Η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί πλέον να αντλεί ηλεκτρική ενέργεια από το ευρωπαϊκό δίκτυο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να θέσει σε λειτουργία όλες τις εγχώριες εγκαταστάσεις και να απειλείται οποιαδήποτε στιγμή με διακοπές ρεύματος, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Energymag στα Σκόπια Bojan Stojkovski.
Προσθέτει ότι εάν ο κρατικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας Power Plants of North Macedonia (ESM) δεν παρέχει το 100% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.
Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει βαρύς χειμώνας μπροστά, με περιορισμούς, ο επικεφαλής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (MEPSO), Ορχάν Μουρτεζάνι προειδοποίησε τις αρχές να προετοιμάσουν όλες τις εγκαταστάσεις και να καλύψουν τις ανάγκες από την εγχώρια παραγωγή, γιατί αυτή τη φορά δεν θα είναι δυνατή η άντληση ηλεκτρικής ενέργειας από το ευρωπαϊκό δίκτυο για την κάλυψη των ελλείψεων.
"Όλα τα αρμόδια μέρη έχουν ενημερωθεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επειδή η ενέργεια του ισοζυγίου δεν θα είναι διαθέσιμη για να καλύψει τις αποκλίσεις. Οι εκκλήσεις από την Ευρώπη είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σκληρό χειμώνα και θα πρέπει να προετοιμαστούμε, όσο πιο μακριά όπως γνωρίζω από τη MEPSO, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν θα έχει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις αποκλίσεις», δήλωσε ο Murtezani στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η MEPSO έχει ενημερώσει όλα τα μέρη, όπως την κυβέρνηση, τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και άλλες εταιρείες ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αφού το ενεργειακό ισοζύγιο δεν θα είναι διαθέσιμο για χρήση στη χώρα.
Τιμή ρεκόρ του ρεύματος
Η τιμή του ρεύματος στο χρηματιστήριο αναμένεται να σπάσει ρεκόρ και το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Murtezani, αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση στην αγορά στο άμεσο μέλλον. Σε μόλις δύο μήνες, οι εγχώριες εταιρείες που βρίσκονται στην ανοιχτή αγορά είδαν το κόστος τους να αυξάνεται πάνω από 40%.
Φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα διπλασιαστεί και ζητούν από τις αρχές να βρουν τρόπο να μειώσουν τουλάχιστον την αποζημίωση που πληρώνουν αυτές οι εταιρείες για τη μεταφορά και τη διανομή.
«Αν κλείσουμε ποσότητες για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η τιμή θα ήταν μεταξύ 380 και 430 ευρώ η μεγαβατώρα ή κιλοβάτ θα κόστιζε περίπου 25 denar (0,5 ευρώ) χωρίς έξοδα μετάδοσης και διανομής στη MEPSO ΚΑΙ στον ESM. Το κράτος πρέπει να βρει τρόπο να επηρεάσει την τιμή του χρηματιστηρίου, αλλά μπορεί να παρέμβει και στο κόστος ώστε να δώσει κάποια ανακούφιση βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα», επισήμανε ο Petar Janevski, διευθυντής του διανομέα χάλυβα Makstil.
Με την πρόσφατη αλλαγή των τιμών, το ρεύμα έχει γίνει πιο ακριβό πάνω από 40 τοις εκατό και για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω τέτοιων δαπανών.
Τον περασμένο μήνα οι αρχές ανέθεσαν επίσης στον ESM να βρει έναν τρόπο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για εισαγωγές.