Μενού Ροή
Sanja Bozinovska
Η υπουργός ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις στον Θερμοηλεκτρονικό σταθμό Μπίτολα και επενδύσεις σε ΑΠΕ

Η υπουργός Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, Sanja Bozinovska, παρουσίασε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Σε συνέντευξή της στο RFE/RL, η Bozinovska μίλησε για τον διαχωρισμό της παραγωγής και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τους διαγωνισμούς για τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Μπίτολα και τα σχέδια αντιμετώπισης των μακροχρόνιων προκλήσεων στην παραγωγή ενέργειας και τις υποδομές.

Η χώρα εδώ και καιρό εξαρτάται από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπουργός τόνισε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού, δηλώνοντας ότι «η ενέργεια δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα». Επί του παρόντος, οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές επικεντρώνονται στην εξασφάλιση αποθεμάτων άνθρακα και στη μεγιστοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών δυνατοτήτων, ιδίως στο εξορυκτικό συγκρότημα του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Μπίτολα.

Οι μακροπρόθεσμες προσπάθειες περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων και την προώθηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Bozinovska ανέφερε την υπογραφή σχεδίων σχεδόν 100 μεγαβάτ πράσινης ενέργειας πέρυσι ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ταχεία ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών έχει προκαλέσει προκλήσεις στο εθνικό δίκτυο, με αιτήσεις που ξεπερνούν τα 9.500 μεγαβάτ—πολύ πέρα από την τρέχουσα δυναμικότητα. Η Bozinovska σημείωσε ότι ο νέος Νόμος για την Ενέργεια στοχεύει στη ρύθμιση αυτής της επέκτασης. Συνεργασία με τον διαχειριστή μεταφοράς MEPSO και ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία ενός κύριου δικτύου που θα μπορεί να φιλοξενήσει πρόσθετες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Η χρηματοδοτική υποστήριξη από θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία ενέκρινε ένα έργο 36,5 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, είναι κρίσιμη για αυτές τις προσπάθειες. Επιπλέον, ένας έλεγχος θα καθορίσει τη βιωσιμότητα των εγκεκριμένων έργων στον αγωγό των 9.500 μεγαβάτ.

Η αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στις αντιπαραθέσεις σχετικά με τους διαγωνισμούς στον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Μπίτολα, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης σύμβασης με την εταιρεία Markovski Company εν μέσω ερευνών για παρατυπίες. Διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι κρίσιμες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια κατέστησαν αναγκαία μια επιταχυνόμενη διαδικασία, οδηγώντας σε μείωση κόστους κατά 15%.

Ο επερχόμενος Νόμος για την Ενέργεια θα θέσει τον MEPSO, τον διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπό το Υπουργείο Ενέργειας, μια κίνηση που η Bozinovska χαρακτήρισε «φυσιολογική και κανονική». Ωστόσο, η κρατική ESM, υπεύθυνη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα παραμείνει υπό την κυβέρνηση, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που απαγορεύουν την ενοποίηση παραγωγής και διανομής στο ίδιο υπουργείο.

Φέτος, η Βόρεια Μακεδονία πρόκειται να φιλοξενήσει το Global Energy Future Forum, μια εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Η Bozinovska ανέφερε ότι τα Σκόπια επιλέχθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου στη Γενεύη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Το φόρουμ θα συγκεντρώσει 500 συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και στελεχών, για να συζητήσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας