Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική, το Δικαστήριο της ΕΕ ανέτρεψε τη γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέως του, η οποία είχε υποστηρίξει τις ΜΚΟ που ζητούσαν να περιοριστεί η ευελιξία των υπουργών στον ετήσιο κανονισμό της ΕΕ για τις αλιευτικές ποσοστώσεις.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ένωσης, γεγονός που δεν ικανοποίησε απόλυτα τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.
Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ClientEarth, η απόφαση είναι «απογοητευτική», αλλά «παρέχει σαφήνεια – στο εξής, η έγκριση της υπεραλίευσης για τα αποθέματα-στόχους είναι παράνομη».
Εάν το Δικαστήριο είχε ακολουθήσει την πρόταση του γενικού εισαγγελέα, θα είχε δημιουργήσει προηγούμενο και θα είχε κηρύξει άκυρα τα όρια αλιείας για όλα τα αποθέματα ψαριών «από το 2020», καθώς δεν είναι βιώσιμα, υπογράμμισε η ΜΚΟ.
«Θα παρακολουθούμε στενά τα αλιευτικά όρια της ΕΕ που θα ορίσουν οι υπουργοί στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση όσο οι ηγέτες παραβιάζουν τα οικοσυστήματα και τις δικές τους υποσχέσεις», δήλωσε ο δικηγόρος της ClientEarth, Arthur Meeus.
Η απόφαση και η σημασία της αναφέρθηκαν επίσης από τον Ισπανό υπουργό Γεωργίας Luis Planas κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Δεκεμβρίου σχετικά με τους κανονισμούς για τις φετινές ποσοστώσεις αλιευμάτων, που δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ την Πέμπτη (11 Ιανουαρίου).
Τότε, ο Planas αναφέρθηκε στην απόφαση ως «πολύ σημαντική» για να γνωρίζει «τα περιθώρια ελιγμών κατά τον καθορισμό των TAC [συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων] και των ποσοστώσεων».
Κάθε χρόνο το Συμβούλιο καθορίζει τις αλιευτικές ποσοστώσεις για τα ύδατα της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το Συμβούλιο πρέπει να ακολουθεί τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις στις αποφάσεις του.
Το 2020, οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις ήταν ότι οι αλιευτικές ποσοστώσεις για τον γάδο, τον νταούκι και την ευρωπαϊκή χωματίδα θα έπρεπε να είχαν οριστεί στο μηδέν.
Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει αλιευτικές ποσοστώσεις για τα εν λόγω είδη σε επίπεδα υψηλότερα του μηδενός, καθώς τα εν λόγω αποθέματα ενδέχεται να αλιεύονται ως αναπόφευκτα «παρεμπίπτοντα αλιεύματα».
Η ιρλανδική ΜΚΟ «Friends of the Irish Environment» αμφισβήτησε την απόφαση των κρατών μελών για το 2020 σε εθνικό δικαστήριο, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του κανονισμού του Συμβουλίου για το 2020.
Στις προτάσεις της, η γενική εισαγγελέας Tamara Ćapeta δήλωσε ότι το Συμβούλιο υπερέβη τη διακριτική του ευχέρεια, καθώς η απόφασή του παραβίασε τη νομική προθεσμία για τον τερματισμό της υπεραλίευσης έως το 2020 στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ). Ως εκ τούτου, η Capeta κάλεσε το Δικαστήριο να κηρύξει τον κανονισμό μερικώς άκυρο.
Οι Ευρωπαίοι δικαστές ανέτρεψαν αυτή την σύσταση, επιβεβαιώνοντας την ευρεία διακριτική ευχέρεια που παρέχεται από τους κανόνες της ΕΕ στο Συμβούλιο όταν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες και την κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι εν λόγω περιορισμοί καθορίστηκαν σε επίπεδο που δεν ήταν δυσανάλογο, προκειμένου να συνδυαστεί ο στόχος της διατήρησης της μικτής αλιείας με εκείνον της αποκατάστασης της καλής βιολογικής κατάστασης των σχετικών αποθεμάτων.
Πηγή: euractiv.gr