Μενού Ροή
calilo
Calilo: Πρόταση για «το μοντέλο του 1%» ως "ανάχωμα" στην τουριστική υπερφόρτωση της Ίου

Με οδηγό το «μοντέλο του 1%» προωθεί τρία επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος Callilo με βάση όσα ανέφερε αναλυτικά ο Άγγελος Μιχαλόπουλος, εμπνευστής του ομίλου Calilo, στο πλαίσιο παρουσίασης των σχεδίων του. «Υπάρχουν τρία μοντέλα ανάπτυξης κατά τη γνώμη μας. Το μηδενικό μοντέλο, βάσει του οποίου δεν κάνουμε τίποτα και αφήνουμε τα νησιά και τη χώρας όπως είναι. Ένα τέτοιο μοντέλο δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα γιατί είναι αδύνατο να επιβιώσει μία τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα χωρίς τουριστική ανάπτυξη», είπε «Το δεύτερο μοντέλο είναι το «μοντέλο των πάντων», όπως έχουν αναπτυχθεί η Μύκονος και η Σαντορίνη. Βάσει αυτού του μοντέλου ουσιαστικά αναπτύσσουμε “αφόρητα” για το περιβάλλον αλλά πολύ καλά για την τσέπη. Το μοντέλο αυτό έχει ημερομηνία λήξης και είμαι χαρούμενος που δεν είμαστε Ισπανοί και δεν έχουμε διαλύσει τις παραλίες μας. έχουμε το πλαίσιο για τους αιγιαλούς, έχουμε ζώνες και χαμηλή δόμηση κοντά στη θάλασσα».

«Σκοπεύουμε να χτίσουμε το 1% των εκτάσεων που έχουμε και να αφήσουμε το 99% αδόμητο. Οικονομικά συμπλήρωσε είναι εφικτό όσο έχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και χαμηλή δόμηση για να μη χάσει το προϊόν την ταυτότητά του. γιατί το luxury για το οποίο μιλάμε είναι η ιδιωτικότητα. Αυτό που θέλει ο ξένος επισκέπτης είναι να έχει ελευθερία» τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος περιγράφοντας το τρίο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που ο Όμιλος έχει ως οδηγό.

«Ο νόμος στα 4 στρέμματα δίνει το δικαίωμα να χτίσουμε ένα σπίτι 225-250 τ.μ. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θέλουμε να χτίσουμε το 1%, δηλαδή σχεδόν 50 τ.μ. ανά τεμάχιο. Αυτοπεριοριζόμαστε. Ο νόμος των Στρατηγικών Επενδύσεων είναι εξαιρετικός αφού περιορίζει τη δόμηση αρκετά. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να χτίσουμε το 1/5 του δικαιώματος που μας δίνουν οι στρατηγικές επενδύσεις και να αφήσουμε το υπόλοιπο ανέγγιχτο διότι αλλιώς το νησί θα γίνει ένα πρώην όμορφο νησί», είπε ο ιδρυτής του ομίλου Calilo.

Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου Calilo βασίζεται όπως εξήγησε εμφατικά ο ίδιος ο κ. Μιχαλόπουλος στη Δέσμευση της Οικογένειας Μιχαλόπουλου για αυτοπεριορισμό αξιοποίησης του 1% της συνολικής έκτασης των εδαφών και να παραμείνει ανέγγιχτο πάνω από το 80% των φυσικών τοπίων του νησιού.

Μάλιστα, όπως τόνισαν, ο όμιλος ακολούθησε αντίστοιχη στρατηγική κατά την ανάπτυξη των δύο πρώτων του ξενοδοχείων στην Ιο, των «Calilo» και «Agalia», εφαρμόζοντας συντελεστή δόμησης 4,5 % και 7,5% αντίστοιχα, χαμηλότερο από το 10% που ορίζεται νομικά.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μιχαλόπουλος ο Όμιλος έχει αγοράσει σταδιακά στο νησί περίπου 30.000 στρέμματα από τα 108.000 στρέμματα που είναι η συνολική έκταση της Ίου. Έχουμε αποκτήσει το 25% του νησιού και η δέσμευση μας είναι να δομηθούν περί τα 89.000 τετραγωνικά μέτρα, σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος.    Σύμφωνα με τους επιτελείς του ομίλου, σε συνολική έκταση 8.914 στρεμμάτων, προβλέπεται η δημιουργία έργων με συντελεστή δόμησης 0,05%, πολύ χαμηλότερο από το συντελεστή 0,2% που ορίζεται βάσει νόμου.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις επενδύσεις βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης και εκπόνησης των σχετικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των αντίστοιχων Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), έχοντας υπαχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων. αναμένεται να δώσουν τον τόνο αειφορικής ανάπτυξης στην Ίο, με βάση όσα ανέφερε η διοίκηση σε ενημερωτική εκδήλωση/

Συγκεκριμένα, το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ο οποίος διαθέτει ήδη δύο ξενοδοχεία και πέντε χώρους εστίασης στο νησί, προβλέπει την ανάπτυξη τριών Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων, που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία και επιπλωμένες κατοικίες, και ενός συνεδριακού κέντρου.

Το πρώτο project αφορά την ανάπτυξη ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, του Calilo Loemo, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 95 κλινών, 25 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και ένα συνεδριακό κέντρο. Η επένδυση, που θα δημιουργήσει 86 άμεσες θέσεις εργασίας, θα υλοποιηθεί σε μία έκταση περίπου 600 στρεμμάτων στις περιοχές Κουμπάρα-Διακοφτό και Φάρος.

Η δεύτερη ανάπτυξη αφορά τη δημιουργία ενός ακόμη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή Πικρί Νερό. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ενός 5άστερου ξενοδοχείου 84 κλινών, 15 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και ενός παραθεριστικού-τουριστικού χωριού με 37 επιπλέον κατοικίες. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε μία έκταση περίπου 930 στρεμμάτων.

Το  τρίτο έργο του ομίλου αφορά την ίδρυση ενός επιπλέον Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, δυναμικότητας 280 κλινών, με 80 επιπλωμένες κατοικίες. Το project θα πραγματοποιηθεί σε μία έκταση περίπου 7.500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Μαγγαναρίου, στη θέση Παπάς - Λουκάς.

Η βιώσιμη ανάπτυξη

Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφερόμενος, μάλιστα, και σε κριτική που έχει αρθρωθεί, όπως λέγεται όχι από κατοίκους, αλλά οικιστές, σημείωσε με νόημα, ότι όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση και σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλής δόμησης, που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία και την οικονομία.  

Για τον Όμιλο Calilo, όπως τόνισε, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει οριοθέτηση, καλή διαχείριση των πόρων και υποδομές, ενώ αναφέρθηκε και σε μία σειρά περιβαλλοντικών έργων που έχει υλοποιήσει ήδη.  Επίσης δεσμεύεται ότι πάνω από το 80% της συνολικής έκτασης του Ομίλου αποδίδεται σε Περιοχές Προστασίας στις οποίες όπως εξηγεί, θα διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας και το φυσικό ανάγλυφο, θα απαγορευτεί κάθε δόμηση, θα δημιουργηθούν συστήματα πυροπροστασίας/πυρόσβεσης (κρουνοί, δίκτυο) και έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς όπως επίσης και δίκτυο μονοπατιών για περιπατητικό τουρισμό, αλλά και για πεζοπορίες ή τρέξιμο (σήμανση).  

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο 

Έτσι, χθες ανακοίνωσε την συγκρότηση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, του πρώτου στη χώρα μας, στόχος του οποίου είναι η παρακολούθηση και η αναλυτική καταγραφή, τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών του Ομίλου στην Ίο, όσο και του συνόλου της χωρικής οργάνωσης και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ολόκληρου του νησιού. Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο διατηρεί πλήρη επιστημονική και λειτουργική αυτοτέλεια, καθώς απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, ανεξάρτητους φορείς που σχετίζονται με τον τομέα του περιβάλλοντος, καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Ιητών και Περιβαλλοντικής Οργάνωσης.  

Από την πλευρά της η Έρικα Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων, ανέφερε από την πλευρά της ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου και ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, αποτελούν προτεραιότητα και κύριο πυλώνα της επενδυτικής μας στρατηγικής. Αυτό το όραμα το κάνουμε δέσμευση μέσα από το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και τη σύσταση του Παρατηρητηρίου, δράσεις που δεν προβλέπονται ως υποχρέωση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά αποτελούν πρωτοβουλίες της οικογένειας Μιχαλόπουλου και αντικατοπτρίζουν απόλυτα τη φιλοσοφία του Ομίλου μας για την ουσιαστικά βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πως η Ίος θα παραμείνει ένας ζωντανός και ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική της κληρονομιά».

Νέες θέσεις εργασίας 

Το νέο πλάνο επενδύσεων πάντως θα δημιουργήσει περισσότερες από 418 άμεσες και περίπου 1.000 έμμεσες θέσεων εργασίας, το τουριστικό προϊόν της Ίου θα ενισχυθεί με περίπου 1.000 κλίνες, 121 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 37 κατοικίες και 1 συνεδριακό κέντρο.  Είναι το μόνο σχέδιο στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπου ο επενδυτής οικειοθελώς αυτοδεσμεύεται να αξιοποιήσει μόλις το 1% της συνολικής έκτασης, αφήνοντας το 80% των εκτάσεων του ανέγγιχτο για τις επόμενες γενιές, υπογράμμισε εμφατικά ο κ. Μιχαλόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι πρώτη φορά ένας Έλληνας επενδυτής λαμβάνει οικειοθελώς την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου με περιβαλλοντική δράση πριν την υλοποίηση των επενδύσεων.  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας