Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (1 Ιουλίου), ότι η ζάχαρη και τα αυγά δεν θα απαλλάσσονται από δασμούς και ποσοστώσεις από την Τρίτη 2 Ιουλίου, καθώς υπερέβησαν το ανώτατο όριο που είχε καθοριστεί στον κανονισμό για τα εμπορικά μέτρα υπέρ του Κιέβου.
Από το 2022, η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή αυτόνομα εμπορικά μέτρα (ATMs), απελευθερώνοντας τις εισαγωγές από την Ουκρανία ώστε να τη βοηθήσει στην πολεμική της προσπάθεια.
Η εισροή φθηνών ουκρανικών προϊόντων, ιδίως στις χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ (Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία) και οι επακόλουθες εξεγέρσεις των αγροτών ανά την ΕΕ, την οδήγησαν να εισαγάγει «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις εισαγωγές.
Αυτά τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν την επαναφορά των δασμολογικών ποσοστώσεων από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του 2016 με την Ουκρανία. Αυτό θα συμβεί εάν οι εισαγωγές «ευαίσθητων» προϊόντων – αυγά, πουλερικά, ζάχαρη, βρώμη, αραβόσιτος, πλιγούρι και μέλι – υπερβούν τον μέσο όγκο μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2021 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023.
Η βρώμη ήταν το πρώτο προϊόν στο οποίο εφαρμόστηκε το μέτρο αυτό, στις 18 Ιουνίου.
«Δεδομένου ότι οι εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία από τις αρχές του 2024, υπερβαίνουν ήδη τον καθορισμένο όγκο (…), οι πρόσθετες εισαγωγές θα συνεχιστούν με τον δασμό του μάλλον ευνοούμενου κράτους (MFN)», ανακοίνωσε η Επιτροπή.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 5 Ιουνίου 2025, η Ουκρανία θα μπορεί να εξάγει τα πέντε δωδέκατα του ορίου που έχει καθοριστεί λόγω της ενεργοποίησης του φρένου έκτακτης ανάγκης, που αντιστοιχεί σε 109.438 τόνους ζάχαρης και 9.662 τόνους για τα αυγά.
Δεν είναι αρκετό αυτό για τους κατασκευαστές
Η κατάσταση στην αγορά είναι ασταθής ειδικά για τη ζάχαρη, καθώς οι εισαγωγές από το Κίεβο έχουν εκτοξευθεί από περίπου 20.000 τόνους πριν από τον πόλεμο σε σχεδόν 500.000 τόνους το 2022-2023.
Αλλά τα έκτακτα φρένα παραμένουν υπερβολικά «δραστικά» για τους κατασκευαστές τροφίμων.
«Αυτή η αυτόματη εγγύηση είναι οικονομικά αδικαιολόγητη για τη ζάχαρη και δεν συνάδει με την υπόσχεση της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία και να ανοίξει το δρόμο προς την ένταξη», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Yuriy Sharanov, πρόεδρος της επιτροπής της Ένωσης Ευρωπαίων Χρηστών Ζάχαρης (CIUS), καλώντας την ΕΕ να αποκαταστήσει το ελεύθερο εμπόριο «το συντομότερο δυνατό».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αγροδιατροφικών εταιρειών, ο μηχανισμός αυτός εισήχθη υπό την πίεση των ευρωεκλογών και χωρίς να έχουν εκπονηθεί μελέτες επιπτώσεων.
Το πλήρως ελεύθερο εμπόριο ήταν «καλό τόσο για την Ουκρανία όσο και για την ΕΕ», δήλωσε ο CIUS, ο οποίος ζητά πρόσθετη ποσόστωση 500.000 τόνων. Ειδικότερα, πρόσθεσε ο οργανισμός, η ζάχαρη που προερχόταν από την Ουκρανία κατέστησε δυνατή την αναπλήρωση του ελλείμματος της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Υπερβολική ποσότητα για τους καλλιεργητές πατζαριών
Οι παραγωγοί πατζαριών αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές – λόγω, όπως λένε, των επιπτώσεων των περιορισμών στα φυτοφάρμακα – αλλά και λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού για τους ευρωπαίους παραγωγούς.
«Στην Ουκρανία, τα πατζάρια καλλιεργούνται από αγροτικές εκμεταλλεύσεις που καλύπτουν 220.000 εκτάρια, ενώ στη Γαλλία καλλιεργούνται σε όχι περισσότερα από 170 εκτάρια. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες παραγωγής είναι τελείως διαφορετικές», δήλωσε στο Euractiv ο Timothé Masson, ειδικός της αγοράς στη γαλλική ένωση καλλιεργητών τεύτλων (CGB).
«Οποιαδήποτε νέα ποσόστωση θα οδηγήσει σε απώλειες στην παραγωγή και θα βλάψει την ευρωπαϊκή βιομηχανία ζαχαρότευτλων», πρόσθεσε.
Αν και η Γαλλία εισάγει πολύ λίγη ουκρανική ζάχαρη, αυτό δεν ισχύει για την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες είναι μεγάλοι καταναλωτές γαλλικής και γερμανικής ζάχαρης και προμηθεύονται όλο και περισσότερο από την ουκρανική αγορά.
Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την περίοδο μετά τον Ιούνιο του 2025 θα είναι πιο ευνοϊκές γι’ αυτούς.
«Είτε πρέπει να σταματήσουν οι ποσοστώσεις είτε πρέπει να επιβληθούν τα ίδια πρότυπα στην Ουκρανία»,κατέληξε ο εκπρόσωπος της CGB, προσθέτοντας ότι η επιστροφή στα πολύ χαμηλά προπολεμικά επίπεδα εισαγωγών είναι πλέον «απατηλή».
Πηγή: euractiv.gr