Η παγκόσμια ημερήσια έκταση των θαλάσσιων πάγων έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ στις αρχές Φεβρουαρίου και παρέμεινε κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2023 για το υπόλοιπο του μήνα, ο οποίος ήταν επίσης ο τρίτος θερμότερος Φεβρουάριος παγκοσμίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus (C3S).
Συγκεκριμένα, οι πάγοι της Αρκτικής ήταν κατά 8% κάτω από το μέσο όρο, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ταυτόχρονα, οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής έφτασαν τον Φεβρουάριο στην τέταρτη χαμηλότερη μηνιαία έκταση, 26% κάτω από τον μέσο όρο.
Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο η έκταση των θαλάσσιων πάγων σημείωσε ρεκόρ για τον εν λόγω μήνα.
Το Copernicus υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι το νέο ελάχιστο της Αρκτικής που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο δεν είναι ιστορικό ελάχιστο, καθώς οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής προσεγγίζουν σήμερα την ετήσια μέγιστη έκτασή τους, η οποία συνήθως εμφανίζεται τον Μάρτιο.
Τρίτος θερμότερος Φεβρουάριος παγκοσμίως
Η ημερήσια έκταση των θαλάσσιων πάγων ενδέχεται να έχει φθάσει στο ετήσιο ελάχιστο όριο μέχρι το τέλος του μήνα. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι το δεύτερο χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από δορυφόρο, γεγονός που μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Με τη σειρά του, το Copernicus σημείωσε ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο τρίτος θερμότερος Φεβρουάριος παγκοσμίως, με μέση επιφανειακή θερμοκρασία αέρα 13,36 °C, 0,63 °C πάνω από τον μέσο όρο του Φεβρουαρίου 1991-2020, και ελάχιστα θερμότερος, κατά 0,03 °C, από τον τέταρτο θερμότερο του 2020.
Ο Φεβρουάριος ήταν επίσης 1,59 °C πάνω από τον εκτιμώμενο μέσο όρο της περιόδου 1850-1900 που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του προβιομηχανικού επιπέδου.
Ήταν ο 19ος μήνας τους τελευταίους 20 μήνες κατά τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν πάνω από 1,5 °C πάνω από το μέσο όρο του 1850-1900, προειδοποίησε ο οργανισμός με έδρα τη Βόννη.
Χειμώνας 2025 στο βόρειο ημισφαίριο
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον χειμώνα του 2025 στο βόρειο ημισφαίριο (Δεκέμβριος 2024 έως Φεβρουάριος 2025) ήταν η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, 0,71 °C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 για τους τρεις αυτούς μήνες. Ήταν μόλις 0,05 °C χαμηλότερη από το ρεκόρ που σημειώθηκε για τον βορεαλικό χειμώνα του 2024.
Η δωδεκάμηνη περίοδος από τον Μάρτιο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025 ήταν 0,71 °C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,59 °C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την Samantha Burgess του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού (ECMWF), ο Φεβρουάριος 2025 συνεχίζει το σερί θερμοκρασιών ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
"Μία από τις συνέπειες ενός θερμότερου κόσμου είναι το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων, και η κάλυψη των θαλάσσιων πάγων με ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ και στους δύο πόλους έχει φέρει την παγκόσμια κάλυψη των θαλάσσιων πάγων σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο", δήλωσε.
Πηγή: ΕΡΤ