Η Γερμανία θα περιορίσει περαιτέρω τη μεταφορά ζώντων ζώων σε χώρες εκτός της ΕΕ, αλλά χωρίς ρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ, η πίεση του υπουργείου Γεωργίας θα μπορούσε να παραμείνει αναποτελεσματική.
Αφού απέσυρε νωρίτερα φέτος τα γερμανικά κτηνιατρικά πιστοποιητικά για βοοειδή, πρόβατα και αίγες που σφάζονται και παχαίνουν για κράτη εκτός ΕΕ, ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir ανακοίνωσε ότι η χώρα θα κάνει το ίδιο για την αναπαραγωγή από τα μέσα του 2023.
«Δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε αμέτοχοι τα ζώα να υποφέρουν ή να πεθαίνουν με αγωνία σε μακρινά ταξίδια», ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή (28 Οκτωβρίου).
Ο στόχος είναι να «ενισχυθεί περαιτέρω η καλή διαβίωση των ζώων κατά τη διάρκεια των μεταφορών», δήλωσε ο υπουργός.
Η γερμανική απαγόρευση, δεν είναι αρκετή
Ωστόσο, επειδή τα πιστοποιητικά δεν εκδίδονται μόνο από τις κυβερνήσεις και μπορούν επίσης να συμφωνηθούν μεταξύ των εξαγωγέων και της χώρας προορισμού ή του εμπορικού εταίρου, η απαγόρευση της Γερμανίας δεν θα θέσει πλήρες τέλος στις εξαγωγές από τρίτες χώρες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γερμανός υπουργός ελπίζει ότι η κίνησή του θα πιέσει και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
«Κανένα ζώο δεν βοηθιέται αν οι εθνικές απαγορεύσεις παρακάμπτονται με το να μεταφέρονται πρώτα τα ζώα σε άλλο κράτος μέλος για να εξαχθούν από εκεί σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο Özdemir, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να δράσει γρήγορα.
Το υπουργείο του εξήγησε ότι η απαγόρευση των μακρών μεταφορών σφαγής είναι αδύνατη για μια εθνική κυβέρνηση βάσει του εθνικού και του νομικού πλαισίου της ΕΕ.
Απαραίτητη η λύση της ΕΕ
Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων θεωρούν επίσης ότι μια λύση της ΕΕ είναι το κλειδί, ώστε να μη δημιουργηθούν κενά ή παραθυράκια στην πράξη.
Παρ’ όλα αυτά, χαιρέτισαν την ώθηση της Γερμανίας, με την οργάνωση FOUR PAWS να χαρακτηρίζει το βήμα ως «σημαντικό σημάδι προς την Ευρώπη» και την διευθύντρια της Compassion in World Farming στην ΕΕ lga Kikou να επαινεί σε ανακοίνωσή της «τη Γερμανία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών προσπαθειών για την προστασία των ζώων κατά τη διάρκεια των μεταφορών εδώ και αρκετό καιρό».
Ωστόσο, σύμφωνα με το FOUR PAWS, το υπουργείο δεν χρησιμοποίησε όλο το πεδίο δράσης του στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι μπορεί να είναι νομικά δυνατό να περιοριστεί η μεταφορά ζώντων ζώων σε τρίτες χώρες σε εθνική βάση, εάν αυτό γίνεται «για την προστασία της υγείας και της ζωής ανθρώπων, ζώων ή φυτών».
Τα μέτρα θα έχουν πιθανότατα πολύ μικρό αντίκτυπο στα αγροτικά ζώα σε γερμανικό επίπεδο, λόγω του ότι μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν μέσω των κανόνων της ΕΕ για τους εσωτερικούς δείκτες, πρόσθεσε η Kikou.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία προωθεί θέματα ευζωίας των ζώων, πρώτα σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια καλεί ολόκληρη την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία ζήτησαν να σταματήσει σε ολόκληρη την ΕΕ η θανάτωση αρσενικών νεοσσών, αφού οι δύο χώρες απαγόρευσαν την πρακτική αυτή σε εθνικό επίπεδο.
Πίεση σε επίπεδο ΕΕ
Οι μεταφορές ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις έχουν έρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού μια επιτροπή του Κοινοβουλίου της ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή στις αρχές του έτους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση μεγαλύτερου σεβασμού της καλής μεταχείρισης των ζώων.
Αφού εξέτασε το θέμα επί 18 μήνες, επέκρινε τους κανόνες της ΕΕ για τις μεταφορές ζώων ως ξεπερασμένους, παραπλανητικούς και ανεπαρκώς εφαρμοσμένους – και ζήτησε μεταρρύθμιση.
Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν, μεταξύ άλλων, να απομακρυνθούν από τη μεταφορά ζώντων ζώων και να στραφούν προς τα ήδη σφαγμένα σφάγια ζώων ή το γενετικό υλικό, όπως το σπέρμα βοοειδών.
Αυτή είναι μια πορεία στην οποία το γερμανικό υπουργείο, επίσης, λέει ότι θέλει να επικεντρωθεί «ακόμη περισσότερο».
Πιο πρόσφατα, σε ένα έγγραφο θέσεων που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, ο Özdemir, μαζί με τους ομολόγους του από τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Σουηδία, ζήτησε να απαγορευτεί σε ολόκληρη την ΕΕ η μεταφορά ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επίσης, λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους το θέμα.
Η Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος πρόταση για την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της εμβληματικής στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνέστησε τη μείωση της διάρκειας των μεταφορών ζώντων ζώων για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.