Μενού Ροή
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Τι ψηφίσαμε για τα κινεζικά, το +5% του πετρελαίου από Μπάιντεν και η μάχη στο Λουξεμβούργο για το ρεύμα – Ο θυμωμένος ενεργειακός, ο Τζιτζικώστας στα φωτοβολταικά και το μαχαίρι στο υδρογόνο

Ο Unabomber "σκάει" και αυτή την Κυριακή, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας. 

  • Ποια ήταν η ελληνική στάση στην ψηφοφορία για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα
  • Πετρέλαιο: ένα ελικόπτερο, ένας πρόεδρος και 10 λέξεις που έφεραν το +5%
  • Ενέργεια: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και η τριπλέτα της αντιπολίτευσης
  • Τιμές ρεύματος: Το πρώτο ημίχρονο στο Λουξεμβούργο
  • Οι περιοδείες της «Απολλωνίστριας» και το δίδυμο στην Ευρώπη
  • Το νέο… παλιό σενάριο για τον ανασχηματισμό στο υπουργείο Ενέργειας
  • Ο θυμωμένος ενεργειακός
  • Το FSRU της Αλεξανδρούπολης και τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο
  • Παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταϊκά ο Απ. Τζιτζικώστας
  • Απένταξη της Advent με πολλά ερωτηματικά
  • Δυναμική αντίδραση και από την επίσης κομμένη B&T

Ποια ήταν η ελληνική στάση στην ψηφοφορία για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αν και η απόφαση συζητήθηκε, πέρασε απαρατήρητο το πως ψήφισε η κάθε χώρα ξεχωριστά για τους νέους αυξημένους δασμούς που αποφάσισε η Ευρωπαική Ένωση να επιβάλει στα κινεζικά αυτοκίνητα. Έχουμε και λέμε: 10 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ιρλανδία. 5 χώρες ψήφισαν κατά και έχει ενδιαφέρον ότι ξεχωρίζει η συμμετοχή της Γερμανίας, ενώ δεν αποτελεί έκπληξη η καταψήφιση από την Ουγγαρία. Υπήρχαν και 12 χώρες που απήχαν και αυτό ήταν το πιο σημαντικό καθώς αναμεσά τους ήταν η Ελλάδα! Μαζί της την ίδια στάση είχε η Ισπανία (απειλήθηκε για δασμούς στο ισπανικό ζαμπόν), η Πορτογαλία, η Κύπρος και το Βέλγιο.

Πετρέλαιο: ένα ελικόπτερο, ένας πρόεδρος και 10 λέξεις που έφεραν το +5%

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου για γεωπολιτικούς λόγους, ως αποτέλεσμα πολεμικής σύρραξης, δεν είναι φυσικά καινούργιο φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου κατά 5% και του φυσικού αερίου κατά 2,5% μέσα σε λίγα λεπτά την περασμένη Πέμπτη δεν (πρέπει να) έχει ιστορικό προηγούμενο. O πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και κατευθυνόταν στο ελικόπτερο, που σταθμεύει στην αυλή του κτιρίου. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι βρίσκονται, λίγα μέτρα μακριά, στο γκαζόν, απ’ όπου και απευθύνουν ερωτήσεις στον πρόεδρο, που αν θέλει απαντά ή όχι. Ένας δημοσιογράφος, λοιπόν, ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο εάν οι ΗΠΑ προτίθενται να συνδράμουν το Ισραήλ στην περίπτωση που αποφασίσει να χτυπήσει εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν σε αντίποινα για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση. Η απάντηση του ήταν οι εξής 10 λέξεις (σε ελεύθερη μετάφραση): «το συζητάμε, εάν και θα ήταν κάπως… εν πάσει περιπτώσει…» Αυτό ήταν. Με το που μεταδόθηκε η είδηση οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου απογειώθηκαν…. Βεβαίως, κάθε σώφρον αναλυτής επισημαίνει ότι καλόν θα ήταν να μην στοχοποιηθούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις εκατέρωθεν. Διότι εάν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει.

Ενέργεια: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και η τριπλέτα της αντιπολίτευσης

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αναμένονται έντονες αναταράξεις στις ενεργειακές αγορές όσο διαρκούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη κι ενώ οι αγορές αναμένουν -και- την ετυμηγορία των Αμερικανών για τον νέο/τη νέα ένοικο του Λευκού Οίκου. Στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επαναφέρουν με έμφαση τη γνωστή τριπλέτα:  μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και φορολόγηση των πλεοναζόντων κερδών των ενεργειακών εταιρειών. Από την πλευρά της η κυβέρνηση «κόβει με το μαχαίρι» τη συζήτηση για μείωση των φόρων, πολύ περισσότερο στο νέο δημοσιονομικό περιβάλλον της ΕΕ, βλέπει με ανακούφιση τη -σταδιακή- αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος και αναμένει να δει πως θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς μάλιστα έρχεται ο χειμώνας όταν τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με τις δαπάνες για θέρμανση. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου… ξεφύγουν, λόγω των εξελίξεων, θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση που αναμένεται να κινηθεί στα πρότυπα αυτών που έγιναν στο (πρόσφατο) παρελθόν, δηλαδή στην απ’ ευθείας στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ιδίως των πιο ευάλωτων.

Τιμές ρεύματος: Το πρώτο ημίχρονο στο Λουξεμβούργο

Στην κυβέρνηση επενδύουν πολλά και στην πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ασυμμετριών στη χονδρική τιμή του ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέμα που ανέδειξε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ο πρωθυπουργός με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von den Leyen. Οι αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπου το «παρών» θα δώσει και ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko για να παρουσιάσει την κατάσταση στις ενεργειακές υποδομές της χώρας του ενόψει και του χειμώνα. Αναφορά στο ενεργειακό κόστος αναμένεται να γίνει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει δύο ημέρες αργότερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, για το «πρώτο ημίχρονο» στον αγώνα για φθηνότερη ενέργεια καθώς το θέμα θα επανέλθει εμφατικά και μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Δεκεμβρίου. Όλα, φυσικά, θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών ενέργειας διότι σε ακραία ενδεχόμενα (υπερβολική αύξηση τιμών) θα υπάρξουν ανάλογες μορφές αντίδρασης.

Οι περιοδείες της «Απολλωνίστριας» και το δίδυμο στην Ευρώπη

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τα ΕΕ την 15η Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και η αρμόδια υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία πλεον αποκαλείται στους διαδρόμους του υπουργείου Ενέργειας «Απολλωνίστρια». Ο λόγος; Έχει αναλάβει και «τρέχει» σε όλη τη χώρα παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Απόλλων», που συνδυάζει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών και τη μείωση του κόστους για δήμους, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ. Οι περιοδείες της Αλ. Σδούκου δεν περνούν απαρατήρητες από τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου καθώς κάνει αυτό ακριβώς που έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα μέλη της κυβέρνησης: να συζητούν διεξοδικά με τους πολίτες σε όλη τη χώρα, επικοινωνώντας από τη μια την κυβερνητική πολιτική και από την άλλη καταγράφοντας επισημάνσεις, προτάσεις και αιτήματα.

sdoukou

Το νέο… παλιό σενάριο για τον ανασχηματισμό στο υπουργείο Ενέργειας

Μιας και ο λόγος για τον Θ. Σκυλακάκη, ένα νέο σενάριο το οποίο έρχεται από το… παρελθόν κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στα δημοσιογραφικά γραφεία εμπλέκοντάς τον σε καραμπόλα αλλαγών με αφορμή την εκλογή νέου/ νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σενάριο προβλέπει μετακίνηση του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις αρχές του 2025, μετακίνηση του Θόδωρου Σκυλακάκη στην κεντρική τράπεζα ως διοικητή και επιλογή νέου ή νέας υπουργού Ενέργειας. Βεβαίως για να υλοποιηθεί το σενάριο πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις με βασικότερη ότι θα εξασφαλισθεί η υπερψήφισή του και από άλλα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, καθώς, άλλωστε, προέρχεται από τον χώρο του κέντρου. Ούτως ή άλλως ο Θ. Σκυλακάκης είναι το μεγάλο φαβορί να αναλάβει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2026 όταν ολοκληρώνεται η δεύτερη και τελευταία, βάσει του καταστατικού, θητεία του Ι. Στουρνάρα ως κεντρικού τραπεζίτη.

Ο θυμωμένος ενεργειακός

Η οργή που υπάρχει στα ανώτερα επίπεδα μεγάλου ενεργειακού επιχειρηματικού ομίλου, όπως σας είχαμε προιδεάσει σπάει κάθε προηγούμενο. Το ότι η τελευταία εστία αφορά έλεγχο στην εταιρεία, ενός ανθρώπου που δεν ..κατοικεί πλέον στην Ελλάδα, δεν μειώνει τον εκνευρισμό. Ούτε το γεγονός ότι αντίστοιχο έλεγχο με ..εισβολή κρατικών λειτουργών στο γραφείο είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια σε διοικήσεις τραπεζών. Γενικώς η ζημιά έχει γίνει και όσο δεν υπάρχει στον περίγυρο ο άνθρωπος που θα εκτονώσει την κατάσταση (όπως γίνονταν τα πρώτα χρόνια της σημερινή κυβέρνησης) δεν φαίνεται διέξοδος..  

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης και τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο

Σ’ αυτήν την πυκνή όσον αφορά στις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις εβδομάδα άρχισε να λειτουργεί το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, για το οποίο υπήρξαν εκτενή ρεπορτάζ σε ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά ήταν τα ρεπορτάζ του Euronews και της βρετανικής Express που παρέθεσαν δηλώσεις της CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρίας-Ρίτας Γκάλι, που επεσήμανε ότι η Ελλάδα στις αρχές του 2025 θα μπορεί να εξάγει 8,5 δισεκατομμύρια κ.μ. φυσικού αερίου (σε ετήσια βάση), καλύπτοντας πάνω από το 40% των αναγκών μιας μεγάλης περιοχής από την Ελλάδα έως την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Ουγγαρία, που σήμερα απορροφά 20 δις κ.μ. φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Express υπολόγισε μάλιστα ότι με τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στα 0,64 δολάρια ΗΠΑ, τότε 20 δις κ.μ. ισοδυναμούν με 13 τρις δολάρια ή 10 τρις λίρες στερλίνες ή 11,86 τρις ευρώ, γι’ αυτό και τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ: «Το σχέδιο της Ελλάδας για να σταματήσει η Ευρώπη να χρησιμοποιεί ρωσικό φυσικό αέριο αξίας 10 τρις λιρών».

Παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταϊκά ο Απ. Τζιτζικώστας

Θέμα συζήτησης πρωτίστως στις Βρυξέλλες και δευτερευόντως στην Ελλάδα αποτέλεσε την περασμένη εβδομάδα το πόθεν έσχες του προτεινόμενου Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Απόστολου Τζιτζικώστα. Τα πόθεν έσχες των 27 προτεινόμενων Επιτρόπων συζητήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης. Ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, λοιπόν, έχει συστήσει από το 2011 εταιρεία παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, γεγονός που επισημάνθηκε θετικά καθώς θεωρείται ότι έχει ένα λόγο παραπάνω να στηρίξει την ταχύτερη πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι μέτοχος -μαζί με τους αδελφούς του- με 26,6% στην εταιρεία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑ ΑΕ που παράγει γάλα και τυροκομικά προιόντα. Το 2022, τελευταία χρονιά που έχει δημοσιοποιηθεί το πόθεν έσχες των Ελλήνων πολιτικών από την Βουλή, ο Απ. Τζιτζικώστας δήλωσε έσοδα 54.664,95 ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Απένταξη της Advent με πολλά ερωτηματικά

Υπόθεση με «ουρά» ή «ουρές» είναι αυτή της απένταξης της επένδυσης ύψους 64 εκατ. ευρώ της εισηγμένης στον Nasdaq εταιρείας Advent στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην περιοχή της Κοζάνης. Η επένδυση που είχε υποστηριχθεί δημοσίως από τον πρωθυπουργό και θα δημιουργούσε 650 θέσεις εργασίας, απεντάχθηκε από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Το δημιούργημα του Βασίλη Γρηγορίου, που ξεκίνησε το 2006 από την Πάτρα και πλέον εγκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, αποτιμήθηκε πριν από μερικούς μήνες σε πάνω από 700 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος φέρεται έντονα ενοχλημένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση. Η εταιρεία που έχει ενεργά συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σχεδίαζε εντός του 2024 να μεταφέρει σημαντικό μέρος της παραγωγής στην Κοζάνη, κάτι που πλέον ανατρέπεται…

Δυναμική αντίδραση και από την επίσης κομμένη B&T

Τις ίδιες και ακόμα μεγαλύτερες απορίες, προκαλεί η απένταξη και της επένδυσης δεξαμενών αποθήκευσης υδρογόνου, ύψους 18 εκατ. ευρώ της B&T. Η εταιρεία που εδρεύει στη Φλώρινα και χαρακτηρίζεται από την καινοτομία και την εξωστρεφειά της διοικείται από τον Βασίλη Τιριακίδη. Την μεγάλη φασαρία ωστόσο την έκανε ο συνιδρυτής Νίκος Ντάβος με αναρτησή του, στην οποία κάνει λόγο για «πρόφαση», «χωρίς επαρκείς εξηγήσεις», «η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες». Καλούσε μάλιστα σε δυναμική αντίδραση προκειμένου να φωτιστεί το κόψιμο των δύο επενδύσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας