Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Τα credits για τις τιμές στην κυβέρνηση
- H δίκαιη γκρίνια της αγοράς
- Πως θα γίνει η κρατικοποίηση της ΔΕΗ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Τι θα γίνει με τον 13ο και 14ο μισθό στην ΔΕΗ
- Ποια εταιρεία παίρνει σειρά κρατικοποίησης
- Τα πάνω κάτω στην απονομή του ηλεκτρικού χώρου
- Tα «παιχνίδια» (;) των Γερμανών με τα FSRUΤα credits για τις τιμές στην κυβέρνηση
Τα credits για τις τιμές στην κυβέρνηση
Με τις τιμές στο ρεύμα η κυβέρνηση τα χει παει καλά. Συγκράτησε με τις επιδοτήσεις το τσουνάμι της ακρίβειας και η Ελλάδα βρίσκεται μόνιμα κάτω από τον μέσο ευρωπαικό όρο. Αν ήταν αλλιώς οι τιμές στο ρεύμα θα ήταν πρώτο θέμα στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, προκύπτουν για το Μάιο, τιμές κάτω και από τα 15-16 σεντς που είναι η τιμή – στόχος. Μέχρις εδώ όλα καλά. Από εκεί και πέρα όμως αρχίζει η γκρίνια. Εξάλλου δεν γκρινιάζουμε εμείς, αλλά η ίδια η αγορά. Καθώς ωριμάζουν τα μεγάλα «πράσινα» έργα, το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα φωτοβολταικά μπαίνουν στο σύστημα και προχωράει η ενεργειακή μετάβαση, φαίνονται και οι τρανταχτές αδυναμίες στον σχεδιασμό.
H δίκαιη γκρίνια της αγοράς
Ποιο σοβαρό κράτος, θα άφηνε να γίνουν πρώτα επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις ΑΠΕ και μετά θα «θυμόταν» ότι δεν έχει δίκτυα για να τις υποστηρίξει; Οτι δεν έχει φροντίσει για την εγκατάσταση μπαταριών, που θα αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργεια; Οτι σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης έργων ΑΠΕ με ταυτόχρονη χαμηλή ζήτηση, πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια κάμποση «πράσινη» ενέργεια; Ποια σοβαρή χώρα, 6,5 χρόνια πριν το στόχο, δεν θα είχε ακόμη στα χέρια το τελικό κείμενο του ΕΣΕΚ για το 2030; Τι αξιοπιστία θα έχει αυτό, όταν θα ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί, προφανώς κάπου στο β’ εξάμηνο; Για να είμαστε δίκαιοι. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπ. Ενέργειας Κ.Σκρέκας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και τα πήγαν αρκετά καλά. Έτερον, εκάτερον όμως. Οι εκκρεμότητες που έχουν μαζευτεί στο ενεργειακό για τον επόμενο υπουργό, είναι πολλές.
Πως θα γίνει η κρατικοποίηση της ΔΕΗ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το ενεργειακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε κυβέρνηση ηττημένων κλπ, έχει ..πολύ από ΔΕΗ. Η μερική κρατικοποιησή της βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Όπως μαθαίνει η στήλη, θα γίνει σε στάδια. Αρχικά θα εξαγορασθεί το 17% που πουλήθηκε μέσω χρηματιστηρίου πριν από 18 μήνες. Στην συνέχεια ένα ακόμα ποσοστό μέχρι το Δημόσιο να κατέχει το 51%, από 24% σήμερα, στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας, ώστε να μπορεί να ελέγχει πλήρως τις αποφάσεις.
Τι θα γίνει με τον 13ο και 14ο μισθό στην ΔΕΗ
Για τον 13ο και 14ο μισθό που έχει επανέλθει από πέρυσι στην ΔΕΗ λόγω της υποχώρησης του ποσοστού του Δημοσίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, καθώς δεν βρισκόμαστε σε μνημόνιο. Δεν κρύβουν βέβαια ότι το τρικ της διοίκησης Στάσση με την επαναφορά των δώρων "πόνεσε" το κόμμα, "εξαφανίζοντας" συνδικαλιστικά δύο σταρ του ΣΥΡΙΖΑ τον Φωτόπουλο και τον Αδαμίδη.
Ποια εταιρεία παίρνει σειρά κρατικοποίησης
Το ίδιο πλάνο με την ΔΕΗ έχουν και σε άλλες εταιρείες που διαχειρίζονται βασικές ενεργειακές υποδομές της χώρας. Η περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία έχει πωληθεί το σύνολο των μετοχών της στην Ιταλική Italgas (κατέχει ένα ποσοστό και ο όμιλος Κοπελούζου) είναι μια από αυτές.
Τα πάνω κάτω στην απονομή του ηλεκτρικού χώρου
Η μεγάλη παρέμβαση ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στην κατανομή του ηλεκτρικού χώρου. Η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων θα αποκτήσουν προτεραιότητα στις νέες συνδέσεις έργων ΑΠΕ, έναντι των μεγάλων ιδιωτικών έργων που συνωστίζονται για να ηλεκτριστούν. Φίλος της στήλης που έμαθε το νέο, δεν απέκλεισε σε αυτή την περίπτωση, πολλά ιδιωτικά έργα, να λάβουν τον μανδύα των «ενεργειακών κοινοτήτων». Είπαμε και από παλιά, ότι η αγορά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Tα «παιχνίδια» (;) των Γερμανών με τα FSRU
«Άσκοπες οι δαπάνες εκατομμυρίων για το LNG στην Ελλάδα», έγραψε προ ημερών η Handelsblatt, μιλώντας για τα πολλά σχεδιαζόμενα FSRU καια για μια πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, που ουδείς ξέρεις από ποιον θα απορροφηθεί. Άνθρωπος της αγοράς που διαβάζει τη στήλη και είδε το δημοσίευμα, το σχολίασε ως εξής : Αστείο οι Γερμανοί να βγάζουν τέτοια άρθρα όταν οι ίδιοι έχουν αναπτύξει 3 τερματικά σε ένα χρόνο, στα λιμάνια Wilhelmshaven, Lumbin και Elbehafen και όταν άλλα 3 βρίσκονται υπό υλοποίηση (Wilhelmshaven, Lumbin και Stade). Προφανώς, γράφει ο φίλος της στήλης, οι Γερμανοί προσπαθούν να τραβήξουν κάποιους κεντροευρωπαίους προς τα δικά τους τερματικά (πχ από Ουγγαρία, Αυστρία, ενδεχομένως και από Ουκρανία ). Δεν διαφωνεί πάντως με την ουσία ότι 5 FSRU στην Ελλάδα είναι πολλά. Ούτως ή άλλως βέβαια, δεν ξέρουμε ποσά θα γίνουν στο τέλος.