Μενού Ροή
Πρωτοφανής η επιτυχία της νέας ΚΑΠ στη Σλοβακία

Σχεδόν 7.000 χιλιόμετρα μη παραγωγικών περιοχών – τέσσερις φορές το μήκος των εθνικών συνόρων της Σλοβακίας – απελευθερώθηκαν από την έναρξη εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Από το 2023, οι Σλοβάκοι αγρότες μπορούν να συμμετάσχουν σε μια νέα επιδότηση, το λεγόμενο οικολογικό σύστημα, μια υπό όρους ενίσχυση που έχει σχεδιαστεί για να τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει πρακτικές όπως η βελτίωση της δομής του εδάφους, ο παραμερισμός μη παραγωγικών εκτάσεων, η σπορά με μείγματα επικονιαστών και ο περιορισμός της μέγιστης καλλιεργούμενης έκτασης.

Πριν από την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με το αν θα υπήρχε ενδιαφέρον μεταξύ των αγροτών για τη νέα επιδότηση. Το οικολογικό σύστημα γεωργίας συνεπάγεται νέο κόστος και χαμηλότερα εισοδήματα λόγω της απώλειας μέρους της παραγωγής τους.

Αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία, τα οποία έδωσε το Υπουργείο Γεωργίας στη EURACTIV Σλοβακίας, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Από το σύνολο των 16.468 γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο σύστημα επιδοτήσεων της ΕΕ, 8.809 (ή περισσότερες από τις μισές) συμμετείχαν στο οικολογικό καθεστώς. Το Υπουργείο αναμένει ότι το νέο σύστημα καλλιέργειας θα καλύψει τουλάχιστον το 70% της έκτασης για την οποία οι γεωργοί μπορούν να διεκδικήσουν άμεσες επιδοτήσεις εκταρίων.

Ο πιο αμφιλεγόμενος όρος ήταν ο διαχωρισμός των μεγάλων μονοκαλλιεργούμενων εκτάσεων σε διακριτά, διαφοροποιημένα τμήματα. Η Σλοβακία έχει τη μεγαλύτερη μέση έκταση αγρών που σπέρνονται με μία μόνο καλλιέργεια.

Κατά το πρώτο έτος της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, οι γεωργοί δημιούργησαν 7.518 περιθώρια στα χωράφια, που καλύπτουν 8.188 εκτάρια, 32 φορές περισσότερα από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη επταετή περίοδο επιδότησης.

Το αποτέλεσμα εξέπληξε επίσης τους περιβαλλοντολόγους που συμμετείχαν στην προετοιμασία του οικολογικού συστήματος. «Είναι σίγουρα περισσότερο από ό,τι περιμέναμε. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλες τις εταιρείες για τη συμμετοχή τους, παρόλο που πρόκειται για ένα νέο και πολύ περίπλοκο σύστημα», δήλωσε ο Jozef Ridzoň από τη Σλοβακική Ορνιθολογική Εταιρεία/Birdlife Slovakia.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας