Μενού Ροή
Υπουργοί
Ευρωπαϊκή συμμαχία για την απλοποίηση της ΚΑΠ και Ταμείο Κλιματικής Κρίσης

Στο πλαίσιο της πρώτης διυπουργικής συνόδου για τους Υπουργούς Γεωργίας της ομάδας του Ευρωπαϊκού Νότου (EuroMed9), η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, οι υπουργοί των εννέα ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών ζήτησαν απλοποίηση των διαδικασιών της νέας ΚΑΠ, ενώ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την αποκλειστική κάλυψη των απωλειών του πρωτογενούς τομέα λόγω κλιματικής κρίσης.

Η συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας του Ευρωπαϊκού νότου (EuroMed9) συνεδρίασε για πρώτη φορά για θέματα πολιτικής του πρωτογενούς τομέα στις Βρυξέλλες ύστερα από την μηνιαία συνάντηση των 27 Υπουργών της Ένωσης. Η πρώτη αυτή συνεδρίαση διεξήχθη υπό την πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ συμμετείχαν οι ομόλογοί του από την Πορτογαλία, την  Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη  Μάλτας, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.

Απλοποίηση της νέας ΚΑΠ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήρθε η απλοποίηση των διαδικασιών της νέας ΚΑΠ με στόχο να ενισχυθεί η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων, στα πλαίσια μια συζήτησης που έχει ξεκινήσει πρόσφατα για τη γενικότερη μείωση της γραφειοκρατίας σε όλες τις διαδικασίες της ΕΕ. 

«Είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε μια γραφειοκρατία και ένα άγχος στις πλάτες των αγροτών την ώρα που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Είναι κρίμα να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και να μένουν αναξιοποίητοι,ενώ ο αγροτικός κόσμος τα χρειάζεται», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως «η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να στηρίζει τις προτεραιότητές της στην ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Οι Υπουργοί των 9 ευρωμεσογειακών χωρών πράγματι συμφώνησαν από κοινού στην ανάγκη προσαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες του Νότου, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και εντείνονται τον τελευταίο καιρό, όπως ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες.

Νέο ταμείο για τις απώλειες του πρωτογενούς τομέα

Καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η ευαλωτότητα των παραγωγών και των γεωργών΄απέναντι σε αυτές έχει γίνει κάθε άλλο παρά εμφανή, στο τραπέζι τέθηκε και η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα κατευθύνεται αποκλειστικά στην κάλυψη των απωλειών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης, με στόχο να αποζημιώνονται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις οι πληγέντες. Η πρόταση αυτή όμως φαίνεται να μην δέχτηκε ομόφωνη υποστήριξη.

Οι Υπουργοί των 9 «συμφώνησαν, συνολικά, με κάποιες επιμέρους σημειώσεις από τον καθένα ξεχωριστά, για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα απαντά σε τέτοια φαινόμενα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες χώρες προέβαλαν τις επιφυλάξεις τους.

Επιπλέον μέτρα

Η συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά επιτυχημένη», είχε ως αποτέλεσμα οι εννέα χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να συμφωνήσουν σε παραπάνω από ένα ζητήματα του πρωτογενή τομέα.

Συμφώνησαν στην αύξηση του ύψους του Γεωργικού Αποθεματικού, καθώς το ποσό των 450 ευρώ κρίθηκε πολύ μικρό συγκριτικά με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο εισόδημα των αγροτών.

Συμφώνησαν, επίσης, στη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσοστού του 2% από την ΚΑΠ για την “ανακούφιση” από πληγές που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση ώστε να υπάρξει ad hoc αντιμετώπιση κρίσεων.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας