Η Βόρεια Χίος είναι πλούσια σε κοιτάσματα αντιμονίου και από το Υπουργείο Ενέργειας γίνονται προσπάθειες για την αξιοποίησή του. Στην περιοχή του Κεράμου μάλιστα, μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες λειτουργούσαν τα μεταλλεία αντιμονίου.
Ο Παντελής Ξυδιάς, πρόεδρος της κοινότητας μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για τα οφέλη που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη αξιοποίηση των μεταλλείων, αλλά και τους προβληματισμούς της κοινότητας.
«Ο δήμος και το χωριό μας είναι ένας ευλογημένος τόπος, έχουμε τα ιαματικά λουτρά, τρία προσκυνήματα, παράγουμε κρασιά, έχουμε τα μεταλλεία. Δυστυχώς όμως στα χωριά μας έχουν μείνει λίγοι κάτοικοι. Η ιστορία των μεταλλείων ξεκινά το 1895, με μία γαλλική εταιρεία, μετά τον πόλεμο του ’40 ήρθε η εταιρεία Μποδοσάκη και έκανε εκμετάλλευση 5-6 χρόνια. Το άσχημο της περιόδου εκείνης είναι ότι δεν πρόσεξαν την υγιεινή των εργαζομένων. Βλέπουμε όμως σήμερα ένα καινούριο ενδιαφέρον από την πολιτεία και αυτό μας χαροποιεί εν μέρει. Είμαστε επιφυλακτικοί σε κάποια πράγματα. Η μαγική λέξη είναι σεβασμός. Στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στην υγεία τους, στις πληρωμές τους, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι αν χάσουν περιουσίες. Σύμφωνα με όσα μας υποσχέθηκαν, οι πιο νέοι από μένα το βλέπουν θετικά. Τα χωριά γύρω από την περιοχή θα θέλαμε κάποια ανταποδοτικά οφέλη», όπως είπε μεταξύ άλλων.
Πηγή: ΕΡΤ