Αρκετές ΜΚΟ ζητούν από το Βέλγιο να μην ακολουθήσει την πλειοψηφία των κρατών μελών, τα οποία πιθανότατα θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διενεργήσει πρόσθετη εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των φυτοφαρμάκων κατά τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου τη Δευτέρα.
Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Ενέργεια), πολλά κράτη μέλη θα μπορούσαν να ζητήσουν από την Επιτροπή να διενεργήσει νέα εκτίμηση επιπτώσεων για τους στόχους μείωσης που αναφέρονται στην οδηγία για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUD).
Τα κράτη, καθώς και ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski, θεωρούν ότι μια νέα εκτίμηση επιπτώσεων είναι επιβεβλημένη, λέγοντας ότι η προσπάθεια μείωσης των φυτοφαρμάκων θα μπορούσε πράγματι να υπονομεύσει την ασφάλεια των τροφίμων σε μια αγορά που είναι ακόμη πιο τεταμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Όμως, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Nature&Progrès, μια τέτοια απόφαση, η οποία θα υιοθετηθεί «χωρίς πολιτική συζήτηση ή επίσημη ψηφοφορία», θα μπορούσε να «εκτροχιάσει ολόκληρη την Πράσινη Συμφωνία», και πιο συγκεκριμένα τη στρατηγική της Ένωσης για τη βιώσιμη γεωργία και υπέρ της βιοποικιλότητας, της οποίας η μείωση των φυτοφαρμάκων αποτελεί κεντρικό στόχο.
«Χρησιμοποιώντας ως αμφίβολο επιχείρημα την ασφάλεια των τροφίμων, γίνονται εδώ και καιρό προσπάθειες να καθυστερήσει και να αποδυναμωθεί αυτή η νομοθετική τομή», έγραψε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (16 Δεκεμβρίου).
Στις 7 Δεκεμβρίου, 16 ΜΚΟ – μεταξύ των οποίων οι Nature&Progrès, Natagora, WWF και Greenpeace – απέστειλαν επιστολή σε όλους τους αρμόδιους περιφερειακούς και ομοσπονδιακούς υπουργούς, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το Βέλγιο θα λάβει σαφή θέση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον μελλοντικό κανονισμό της ΕΕ με στόχο ιδίως να υποστηρίξει τους στόχους της μείωσης των φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030.
«Ανησυχούμε πολύ για τις συνεχείς επιθέσεις με στόχο την αποδυνάμωση και την καθυστέρηση της υιοθέτησής της εις βάρος όλων των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη στη EURACTIV.
Από την άλλη πλευρά, η Nature&Progrès εκτιμά ότι μια πρόσφατη κυβερνητική συμφωνία δείχνει ότι δεν είναι αρκετά «φιλόδοξη» ως προς τη μείωση των χημικών υλικών για να υποστηρίξει την επερχόμενη νομοθεσία της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για τους Βέλγους και τους πολίτες της ΕΕ, τα φυτοφάρμακα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον και αυτό αντικατοπτρίζεται στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε τις Μέλισσες και τους Αγρότες», την οποία υποστήριξαν 1,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες – κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία- και η οποία παρελήφθη από την Επιτροπή τον περασμένο μήνα.
Πρόσφατα, η Nature&Progrès και μια άλλη ΜΚΟ, το Pesticide Action Network (PAN), ανέλαβαν νομική δράση και ζήτησαν από κοινού από το βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας να αναστείλει την έγκριση δύο εντομοκτόνων με βάση την κυπερμεθρίνη, μια ουσία που φέρεται να συνδέεται με βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον: Sherpa 100 EW και Aphicar 100 EW.
Πηγή: euractiv.gr