Μενού Ροή
ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ - "Μοντέλο" βιωσιμότητας για την περιοχή της Κοζάνης

Επενδύσεις, νέες αγορές και στόχοι για διπλασιασμό τζίρου σε 30 χρόνια προβλέπει το πλάνο που έχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού ΣΥΝΠΕ (ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού) με βάση όσα ανέφερερε η διοίκηση και ο επικεφαλής του συνεταιρισμού Νίκος Κουτλιάμπας, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων της Γιορτής Ροδάκινου Βελβεντού.

Συγκεκριμένα ξεκινά πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των φρούτων από την Κοζάνη στη Γαλλία τρέχει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα πλήγματα που υπέστησαν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε

Ο Συνεταιρισμός, ουσιαστικά, θα τρέξει, στο τρίτο κατά σειρά συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των προϊόντων «FRUIT UP!», τριετούς διάρκειας και ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Είχαν προηγηθεί κατά την περίοδο 2017-2020 τα προγράμματα προώθησης σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 2020-2023 για τη Σερβία και τη Νορβηγία ενώ το τρέχον πρόγραμμα – όπως επισημάνθηκε – αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα πλήγματα που υπέστησαν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνεταιριστικού κινήματος και της επιστημονικής κοινότητας ενώ συμμετείχαν δεκάδες δημοσιογράφοι του τοπικού και κλαδικού Τύπου.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού ΣΥΝΠΕ (ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού) με έναν ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ, στοχεύει να φτάσει το 2030 σε διπλάσιους τζίρους αυτούς που καταγράφει σήμερα.

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας και ο γενικός διευθυντής κ. Ευθύμιος Μπαλάνης επεσήμαναν ότι ο Συνεταιρισμός πραγματοποίησε ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης σημαντικές επενδύσεις ύψους 15,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2011 – 2022 μεταξύ άλλων σε προγράμματα προώθησης των προϊόντων, επέκταση – εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επενδύσεις

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, προωθούνται επενδύσεις ύψους :

-12,3 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2024 – 2027 για Κατασκευή Νέου Συσκευαστηρίου Ακτινιδίων, Συλλογικά Σχέδια Βελτίωσης Παραγωγών – Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, Συστήματα Αυτοματισμού Υφιστάμενου Συσκευαστηρίου και Ετήσια Επιχειρησιακά Προγράμματα.

-17 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2027 – 2030 με την κατασκευή πρότυπης μονάδας μεταποίησης η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο Συνεταιρισμό.

Στόχος του επενδυτικού πλάνου, όπως τόνισε, η διοίκηση, είναι ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών, στα 30 εκατ. ευρώ ως το 2030 από 15 εκατ. σήμερα, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας που μπορεί, όπως σημείωσε η διοίκηση του Συνεταιρισμού, να εξασφαλίσει:

▪ Καλύτερης ποιότητας και ανταγωνιστικότερα, σε διεθνές επίπεδο ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

▪ Εξασφάλιση υψηλότερων εισοδημάτων για τους Έλληνες αγρότες, μέσω καλύτερων διαπραγματεύσεων με πελάτες και προμηθευτές.

▪ Συρρίκνωση της μαύρης οικονομίας, η οποία λειτουργεί σε βάρος των κρατικών εσόδων, της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων αλλά και των υγιών συνεταιρισμών.

▪ Συγκράτηση του κόσμου στην ελληνική περιφέρεια, σε χωριά και μικρές κωμοπόλεις.

Η “συνεταιριστική υπεραξία”

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όσα τόνισε η διοίκηση του ΑΣΕΠΟΠ, οι παραγωγοί που στηρίζουν τον ΑΣΕΠΟΠ απολαμβάνουν καλύτερων τιμών για τα προϊόντα τους αλλά χαμηλότερου κόστους. Συγκεκριμένα, η διαφορά ήταν στα 30 λεπτά, καθώς η μέση τιμή παραγωγού του επιτραπέζιου ροδάκινου πέρυσι δεν υπερέβη τα 50 λεπτά, ενώ αυτή του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού υπερέβη μεσοσταθμικά τα 80 λεπτά. Φέτος, δε,οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε ακόμη υψηλότερες αποδόσεις για τους παραγωγούς, έστω και με το ρίσκο του καιρού.

Επίσης ο ΑΣΕΠΟΠ, με 350 παραγωγούς-μέλη του και με 6.500 στρέμματα -καλλιεργειες, εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας καθώς δίνει γεωργικά εφόδια στις τιμές κόστους, δηλαδή πέρίπου, 30% φθηνότερα από την αγορά. Επίσης, μέσω προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας με την τράπεζα Πειραιώς καλύπτει με ρευστότητα τους παραγωγούς, που έχουν και τη διευκόλυνση των ανοικτών λογαριασμών με τον ΑΣΕΠΟΠ με την εκκαθάριση εσόδων (από την διάθεση προϊόντος) – εξόδων στο τέλος του έτους.

“Κλειδί” η ποιότητα

Υπογραμμίζεται ότι ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας διευθυντής του εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης επεσήμανε ότι οι συντελεστές της επιτυχίας του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που κάνουν την ποιοτική διαφορά για τα ροδάκινα του Συνεταιρισμού είναι αφενός το μικροκλίμα της περιοχής και αφετέρου η ωρίμανση του καρπού πάνω στο δέντρο, η σωστή συγκομιδή σε ώριμο στάδιο και η συσκευασία με τις προδιαγραφές που θέτει ο Συνεταιρισμός και που θα πρέπει “ευλαβικά” οι συνεταιριστές να ακολουθούν. “Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού παράγει ροδάκινα υψηλής ποιότητας αξιοποιώντας στο έπακρο τις τοπικές ιδιαιτερότητες και εδραιώνοντας ένα πρωτοποριακό παραγωγικό μοντέλο. Βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής φρούτων στην Ελλάδα. Άκουσα με χαρά από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού για τις προκλήσεις και το πλάνο για τα επόμενα χρόνια γιατί ο διαχειριστικός ρόλος πρέπει να συνδυάζεται με όραμα και σχέδιο, ιδιαίτερα σήμερα που η παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης”, υπογράμμισε ο κ. Μολασιώτης.

Να σημειωθεί ότι η επωνυμία Velvita, του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έχει μια πορεία 9 χρόνων όντας το πρώτο ροδάκινο σε πωλήσεις στην ελληνική αγορά.

Νέος συνεταιριστικός εξαγωγικός φορέας

Στο μεταξύ, ήδη, οι μεγάλοι συνεταιρισμοί της χώρας τρέχουν ένα πλάνο για μια κοινή εξαγωγική εταιρεία, που θα μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα.

Μάλιστα, μιλώντας, στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), κ. Παύλος Σατολιάς ανήγγειλε ότι η ΕΘΕΑΣ διερευνά την προοπτική δημιουργίας κεντρικής εξαγωγικής συνεταιριστικής εταιρείας στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας αλλά και με οδηγό το επιτυχημένο παράδειγμα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τόνισε, δε, ότι η περίπτωση του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού δείχνει πως οι Συνεταιρισμοί έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον και ότι το συνεταιριστικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος μπορεί να γίνει οδηγός για δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ώστε ο παραγωγός και ο κτηνοτρόφος να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ εισόδημα και ο καταναλωτής να πάρει σωστά προϊόντα σε σωστές τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης το Μάιο, με θέμα το πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που τιτλοφορείται “Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης”, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Χρήστος Γιαννακάκης αναφέρθηκε και αυτός στη δημιουργία ενός κοινού εταιρικού σχήματος, που έχει στόχο τις εξαγωγές ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων στο εξωτερικό προχωρούν οι μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, που είναι και μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Ο λόγος για τη νέα εταιρία που θα ονομάζεται Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε. και θα έχει εμπορικό σήμα COΝGREXPO.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στόχος των μελών της όλης προσπάθειας είναι να ακολουθήσουν ανάλογα παραδείγματα από την Ισπανία και την Ιταλία.

Ουσιαστικά, με βάση όσα ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης, στέλεχος ο ίδιος της Venus, συνεταιριστικού σχήματος της Ημαθίας, στο χώρο της κομπόστας ροδακίνου, με ισχυρή παρουσία διεθνώς, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα "καλάθι" προϊόντων, για τα οποία η νέα εταιρεία θα προχωρά σε απευθείας διαπραγμάτευση, για συμφωνίες προώθησής τους σε μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου του εξωτερικού (retailers, super market κτλ).

“Θα υπάρχει κοινό καλάθι, συγκέντρωση ποσοτήτων, δημιουργία πολλών ειδών ώστε να μπορούμε να έχουμε προσπέλαση στις μεγάλες αλυσίδες από τις οποίες σήμερα απουσιάζουμε. Δεν μιλάμε μόνο για ΠΟΠ προϊόντα αλλά για όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στην χώρα μας”, σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Για την ίδρυση του νέου εξαγωγικού εταιρικού σχήματος ακολουθείται το παράδειγμα της Ισπανικής Anecoop και της Ιταλικής Conergo, που έχουν διασφαλίσει συνενώσεις σχημάτων παραγωγών για την κοινή εκπροσώπησή τους σε διεθνείς αγορές.

Όπως, χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γιαννακάκης, η επιχείρηση δεν θα είναι κάποια συλλογικότητα που θα θυμίζει τους συνεταιρισμούς του παρελθόντος, αλλά μία εταιρεία με σκοπό το κέρδος.

Μάλιστα, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ ανέθεσε στην EY την κατάρτιση μελέτης, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου με στόχο την άμεση σύσταση της εταιρείας. Το μετοχικό κεφάλαιο αναμένεται να ανέλθει στις 500.000 ευρώ, ενώ μέσα από τη μελέτη θα προσδιοριστεί το οργανόγραμμα, οι στόχοι αλλά και οι δράσεις που θα “τρέξει” η νέα εταιρεία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας