Μενού Ροή
unabomber-logo
To γίγα project, η στήριξη Μητσοτάκη, η Data in Scale, το ..γάντι Στάσση για τα σταθερά και οι εκκρεμότητες των 90s – Το ανοιξιάτικο πακέτο, οι στοχευμένες παροχές και το επικοινωνιακό αυτογκόλ

Φάρος καλών ειδήσεων (σημαντικών επενδύσεων, θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, δυναμικής πορείας στις χρηματιστηριακές αγορές) η ενέργεια την εβδομάδα που πέρασε, ενώ πολλά υποσχόμενη είναι και η εβδομάδα που ξεκινά.

  • 120 αναλυτές συνιστούν… ΔΕΗ -Αυτοί ξέρουν
  • To γιγα-project και η στήριξη Κ. Μητσοτάκη
  • Οι επαφές για data centers και η Data in Scale
  • Το… γάντι του Γ. Στάσση για τα σταθερά τιμολόγια     
  • Η απόφαση του Παρισιού για τη Χαλυβουργική…
  • …και η τελεσίδικη απόφαση για μια προσφυγή του 1991
  • Το δίλημμα του Trump και η τιμή του πετρελαίου
  • Το πρόωρο -ανοιξιάτικο- πακέτο α λα ΔΕΘ
  • Οι στοχευμένες παροχές και το ισχυρό χαρτί
  • Εισφορές υπέρ ανεργίας ενώ δεν υπάρχουν εργαζόμενοι…
  • Το επικοινωνιακό αυτογκόλ

120 αναλυτές συνιστούν… ΔΕΗ -Αυτοί ξέρουν

Πρωταγωνιστής των ημερών ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, αναμφίβολα, και με τα πολύ καλά αποτελέσματα που παρουσίασε και -κυρίως- με το οραματικό επενδυτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε.

Το conference call που ακολούθησε της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2024, το παρακολούθησαν 120 αναλυτές, ενδεικτικό της (μεγάλης) απήχησης που έχει πλέον η ΔΕΗ στην διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Κάποιος μάλιστα θυμήθηκε μια παλιά δημοφιλή διαφήμιση και την επικαιροποίησε: «120 αναλυτές συνιστούν ΔΕΗ. Αυτοί ξέρουν».

To γιγα-project και η στήριξη Κ. Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το σχέδιο για την δημιουργία της «πολιτείας» των data centers στη Δυτική Μακεδονία μαζί με ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ένα γιγαντιαίο project, το οποίο, εφ’ όσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον και προχωρήσει, μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 5 δις, ενώ σε βάθος χρόνου μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα 7-8 δις ευρώ.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι που μιλούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ακόμη και για διψήφιο νούμερο, πάντοτε σε βάθος χρόνου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μέσω της δημιουργίας πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος σε συνδυασμό με άλλα επενδυτικά σχέδια που μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα project που μπορεί να αποτελέσει game changer συνολικά για την ελληνική οικονομία, γι’ αυτό, άλλωστε, και το στηρίζει προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μιλήσει γι’ αυτό την προσεχή Πέμπτη στην Κοζάνη.

Οι ασχολούμενοι με την ενέργεια θα θυμούνται ότι ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί με εξαιρετικά θετικά λόγια για την ΔΕΗ και τον περασμένο Μάιο στο Λαγονήσι, στο power summit 2024 της Eurelectric, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Στάσσης.

Οι επαφές για data centers και η Data in Scale

Αν και ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις δηλώσεις του λέγοντας ότι το project για τα data centers θα προχωρήσει μόνο εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, στην αγορά προεξοφλούν ότι και διερευνητικές επαφές έχουν γίνει με ενδιαφερόμενους και ότι το κλίμα σε αυτές ήταν θετικό.

Άλλωστε, η ΔΕΗ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, σύναψε συμφωνία με την CAIO Holding Company Limited (συμφερόντων της εμιρατινής DAMAC με έδρα το Λονδίνο) και συνέστησαν την εταιρεία Data in Scale ΑΕ με αντικείμενο και σκοπό τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη λειτουργία κέντρων δεδομένων καθώς και η προώθηση των κέντρων δεδομένων προς πώληση ή εκμίσθωση.

Η ΔΕΗ μετέχει με 45% στην Data in Scale ΑΕ και στις 6 Νοεμβρίου 2024 κατέβαλε ποσό 1,8 εκατ. που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το… γάντι του Γ. Στάσση για τα σταθερά τιμολόγια     

Μπορεί στο conference call τα ΔΕΗ να κυριάρχησαν τα θέματα των επενδύσεων και των data centers, ωστόσο δεν έλειψαν και οι αναφορές στην αγορά ενέργειας.

Ο Γιώργος Στάσσης έριξε το γάντι στον ανταγωνισμό, όταν ρωτήθηκε από αναλυτή πως βλέπει τις κινήσεις της METLEN στον τομέα των σταθερών τιμολογίων.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι η εταιρεία του είναι πρώτη και με διαφορά  στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, με περισσότερους από 700.000 καταναλωτές, και επισήμανε ότι είναι αρκετά επιθετική (στην εμπορική της πολιτική) γιατί έχει το καλύτερο προϊόν.

Ο Γ. Στάσσης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο» τον ανταγωνισμό και τόνισε ότι στην ουσία ωφελεί την ΔΕΗ αφού ενισχύει την ορατότητα στο καταναλωτικό κοινό για τέτοια προϊόντα, τα οποία είναι διαδεδομένα σε όλη την Ευρώπη αφού λειτουργούν ως «ασφάλιση» για τον καταναλωτή στις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται, όπως είπε, για «φυσιολογική εξέλιξη» -και- στην ελληνική αγορά.

Η απόφαση του Παρισιού για τη Χαλυβουργική…

Τα θετικά αποτελέσματα του management της ΔΕΗ αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν ληφθούν υπ’ όψιν ποια ήταν θέση της εταιρείας το 2019 καθώς και η πληθώρα των εκκρεμοτήτων που της έχει κληροδοτήσει το παρελθόν.

Διατρέχοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, προκύπτει ότι η επιχείρηση έκλεισε πέρυσι δύο από τις μεγάλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Η πρώτη αφορούσε την προσφυγή της «Χαλυβουργικής» από το 2019 που διεκδικούσε από την ΔΕΗ 270 εκατ. ευρώ για αποθετική ζημιά συν 1 εκατ. ευρώ για δικαστικά έξοδα. Τόσο το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο όσο και τα δικαστήρια του Παρισιού δικαίωσαν την ΔΕΗ και η υπόθεση θεωρείται πλέον λήξασα.

…και η τελεσίδικη απόφαση για μια προσφυγή του 1991

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από πολλές πλευρές, παρουσιάζει μια υπόθεση από το 1989 όταν ο προσωρινός επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης που βρισκόταν υπό καθεστώς εκκαθάρισης, αποφάσισε οι καταθέσεις της ΔΕΗ στην τράπεζα να μετατραπούν υποχρεωτικά σε συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και σε αναγκαστικό δάνειο προς αυτήν.

Η ΔΕΗ άσκησε το 1991 αγωγή κατά της τράπεζας ζητώντας να αναγνωριστεί ότι η τελευταία της οφείλει το ποσό των 2,2 δις δρχ., περίπου 6,5 εκατ., για το λόγο ότι η ανωτέρω πράξη του επιτρόπου ήταν ανίσχυρη.

Από την πλευρά της η τράπεζα κατήγγειλε 6 δανειακές συμβάσεις με βάσει τις οποίες η ΔΕΗ είχε λάβει χρηματικά ποσά και παρ’ όλο που η επιχείρηση εξοφλούσε τις δόσεις, η τράπεζα κατήγγειλε το 1991 όλες τις συμβάσεις και απαίτησε ολόκληρο το ποσό του δανείου.

Το 1995 η τράπεζα Κρήτης προσέφυγε δικαστικά κατά της ΔΕΗ ζητώντας 4 δις δραχμές και από τότε ξεκίνησε ένας δικαστικός μαραθώνιος που ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες!

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2024 η ΔΕΗ ήλθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Eurobank, ως διαδόχου της τράπεζας Κρήτης, και κατέβαλε 17 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει και αυτή η υπόθεση.

Το δίλημμα του Trump και η τιμή του πετρελαίου

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, σε διεθνές επίπεδο, οι δηλώσεις του Donald Trump περί επιβολής δασμών -αν και συνήθως τους ανακαλεί, εν όλω ή εν μέρει- εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο στις και στις ενεργειακές αγορές, σε συνδυασμό φυσικά με τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να απαντήσει σε ένα επώδυνο γι’ αυτόν δίλημμα καθώς οι προεκλογικές εξαγγελίες του για τιθάσευση του πληθωρισμού μέσω της φθηνής ενέργειας και συγκεκριμένα του φθηνού πετρελαίου, όπως αποτυπώθηκε στο μνημειώδες σύνθημα «drill, baby, drill», συναντούν πλέον τη -σκληρή- πραγματικότητα.

Έρευνα απέδειξε ότι «ενεργειακή κυριαρχία των ΗΠΑ» και τιμή του πετρελαίου στα 50 δολ/βαρέλι, δεν μπορούν να συνδυασθούν.

Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει στα 50 δολάρια το βαρέλι, τότε όχι μόνο δεν θα αξιοποιηθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειωθεί.

Πλέον τα 70 δολάρια/βαρέλι είναι τα νέα 50 δολ/βαρέλι -λόγω της αύξησης του κόστους εξόρυξης- με τις αμερικανικές εταιρείες να δηλώνουν ότι μόνο με την τιμή του μαύρου χρυσού στα 65 δολ./βαρέλι (από 61-70, ανάλογα την περιοχή) συμφέρει το «drill, baby, drill».

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να μειωθεί, και άρα η πολιτική πίεση προς τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ θα αυξηθεί αφού θα έχει παρεκκλίνει από τη βασική προεκλογική του δέσμευση.

Το πρόωρο -ανοιξιάτικο- πακέτο α λα ΔΕΘ

Τις αποφάσεις/κινήσεις του Trump αναμένουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς το πετρέλαιο είναι βασικός συντελεστής κόστους στην παγκόσμια οικονομία και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα το κόστος ζωής κάθε νοικοκυριού σε όλες τις χώρες.

Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει πτυχές της (νέας) οικονομικής της πολιτικής -σε απλά ελληνικά: παροχές.

Το ερώτημα είναι εάν θα επαναληφθεί φέτος το σκηνικό του 2024 όταν στις 10 Απριλίου ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης είχε παρουσιάσει στο Delphi Forum την δέσμη θετικών μέτρων του 2025 λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όπως βλέπετε, ερχόμαστε τον Απρίλιο, με σχετική ακρίβεια, και σας λέμε πώς θα κινηθούμε για το 2025. Αυτό δείχνει ότι έχουμε ένα επιτελείο το οποίο δουλεύει συστηματικά, λαμβάνει υπ’ όψη του τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ (…) Αυτά που λέω έχουν τη σφραγίδα της εγκυρότητος και δεν θα τα έλεγα εάν δεν ήμουν σίγουρος».

Οι στοχευμένες παροχές και το ισχυρό χαρτί

Αυτό που χαρακτηρίζει, πάντως, τις έως τώρα ανακοινώσεις καθώς και το κλίμα που μεταδίδουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι οι παροχές (θα) είναι απόλυτα στοχευμένες.

Δηλαδή, (θα) αφορούν συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας, όπως ενστόλους, συνταξιούχους, εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει κι ένα μέτρο που θα αφορά τους περισσότερους και αυτό δεν είναι άλλο από τις μειώσεις των άμεσων φόρων.

Σε κάθε περίπτωση, μαθαίνω ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι τα μέτρα που (θα) ανακοινώνονται σταδιακά θα είναι λελογισμένα και στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας.

Και, προσθέτω εγώ, με προφανή πολιτική στόχευση να αξιοποιηθεί η οικονομία, το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος -όπως, άλλωστε, κάνει κάθε κυβέρνηση διαχρονικά.

Εισφορές υπέρ ανεργίας ενώ δεν υπάρχουν εργαζόμενοι…

Ένα από τα θέματα που θα τεθεί με έμφαση το επόμενο διάστημα στο δημόσιο διάλογο είναι οι εισφορές υπέρ ανεργίας, οι οποίες διατηρούνται την ώρα που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που μένουν κενές και γίνονται εισαγωγές εργαζομένων από το εξωτερικό.

Για παράδειγμα, στις μεικτές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων επιβάλλεται εισφορά 2% υπέρ ανεργίας (νόμος του 2011), οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να καταβάλλουν 10 ευρώ το μήνα κι ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για ρυθμίσεις της μνημονιακής περιόδου όταν η ανεργία υπερέβη ακόμη και το 28%.

Πλέον η ανεργία έχει μειωθεί στο 8,7%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008, και «ακουμπά» στο «σκληρό πυρήνα» της καθώς ακόμη και στη «χρυσή» διετία 2007-8 κυμαινόταν στο 7,4%-8,6%.

Το επικοινωνιακό αυτογκόλ

Η κατάργηση ή η ποσοστιαία μείωση των εισφορών υπέρ ανεργίας έχει υποστηρικτές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης που μιλούν για «επικοινωνιακό αυτογκόλ».

Ο λόγος; Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να αναδείξει επικοινωνιακά και να αξιοποιήσει πολιτικά τη ραγδαία μείωση της ανεργίας από το 2019 και μετά, κάθε μήνα το σύνολο των εργαζομένων βλέπουν τις αποδοχές τους μειωμένες λόγω ακριβώς των εισφορών υπέρ ανεργίας, ενώ οι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλλουν το 10ευρω μαζί με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές.

Ως εκ τούτου, οι συνειρμοί είναι προφανείς και το μήνυμα της κυβέρνησης «χάνεται» στα εκκαθαριστικά…

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας