Μενού Ροή
Η ρουμανική γεωργία έρχεται αντιμέτωπη με την κατάρρευση λόγω των μαζικών ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών

Οι αγρότες στις γειτονικές με την Ουκρανία χώρες, συμπεριλαμβανομένης της σιτηροπαραγωγού Ρουμανίας, χρειάζονται βοήθεια για να ανταγωνιστούν την εξάπλωση φθηνών σιτηρών από το εμπόλεμο κράτος.

Η Ουκρανία, ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας σιτηρών, έλαβε βοήθεια από την ΕΕ μετά το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας και δημιούργησε διαδρόμους αλληλεγγύης ώστε η χώρα να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών.

Εκτός από τους διαδρόμους αλληλεγγύης, η αναστολή των τελωνειακών δασμών και η κατάργηση της απαίτησης υγειονομικών και κτηνιατρικών πιστοποιητικών διευκόλυναν τη διείσδυση του προϊόντος στις αγορές των γειτονικών της χωρών σε χαμηλές τιμές.

Ως αποτέλεσμα, η Ρουμανία εισήγαγε το πρωτοφανές 13,9% των ουκρανικών σιτηρών αξίας 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολύ πιο πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως. Αλλά για τους αγρότες σιτηρών της χώρας, αυτό δημιουργεί μια ανησυχητική κατάσταση.

Πολλοί Ρουμάνοι αγρότες έχουν δει τα προϊόντα τους να ξεμένουν στις αποθήκες για πάνω από ένα χρόνο, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των ουκρανικών σιτηρών.

Επιπλέον, η μεταφορά σιτηρών για την εξωτερική αγορά είναι επίσης σχεδόν αδύνατη, επειδή όλη η υλικοτεχνική ικανότητα είναι συγκεντρωμένη στο ουκρανικό φορτίο, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Κωνστάντας, το οποίο είναι αποκλεισμένο από τα ουκρανικά πλοία.

Άλλοι έχουν επικρίνει την ποιότητα των ουκρανικών σιτηρών, καθώς παραμένουν απαλλαγμένα από τον ποιοτικό έλεγχο και τα πρότυπα της ΕΕ.

«Με αυτόν τον ρυθμό, οι ρουμανικές αγροτικές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν. Είναι ήδη πολύ δύσκολο για πολλούς, έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη. Αν δεν παραταθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, γιατί όλο το βάρος θα μεταφερθεί στη Ρουμανία, σιδηροδρομικώς ή χερσαία», δήλωσε ο Cezar Gheorghe, ειδικός στην αγορά σιτηρών και σύμβουλος του υπουργού Γεωργίας Petr Daea.

Σύμφωνα με τον Gheorghe, η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί την κατασκευή ενός ιδιωτικού ρουμανικού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Κωνστάντας, όπου οι εθνικοί παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν στην εγχώρια αγορά και το πλεόνασμα να στέλνεται στην εξωτερική αγορά.

«Εάν δεν βρεθούν λύσεις, η Ρουμανία θα γίνει μια απλή χώρα διαμετακόμισης και μια αγορά για τα ουκρανικά σιτηρά», δήλωσε ο Gheorghe στη EURACTIV.

Στην Πολωνία, οι αγρότες μπλόκαραν την κυκλοφορία των φορτηγών σε πολλά συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Μαρτίου.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η Ρουμανία και άλλες πέντε χώρες της περιοχής κάλεσαν την ΕΕ να λάβει μέτρα για τη μείωση των προβλημάτων που προκαλούν οι αυξημένες ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών. Αναμένεται απάντηση στο AGRIFISH την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας