Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Οι ενεργειακές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ταξίδεψαν στην Τουρκία αναζητώντας ένα ευνοϊκό συμβόλαιο για την αγορά και προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους μήνες της κρίσης. Η ομάδα που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση είχε συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τουρκικής κρατικής εταιρείας "Botash", της οποίας η κύρια δραστηριότητα είναι η πώληση, παράδοση και αποθήκευση φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Οικονομίας Kreshnik Bektesi, ο γενικός διευθυντής των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) Vasko Kovacevski, καθώς και οι διευθυντές εθνικών ενεργειακών πόρων και ηλεκτρικής ενέργειας Bajram Redzepi και Orhan Murtezani συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.
Η "Botash", η οποία είναι ο βασικός και μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά ενέργειας της Τουρκίας, εμπορεύεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τη ρωσική Gazprom και το Ιράν και διαθέτει τεράστιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Εάν επιτευχθεί συμφωνία αγοράς και παράδοσης, ο αγωγός φυσικού αερίου "TurkStream" και οι διακλαδώσεις του προς τη Βουλγαρία ή την Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά.
Η επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποτυχία της συμφωνίας με τη Βουλγαρία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω διαφορών στην τιμή που προσφέρθηκε και στην τιμή που ήταν έτοιμη να πληρώσει η Βόρεια Μακεδονία.
Ο Bekteshi είπε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να ανακοινώσει τα νέα μέτρα που αναμένεται να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ηλεκτρική ενέργεια που τελικά θα αγοραστεί από τη Βουλγαρία θα προορίζεται για μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Η Τουρκία είναι πλέον ο τέταρτος προορισμός που έχουν επισκεφθεί οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας προς αναζήτηση ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι στιγμής, η παράδοση φυσικού αερίου και η σταθερότητα του δικτύου σε περίπτωση διακοπών ή βλαβών έχουν συμφωνηθεί με τη Σερβία και αυτή τη στιγμή καθορίζεται η διαδρομή μέσω της οποίας θα παραδοθεί, δηλαδή η Βουλγαρία.
Στην Αθήνα επιτεύχθηκε συμφωνία για την απρόσκοπτη προμήθεια άνθρακα, μαζούτ και λιγνίτη - πηγών ενέργειας απαραίτητων για τη συνεχή μέγιστη αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγικής δυναμικότητας και το κλειδί στη συμφωνία είναι ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να περιορίσει ή να απαγορεύσει την εξαγωγή αυτών των πηγών ενέργειας, μια τέτοια απόφαση δεν θα ισχύσει για τη Βόρεια Μακεδονία.