Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αλιευτικής βιομηχανίας δηλώνει ότι συμμερίζεται τα αιτήματα των αγροτών της ΕΕ και υποστηρίζει τις κοινές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Γαλλία και την Ισπανία ενάντια σε αυτό που αποκαλούν «καταπίεση των Βρυξελλών».
«Η Europêche συμμερίζεται πλήρως την απογοήτευση που εκφράζουν οι αγρότες για τις ανισόρροπες και ανεφάρμοστες ευρωπαϊκές πολιτικές που στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις μας σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε στο Euractiv ο Daniel Voces de Onaíndi, γενικός διευθυντής της Europêche, του κύριου λόμπι της βιομηχανικής αλιείας στην Ευρώπη.
Το Σάββατο 9 Μαρτίου, αγρότες και αλιείς πραγματοποίησαν κοινή διαδήλωση στη βόρεια Γαλλία, στην Boulogne sur mer, το κορυφαίο αλιευτικό λιμάνι της Γαλλίας.
Οργανωμένη από το la Coordination rurale, το αγροτικό συνδικάτο που είναι πιο εχθρικό προς τη γαλλική κυβέρνηση, και από το Syndicat des chefs d’entreprises de la pêche, η πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσε 150 τρακτέρ και αρκετές δεκάδες ψαράδες. Το σύνθημά τους: να σταματήσει η «καταπίεση των Βρυξελλών».
Η γεωργία και η αλιεία είναι «δύο παράλληλοι κόσμοι που οι Βρυξέλλες θυσιάζουν με τη δικτατορία τους, η οποία δεν προστατεύει πλέον τους ανθρώπους της, αλλά τους σταυρώνει», ανακοίνωσε ο Coordination rurale σε δελτίο Τύπου.
Οι διαδηλωτές ζητούν τον τερματισμό των περιβαλλοντικών προτύπων και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και την αύξηση των εισοδημάτων.
Για παρόμοιους λόγους, οι δύο κλάδοι είχαν ήδη πραγματοποιήσει κοινή διαδήλωση μπροστά από το γραφείο εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη, Ισπανία, στις 26 Φεβρουαρίου 2024.
Πάρα πολλά ευρωπαϊκά πρότυπα
Η Europêche πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι αλιείς και αγρότες έχουν «κοινές ανησυχίες» για τους υπερβολικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς που επιβάλλονται τόσο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) όσο και από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Το εμβληματικό παράδειγμα είναι το θαλάσσιο σχέδιο δράσης, που ανακοινώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία».
Το σχέδιο προτείνει στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την αλιεία βυθού – φια βυθοκόρους, γρι-γρι, τράτες κ.λπ.- σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (ΘΠΠ) έως το 2030, με στόχο την προστασία του βυθού και των οικοσυστημάτων, προκαλώντας όμως την αντίδραση του κλάδου.
Με τον ίδιο τρόπο που οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνδικάτων, όπως η Copa και η Cogeca, κατηγορούν τη στρατηγική Farm to Fork ότι προκαλεί μείωση των γεωργικών αποδόσεων (περίπου 15%), η αλιευτική βιομηχανία προειδοποιεί για μείωση της παραγωγής θαλασσινών κατά 25%, εάν εφαρμοστεί το σχέδιο της Επιτροπής.
Οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ αυξάνονται, προειδοποιεί η αλιευτική βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι το 70% των θαλασσινών που καταναλώνονται στην Ευρώπη εισάγεται από τρίτες χώρες. Η Europêche πιστεύει ότι και οι δύο τομείς πρέπει να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.
Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί ψαράδες στρέφονται κατά των εισαγωγών ψαριών από το Μαρόκο, ενώ η ανανέωση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του Βασιλείου, η οποία έχει προσωρινά μπλοκαριστεί για νομικούς λόγους, θα μπορούσε να επαναληφθεί το 2024. Αυτό είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των αιτημάτων των αγροτών.
«Δίνουμε τις ίδιες μάχες με τους ψαράδες, επειδή τα ζητήματα είναι τα ίδια», δήλωσε ο Jean-Louis Fenart, πρόεδρος της Coordination rurale du Pas-de-Calais, στην Ευρώπη 1 κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Boulogne-sur-Mer.
«Πριν από τέσσερα χρόνια, είχαμε ακόμη 80 αλιευτικά σκάφη κάτω των 25 μέτρων στην Boulogne-sur-Mer, τώρα είναι μόλις 15», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και με τη γεωργία. Θα είναι το ίδιο με την οικογενειακή γεωργία, θα εξαφανιστεί λόγω του ελεύθερου εμπορίου», κατέληξε.
Χαλάρωση της Πράσινης Συμφωνίας και της ΚΑλΠ
Εκτός από τα πρότυπα και το ελεύθερο εμπόριο, οι αλιείς ενώνουν την επιθυμία τους με τους αγρότες να δουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται και τους φόρους στα καύσιμα να μειώνονται. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν ειδικά τον κλάδο της αλιείας, όπως οι συνέπειες του Brexit, οι οποίες στέρησαν από τους επαγγελματίες μεγάλες αλιευτικές ζώνες στην Ευρώπη. Το ένα τέταρτο των γαλλικών αλιευμάτων αλιεύθηκε στα βρετανικά ύδατα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Επιτροπή χορήγησε στους γεωργούς μέτρα απλούστευσης και παρεκκλίσεις από την ΚΑΠ. Η ευρωπαϊκή αλιευτική βιομηχανία καλεί επίσης τις αρχές της ΕΕ «να εξισορροπήσουν τους διαφορετικούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ ενισχύοντας τις κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις και τη διατροφική ασφάλεια», δήλωσε η Europêche .
Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που πρότειναν οι ευρωβουλευτές σε μια έκθεση πρωτοβουλίας στις 18 Ιανουαρίου, ζητώντας μια νέα κατεύθυνση από την Επιτροπή και την ΚΑλΠ, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του στόλου και την εγκατάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών απαγορεύσεων.
Η έκθεση καλεί επίσης την επόμενη Επιτροπή να διορίσει έναν Επίτροπο αποκλειστικά για την αλιεία, καθώς ο σημερινός Επίτροπος κατέχει και το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος.
Πηγή: euractiv.gr