Αφού της παραχωρήθηκε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, η Μολδαβία ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την ΕΕ και να λάβει περισσότερη στήριξη για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανθεκτικότητας του γεωργικού της τομέα.
Η Μολδαβία εξακολουθεί να θεωρείται γεωργική χώρα, καθώς ο τομέας αυτός αποτελεί κλειδί για την εθνική της οικονομία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας: το 66% των εξαγωγών μας σε αγροδιατροφικά προϊόντα κατευθύνεται στην αγορά της ΕΕ», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Μολδαβίας Anatolie Fală, προσθέτοντας ότι οι κορυφαίες χώρες εισαγωγής είναι η Ρουμανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία.
Οι εξαγωγές της Μολδαβίας προς την ΕΕ αποτελούνται κυρίως από δημητριακά και παρασκευάσματα δημητριακών, σπόρους, φρούτα, λαχανικά, κρασιά και φυτικά έλαια.
Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς οι ευρωβουλευτές συζητούν επί του παρόντος την απελευθέρωση του εμπορίου για επτά γεωργικές εξαγωγές της Μολδαβίας – δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, ντομάτες, σκόρδα, κεράσια και χυμό σταφυλιών – η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει να πωλούνται στην ενιαία αγορά διπλάσια από αυτά τα προϊόντα χωρίς δασμούς.
Τα δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, είναι μακράν τα προϊόντα που εξάγονται περισσότερο στην ΕΕ. Σε κανονικούς καιρούς, η Μολδαβία έχει τη δυνατότητα να εξάγει έως και 400.000 τόνους σιταριού και καλαμποκιού στην ΕΕ, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε τεράστιο αντίκτυπο στην εθνική αλυσίδα εφοδιασμού.
Ενώ φέτος η Μολδαβία θα είναι σε θέση να εξάγει 250.000 τόνους σιταριού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Fală, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα, ο γεωργικός τομέας εξακολουθεί να απαιτεί επενδύσεις σε ένα δίκτυο εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών και λαχανικών.
«Συχνά, πουλάμε τα προϊόντα μας αμέσως, επειδή δεν έχουμε πουθενά να τα επεξεργαστούμε και μερικές φορές η τιμή δεν είναι ευνοϊκή», δήλωσε ο Fală.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μολδαβία δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων. Η χώρα αύξησε στη συνέχεια την ποσόστωση εισαγωγής από τη Ρουμανία κατά περίπου 20.000 τόνους γάλακτος μέχρι το τέλος του έτους.
«Χρειαζόμαστε επενδύσεις ύψους έως και 200 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», δήλωσε ο Fală.
Οι αγρότες ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια
Η ΕΕ συμβάλλει ήδη στη γεωργία της Μολδαβίας με κονδύλια ενίσχυσης στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης στις αγροτικές περιοχές (ESRA) και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα γειτονίας για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη (ENPARD).
Τα προγράμματα αυτά έχουν συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στη δημιουργία νέων αμπελώνων. Μετά την έναρξη αυτών των προγραμμάτων, μεταξύ 2015 και 2019, το μερίδιο των εξαγωγών της Μολδαβίας που κατευθύνεται στην Ευρώπη αυξήθηκε στο 68% από περίπου 50%.
Το καθεστώς υποψήφιας χώρας που προσέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Μολδαβία την περασμένη εβδομάδα έφερε περισσότερες ελπίδες για τους Μολδαβούς αγρότες, σύμφωνα με τον Vasile Mirzenco, διευθυντή μιας από τις μεγαλύτερες εθνικές ενώσεις αγροτών Federația Națională a Fermierilor din Moldovaparticipă (FNFM).
«Οι εξαγωγές προς την ΕΕ έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι δυνατότητες της Μολδαβίας να εξάγει αγροδιατροφικά προϊόντα είναι πολύ μεγαλύτερες», δήλωσε.
Μετά την επίτευξη του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, οι αγρότες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να βγάλουν τον γεωργικό τομέα από το αδιέξοδο.
«Είχαμε τεράστια προβλήματα με τις εξαγωγές προς την Ανατολή και τώρα στο πλαίσιο της έκτακτης κατάστασης του πολέμου οι εξαγωγές εκεί θα είναι ακόμη πιο αδιάφορες», δήλωσε ο Mirzenco.
Η αγορά φρούτων
Εκτός από τα δημητριακά, η Μολδαβία μπορεί να εξάγει περισσότερα φρούτα στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως σταφύλια, βερίκοκα, μήλα και κεράσια.
Ωστόσο, οι παραγωγοί φρούτων στη χώρα ανησυχούν ότι η αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων τους στις αγορές της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες, λόγω της πεποίθησης ότι οι Ευρωπαίοι προτιμούν να αγοράζουν τοπικά προϊόντα.
«Βρήκαμε μια αγορά για τα δαμάσκηνά μας, αλλά αν μιλάμε για το μήλο, τότε είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε στην ευρωπαϊκή αγορά, επειδή η αγορά είναι υπερκορεσμένη», δήλωσε ο Ion Tulei, Μολδαβός εξαγωγέας δαμάσκηνων.
Οι κύριοι εισαγωγείς δαμάσκηνων του Tulei είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου η ζήτηση είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Το πλεονέκτημα των προϊόντων μας έγκειται στην ιδιαίτερη γεύση τους. Νομίζω ότι μπορούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές να αγοράζουν φρούτα από τη Μολδαβία λόγω της γεύσης», κατέληξε.
Πηγή: euractiv.gr