Μενού Ροή
De minimis για τα μήλα Αγιάς– Αυξάνονται οι αποζημιώσεις ανά ζώο για την πανώλη 

Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Θεσσαλίας, είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, με κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, όπου συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα και ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης.

Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους  Μηλοπαραγωγών της Αγιάς, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έμφαση δόθηκε στις δυσκολίες πρόσβασης για συλλογή και διακίνηση των προϊόντων τους λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, καθώς και στη μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης με τη νέα ΚΑΠ, που σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, δημιουργεί ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Μετά από σειρά διαβουλεύσεων και συναντήσεων με τους φορείς των μηλοπαραγωγών το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώθηκε η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να τους στηρίξει με ενισχύσεις μέσω του προγράμματος De minimis. Ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά: «Είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που επλήγησαν από τη θεομηνία και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ώστε να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του κλάδου για την αγροτική παραγωγή της χώρας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Θα γίνει καταγραφή των καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε πρόβλημα και θα προχωρήσουμε σε ανάλογες ενισχύσεις».

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, γνωστοποιήθηκε η έκδοση νέας ΚΥΑ, η οποία προβλέπει αυξημένες αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη απόφαση, το ποσό αποζημίωσης αυξάνεται σε 250 ευρώ ανά θηλυκό ζώο και σε 500 ευρώ ανά αρσενικό ζώο, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δωρεάν αντικατάστασης των χαμένων ζώων. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί θάνατοι άνω των 44.000 ζώων λόγω των ασθενειών. Ο υφυπουργός ανέφερε: «Η αύξηση της αποζημίωσης και η δυνατότητα αντικατάστασης των χαμένων ζώων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των κτηνοτρόφων μας και την ανάκαμψη του κλάδου. Όπως είχαμε δεσμευτεί προχωράμε σε δίκαιες αποζημιώσεις για να στηρίξουμε τις εκτροφές που επλήγησαν από τις ζωονόσους».

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας, οι οποίοι εξέφρασαν την ανάγκη για ταχύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων ευζωίας και βιοασφάλειας. Το κυβερνητικό κλιμάκιο δεσμεύτηκε για την άμεση αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες χωρίς καθυστερήσεις. «Κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι και εργαζόμαστε εντατικά για να επιταχύνουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων που θα διασφαλίσουν την ευζωία και τη βιοασφάλεια στον κλάδο», τόνισε ο Χρήστος Κέλλας.

Στις συναντήσεις παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας