Μενού Ροή
Μαγικός Κήπος: Το πράσινο θερμοκήπιο της ΕΝΤΕΚΑ και η επένδυση στην υδροπονία

Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις μπορούν να ταυτιστούν κυριολεκτικά με το… πράσινο, την παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα, η παλαιότερη εταιρεία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, η ΕΝΤΕΚΑ, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην υδροπονία και στις καλλιέργειες θερμοκηπίου.

Πρόκειται για επένδυση στην έξυπνη γεωργία, που όπως φαίνεται θα είναι το μέλλον, καθώς οι εκτάσεις γης που θα είναι φιλόξενες για καλλιέργειες λιγοστεύουν, ενώ όσες απομένουν, θα απαιτούν τεράστιους φυσικούς πόρους και ενέργεια για να αποδώσουν ικανοποιητικά.

Ο όμιλος ΕΝΤΕΚΑ που αποτελεί την παλαιότερη ελληνική εταιρεία που από το 1984 ασχολείται αποκλειστικά με τις ανανεώσιμες πηγές και ιδίως την αιολική ενέργεια, σήμερα λειτουργεί 70ΜW αιολικής ισχύος και 6MW φωτοβολταϊκών πάρκων. Είναι από τις πλέον επιτυχημένες και πρωτοπόρες εταιρείες στο χώρο των ΑΠΕ στη χώρα μας, έχοντας ξεκινήσει σε μια περίοδο που ελάχιστοι διέβλεπαν πως θα εξελιχτεί το μέλλον. Μαζί με τη Ρόκας ΑΒΕΕ, θεωρούνται οι πρωτοπόρες στην Ελλάδα στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ΕΝΤΕΚΑ έχει κάνει πολύ σημαντικά projects – αιολικά και άλλα – σε Ελλάδα και εξωτερικό όλα αυτά τα σχεδόν σαράντα χρόνια.

«Θέλαμε να ασχοληθούμε και με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι προέκυψε η επένδυση στο Μαγικό Κήπο. Επιδιώκουμε τη βέλτιστη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Πρέπει να πάψει να είναι προνόμιο μόνο των αγροτών η αγροτοκαλλιέργεια». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες στο Κάστρο Βοιωτίας κατά τη διάρκεια ξενάγησης δημοσιογράφων στην πρότυπη μονάδα Μαγικός Κήπος ο ένας εκ των μετόχων της ΕΝΤΕΚΑ Παναγιώτης Λαδακάκος.

Ιδρυτής της ΕΝΤΕΚΑ και εκ των τριών βασικών μετόχων είναι ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, ενώ η τριάδα συμπληρώνεται από τον Παναγιώτη Παπασταματίου.

Η εταιρεία που «τρέχει» την επένδυση στο Μαγικό Κήπο είναι η Intelligent Green Crops (IGC), με βασικούς μετόχους τους μετόχους της εταιρείας «πράσινης» ενέργειας ΕΝΤΕΚΑ (Κων. Φιλιππίδης, Παν. Λαδακάκος, Παν. Παπασταματίου). H ICG επένδυσε στη μονάδα που διατηρεί βασιζόμενη αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια ξεκινώντας τη λειτουργία της το 2020, ενώ αναμένει την ένταξή της σε αναπτυξιακό πρόγραμμα για να προχωρήσει σε επέκταση, δημιουργώντας και νέα θερμοκήπια παραγωγής.

Διανύοντας, συνεπώς, μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΕΝΤΕΚΑ έχει επενδύσει και στη δημιουργία ενός πρότυπου υδροπονικού θερμοκηπίου παραγωγής πράσινων λαχανικών και μυρωδικών. Το εμπορικό σήμα των προϊόντων είναι το «Μαγικός Κήπος», τα προϊόντα του οποίου ήδη έχουν αρχίσει να διακινούνται στις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου (Σκλαβενίτης, My Market, Lidl κ.λπ.), ενώ υπάρχουν και κάποιες εξαγωγές.

Στα αιολικά

Ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, έχει μεγάλη διαδρομή στον χώρο της “πράσινης ενέργειας” δραστηριοποιούμενος στη μελέτη και κατασκευή αιολικών πάρκων από τη δεκαετία του 1980. Ξεκίνησε τη διαδρομή του ως τεχνικός υπεύθυνος και διευθυντής στη σοκολατοβιοµηχανία Παυλίδη το 1980, όντας πτυχιούχος µμηχανολόγος µμηχανικός του Πολυτεχνείου. Το 1984 ξεκίνησε τη δική του δραστηριότητα με την υλοποίηση αιολικών έργων και αφαλατώσεων, αντιπροσωπεύοντας ξένους οίκους στην ελληνική αγορά.

Το θερμοκήπιο και η “σφραγίδα” βιωσιμότητας

Το θερμοκήπιο της ΕΝΤΕΚΑ καταλαμβάνει έκταση 25 στρεμμάτων στο Κάστρο Βοιωτίας και έχει δυνατότητα επέκτασης για άλλα 12 στρέμματα. Απασχολεί 45 εργαζόμενους από τη γύρω περιοχή και λειτουργεί ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και με σεβασμό στο οικοσύστημα.

Η παραγωγή βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και επιτυγχάνει, μηδενική ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας, που σε πλήρη λειτουργία φθάνει τα 9 εκατ. κομμάτια το χρόνο, επιτυγχάνεται μείωση των αναγκαίων εκτάσεων καλλιέργειας κατά 20 φορές ενώ η κατανάλωση νερού είναι 50% λιγότερη σε σύγκριση με τις καλλιέργειες στο έδαφος.

Συγκεκριμένα, το πότισµα πραγµατοποιείται µε την ανακύκλωση του νερού, το οποίο περιέχει όλα τα υλικά θρέψης των φυτών, διαπερνώντας το ριζικό σύστηµα και δίνοντας την δυνατότητα στα φυλλώδη να διακρατούν µόνο τις ποσότητες νερού που έχουν ανάγκη.

 

Μηδενική ρύπανση

Επίσης, η παραγωγή γίνεται με μηδενική υπολειμματικότητα αγροχημικών (Zero Residue Production) και μηδενική ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, ενώ γίνεται χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και υλικών κατάλληλων για επαναχρησιμοποίηση

Σημειώνεται, ότι, με βάση όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, χρησιμοποιούνται μη γενετικά τροποποιημένοι σπόροι που προέρχονται από φυσικές διασταυρώσεις ποικιλιών. Στο κλειστό και ελεγχόμενο περιβάλλον του θερμοκηπίου, τα φυτά προστατεύονται από τα έντομα και αναπτύσσονται σε ιδανικές κλιματικές συνθήκες. Αμέσως μετά τη συγκομιδή τους ψύχονται σε θερμοκρασίες 3°C, που εξασφαλίζει τη διατήρηση της φρεσκάδας τους. Έτσι φτάνουν στον καταναλωτή καθαρά, αναλλοίωτα και με άθικτο το φύλλωμά τους.

 

Το ενεργειακό

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος η ICG προχώρησε στην εγκατάσταση μονάδας φωτοβολταϊκών, η συνολική ισχύ της οποίας θα φτάσει τα 1.250 KW. Αυτή τη στιγμή η άδεια που διαθέτει από τον ΔΕΔΔΗΕ αφορά σε 600 KW για τη σύνδεση με το δίκτυο και αναμένεται η αδειοδότηση και της υπόλοιπης εγκατάστασης. Σημειώνεται ότι μόνο για τις ανάγκες του θερμοκηπίου σε φωτισμό, απαιτούνται 800ΚW, όπως επισημαίνει ο κύριος Φιλιππακόπουλος. Αυτή τη στιγμή, όπως τονίστηκε χθες, η μονάδα καλύπτει το 75% των ενεργειακών αναγκών της από το δικό της φωτοβολταϊκό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας