Μενού Ροή
Το Leader βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 το «34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ, μέσω του προγράμματος LEADER», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στις 9 & 10 Φεβρουαρίου 2025.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρας, ο οποίος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα LEADER, ανακοίνωσε την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη, μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ-Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

Όπως σημείωσε, μέσω του νέου πλαισίου, για πρώτη φορά, εισάγεται η χρήση απλοποιημένου κόστους, καθώς και η διαδικασία ψηφιοποίησης της υλοποίησης του προγράμματος, με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη διασφάλιση διαφάνειας και την επιτάχυνση της υλοποίησής του, ενώ τόνισε ότι άμεσα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης των προσκλήσεων από τις ομάδες τοπικής δράσης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και του ΣΣ ΚΑΠ, διαθέτει σημαντικούς ενωσιακούς πόρους σε μια σειρά από εμβληματικές δράσεις, με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, που στηρίζουν τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Μεταξύ άλλων, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη στήριξη των νέων γεωργών, ώστε να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού, την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι υλοποιούνται προγράμματα, όπως η Εξισωτική Αποζημίωση, που ενισχύει το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας και ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, που προωθούν τη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Τέλος, προσέθεσε ότι το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που υλοποιείται είναι το μεγαλύτερο, το οποίο έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με υπερδιπλάσιους πόρους για την κτηνοτροφία, η οποία ασκείται κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Ν. Καρδίτσας, κα Ασημίνα Σκόνδρα, κ. Γεώργιος Κωτσός και κ. Αριστοτέλης Σπανιάς, ενώ απέστειλε χαιρετισμό η Βουλευτής Ν. Τρικάλων, κα Μαρ. Κοντοτόλη.

Επιπλέον, στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι των Δήμων Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, Λ. Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, Λάρισας κ. Αθανάσιος Μαμάκος, Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος, Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης, Σοφάδων κ. Δημοσθένης Κατσής, Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, Παλαμά κ. Σωκράτης Δασκαλόπουλος, Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας, Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής και Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δ. Παπαγιαννίδης, στην εισήγησή του, αρχικά αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης του συνεδρίου για τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ελληνικής υπαίθρου και των αγροτικών περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τη συμβολή της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε στον ρόλο του προγράμματος LEADER ως μοχλού ολοκληρωμένου σχεδιασμού και χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων για τις αγροτικές περιοχές και τόνισε ότι, για τον λόγο αυτό, βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΑΑΤ.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ έχει, μέχρι σήμερα, αποδείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του στο LEADER με σημαντικότατους πόρους από το ΕΓΤΑΑ και, για τον λόγο αυτό, προσδοκά την αποτελεσματική απόδοση και αξιοποίησή τους, μέσω των ομάδων τοπικής δράσης, οι οποίες συνιστούν την κινητήριο δύναμη του όλου μηχανισμού LEADER για περισσότερα από 30 χρόνια προς όφελος της ελληνικής υπαίθρου και των κατοίκων της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, κ. Γεώργιος Στρατάκος, χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου και πραγματοποίησε εισήγηση για τις ορεινές περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας ότι αποτελούν σημαντικό τμήμα της και είναι οι βασικοί πάροχοι υδατικών πόρων, ενώ αποτελούν έναν τεράστιο περιβαλλοντικό πλούτο, με ανεξάντλητη βιοποικιλότητα, αυθεντικότητα και μοναδικότητα καλλιεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αναφορά σε ορισμένες βασικές καλλιέργειες των ορεινών περιοχών, όπως είναι το αμπέλι, η ελιά, τα κηπευτικά, η καστανιά και η καρυδιά, αλλά και η νομαδική αιγοπροβατοτροφία και μελισσοκομία και η μετακινούμενη κτηνοτροφία και βοοτροφία.

Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις μεταποίησης και τη χρηματοδότησή της, μέσω του ΣΣ ΚΑΠ, αλλά και στη σημασία των παραγόμενων προϊόντων ως «προϊόντα ορεινής προέλευσης».Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εισήγηση από τον κ. Γεώργιο Γκίνη, εκπρόσωπο της DGAgri, για το ενωσιακό πλαίσιο του προγράμματος LEADER και, παραθέτοντας τα βασικά στοιχεία, που έχουν καταγραφεί, μέσω σχετικής μελέτης για την εφαρμογή αυτού κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2022.

Επίσης, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος LEADER και δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για θέματα κρατικών ενισχύσεων, για τα νέα Πληροφοριακά Συστήματα ΟΠΣΚΕ και ΟΠΣΚΑΠ και την απλοποίηση των διαδικασιών, μέσω της εφαρμογής μεθόδων απλοποιημένου κόστους.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Τοπικών Προγραμμάτων στο ΣΣ ΚΑΠ, τον ρόλο των Διατοπικών και Διακρατικών Σχεδίων Συνεργασίας στην επίτευξη των στόχων των Τοπικών Προγραμμάτων και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και των νέων στις αγροτικές περιοχές.

Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ και τους άλλους εισηγητές για τη θεματολογία του συνεδρίου, αλλά και μεταξύ τους σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων LEADER στο πλαίσιο του ΠΑΑ, αλλά και του ΣΣ ΚΑΠ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας