Μενού Ροή
solar
Βόρεια Μακεδονία: Στοχεύει στην ενίσχυση των ΑΠΕ με τον μηχανισμό CfD

Το Υπουργείο Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής του μηχανισμού Συμβολαίου Διαφοράς (Contract-for-Difference - CfD) ως νέο μοντέλο υποστήριξης επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το μοντέλο CfD, το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό σε όλη την ΕΕ, θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας ενώ θα προστατεύει τους καταναλωτές από την αστάθεια της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Sanja Bozhinovska, τόνισε ότι το CfD δεν είναι απλώς ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο, αλλά μια συστημική αλλαγή που διασφαλίζει τη σταθερότητα για τους επενδυτές και την προστασία για τους καταναλωτές.

«Με αυτή τη μεταρρύθμιση, θεσπίζουμε προβλέψιμες και βιώσιμες συνθήκες για επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, επιταχύνοντας τον φιλόδοξο στόχο μας για επίτευξη 1,7 GW ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030. Ο μηχανισμός CfD δημιουργεί ασφάλεια, χαμηλότερο κόστος και ανταγωνιστική αγορά, κάτι που είναι ουσιώδες για την ταχεία μετάβαση σε καθαρή ενέργεια», δήλωσε η Bozhinovska.

Με την υποστήριξη της EBRD και την εμπειρία διεθνών εταίρων, η Βόρεια Μακεδονία θα προσαρμόσει αυτόν τον μηχανισμό στην τοπική ενεργειακή αγορά, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για επενδυτές. Οι προσδοκίες είναι ότι αυτό θα οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και σταθερές μακροπρόθεσμες τιμές για τους καταναλωτές.

Η προπαρασκευαστική διαδικασία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, με λεπτομερή ανάλυση των κανονιστικών και χρηματοοικονομικών πτυχών, ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που να προσφέρει απτά και βιώσιμα αποτελέσματα για τον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η χώρα σημειώνει σταθερή πρόοδο στην αύξηση της δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας. Μέχρι το 2024, έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, εναρμονιζόμενη με τον στόχο της να παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2040.

Έργα μεγάλης κλίμακας, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο Stipion ισχύος 135 MW και επεκτάσεις αιολικών πάρκων, αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης. Επιπλέον, οι πρόσφατες κανονιστικές μεταρρυθμίσεις και τα οικονομικά κίνητρα έχουν καταστήσει τον τομέα πιο ελκυστικό για επενδυτές. Πλέον, η εισαγωγή του μηχανισμού CfD αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη σταθερότητα των επενδύσεων και να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας στην καθαρή ενέργεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας