Το μείζον ζήτημα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, τα οποία ταλανίζουν χιλιάδες αγρότες της χώρας εδώ και πολλά χρόνια, είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, προωθώντας συγκεκριμένες, βιώσιμες, ρυθμίσεις αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τα μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια θα προωθηθούν αυτοτελώς (δηλαδή δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης), από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και θα αποτελέσουν ουσιαστικά συνέχεια της προσπάθειας για ρύθμιση που έγινε την περασμένη δεκαετία η οποία ωστόσο δεν… περπάτησε.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η πολυπλοκότητα και οι δύσκολες νομικές διαδικασίες του όλου ζητήματος, καθώς πρόκειται για δάνεια κυρίως της παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Συνεταιριστικών Τραπεζών, πιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν υφίστανται σήμερα, καθώς συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες.
Τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, τα οποία ασφαλώς και έμειναν στα… αζήτητα κατά τον μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που πυροδότησε η οικονομική κρίση, περιήλθαν στον ειδικό εκκαθαριστή (στην Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση (PQH), με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχουν διευθετηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά περισσότερους από 20.000 αγρότες-φυσικά πρόσωπα αλλά και συνεταιρισμούς με συνολικές οφειλές τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου το οποίο προωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διευθετήσεων με ευνοϊκούς και- κυρίως- βιώσιμους για τους παραγωγούς όρους.
Το σχέδιο προχωράει με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και την ίδια την Ειδική Εκκαθάριση, με βασική αρχή να μπορούν να ανταποκριθούν οι αγρότες στις ρυθμίσεις.
Πηγή: ertnews.gr