφερλής.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας