Η BlackRock έγινε η τελευταία χρηματοοικονομική εταιρεία που εγκαταλείπει έναν ευρύτατο όμιλο του κλάδου που μάχεται την κλιματική αλλαγή μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ και τον αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο.
Ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είπε σε θεσμικούς πελάτες σε επιστολή του την Πέμπτη, ότι παραιτήθηκε από το Net Zero Asset Managers – NZAM, έναν εθελοντικό παγκόσμιο όμιλο που περιγράφει τον εαυτό του ως αφοσιωμένο στον «στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 ή νωρίτερα».
Η συμμετοχή στο NZAM «προκάλεσε σύγχυση σχετικά με τις πρακτικές της BlackRock και μας είχε υποβάλει σε νομικές έρευνες από διάφορους δημόσιους αξιωματούχους», έγραψε ο αντιπρόεδρος Φίλιπ Χίλντεμπραντ, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της επιστολής που είδαν οι Financial Times.
Και οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η JPMorgan, η Citigroup, η Bank of America, η Morgan Stanley, η Wells Fargo και η Goldman Sachs, έχουν αποχωρήσει από έναν παρόμοιο όμιλο για τράπεζες, την Net-Zero Banking Alliance, τις τελευταίες εβδομάδες.
Από τότε που διατύπωσε μια θέση το 2020 ότι «ο κίνδυνος για το κλίμα είναι επενδυτικός κίνδυνος», η BlackRock δέχεται συνεχείς επιθέσεις από συντηρητικούς πολιτικούς των ΗΠΑ. Ξεκίνησαν αγωγές, ρυθμιστικές έρευνες και μποϊκοτάζ, ισχυριζόμενοι ότι ο διαχειριστής 11,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιεί τις μεγάλες του συμμετοχές για να ωθήσει τον ακτιβισμό για το κλίμα και άλλες μορφές «αφυπνισμένου καπιταλισμού» στις αμερικανικές εταιρείες.
Κατευνάζει η BlackRock την κυβέρνηση Τραμπ;
«Αυτή η απόσυρση δείχνει στην πραγματικότητα αυτό που είπαν το 2020 και το 2021 ήταν απλώς μάρκετινγκ”, δήλωσε η Τρέισι Λούις, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής στην προοδευτική ΜΚΟ Public Citizen. «Σήμερα, η αλήθεια αποκαλύπτεται καθώς όλες αυτές οι εταιρείες προσπαθούν να κατευνάσουν την εισερχόμενη κυβέρνηση».
Στα τέλη του περασμένου έτους, 11 πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών μήνυσαν τις BlackRock, Vanguard και State Street, ισχυριζόμενοι ότι είχαν συνωμοτήσει για να περιορίσουν τις προμήθειες άνθρακα και προώθηση μιας «καταστροφικής, πολιτικοποιημένης περιβαλλοντικής ατζέντας». Οι ομοσπονδιακοί επιτηρητές τραπεζών και ενέργειας έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνες για το εάν οι διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων πληρούν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για να ενεργούν ως παθητικοί επενδυτές.
Ταυτόχρονα, οι προοδευτικές ομάδες επικρίνουν ολοένα και περισσότερο τη θέση των διαχειριστών κεφαλαίων ότι τα οικονομικά συμφέροντα των πελατών τους πρέπει να έχουν προτεραιότητα, εκτός εάν οι επενδυτές έχουν ζητήσει συγκεκριμένα να δώσουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα.
Η υποστήριξη της BlackRock για προτάσεις μετόχων για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα μειώθηκε από 47% το 2021 σε 4% πέρυσι.
Η BlackRock έχει προσπαθήσει κατά καιρούς να εξισορροπήσει την θέση της σε αυτό το ζήτημα, εν μέρει επειδή έχει επίσης μια μεγάλη ομάδα πελατών στην Ευρώπη που επιθυμούν ταχύτερη πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πέρυσι,η BlackRock αναγκάστηκε σε μέση λύση για ένα άλλο σώμα για το κλίμα, το Climate Action 100+, μια ομάδα επενδυτών που ασκεί πίεση σε εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έφυγε από τον όμιλο ως παγκόσμια οντότητα, αλλά ο μικρότερος διεθνής βραχίονας της παρέμεινε μέλος.
Η Vanguard αποχώρησε από το NZAM πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ η State Street παραμένει μέλος. Ο κολοσσός των ομολόγων Pimco και ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs δεν εντάχθηκαν ποτέ.
Στην επιστολή, η BlackRock ανέφερε ότι η αποχώρησή της από το NZAM «δεν αλλάζει τον τρόπο που αναπτύσσουμε προϊόντα και λύσεις για πελάτες ή τον τρόπο διαχείρισης των χαρτοφυλακίων τους. Οι ενεργοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου της BlackRock συνεχίζουν να αξιολογούν σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, παράλληλα με άλλους επενδυτικούς κινδύνους».
Πηγή: ot.gr