Σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και πιο ορατή, η ανάγκη για σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση γύρω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι επιτακτική.
Ο κ.Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM ανέλυσε τη σύνθετη φύση της κλιματικής αλλαγής, την εντατικοποίησή της, καθώς και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που αυτή φέρνει.
Η αλλαγή της ορολογίας από «κλιματική αλλαγή» σε «κλιματική κρίση» και «κλιματική κατάρρευση» δεν είναι απλώς μια γλωσσική προτίμηση. Αντιπροσωπεύει μια νέα αντίληψη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τη συνειδητοποίηση ότι τα φαινόμενα που παρατηρούμε δεν είναι απλώς περιστασιακά, αλλά αποτέλεσμα ανθρωπογενών δράσεων.
Ο ίδιος υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε την κοινωνική αδικία που προκύπτει από την κλιματική κρίση. Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, που συμβάλλουν ελάχιστα στη δημιουργία του προβλήματος, είναι συχνά οι πρώτοι που υποφέρουν από τις συνέπειές του. Ο τυφώνας Μίλτον είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα, όπου οι ζημίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, επηρεάζοντας όχι μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ιδιώτες, αλλά και το κράτος.
Η κλιματική δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Χαραλαμπίδη, είναι ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Η συζήτηση γύρω από το ποιος πληρώνει τις ζημιές είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, και οι ρυπαντές, που συχνά κερδίζουν από την καταστροφή, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους.
Πηγή: ertnews.gr