Μενού Ροή
Νέοι όροι στο τραπέζι από τη Β.Μακεδονία για να προχωρήσει από τη ΔΕΗ το έργο Cebren

Δύο μήνες έχουν περάσει από την επιλογή της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon για την κατασκευή και λειτουργία του υδροηλεκτρικού συστήματος Cebren, η σύμβαση ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα πρέπει να συμπράξει συμφωνία με την ESM (κρατική παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας)  εντός τριών μηνών και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι, η  ΔΕΗ και η Archirodon, η κοινοπραξία που επιλέχθηκε για το έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας Cebren στη Βόρεια Μακεδονία, δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί όλους τους όρους για τη δημιουργία μιας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.. Επιπλέον, έχουν περάσει 14 μήνες από τότε που η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι οι ελληνικές εταιρείες υπέβαλαν τη μοναδική έγκυρη προσφορά. Την ίδια ώρα, ο  Κρέσνικ Μπεκτέσι διέψευσε για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει τη ΜΕΨΟ στον ΑΔΜΗΕ της Ελλάδας.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις

Το έργο Cebren βρισκόταν στο κάδρο για δεκαετίες ενώ υπήρξαν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να υλοποιηθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι. "Για πρώτη φορά, υπάρχει σοβαρός πλειοδότης και αποδέχτηκε τον όρο ότι η κρατική παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (ESM) πρέπει να έχει μερίδιο στην ιδιοκτησία", είπε στο Sitel TV. Αυτή τη στιγμή όμως  υπάρχουν επιπλέον όροι που πρέπει να αποδεχθεί ο επενδυτής για να πάρει τη σύμβαση, αποκάλυψε ο υπουργός. Η κυβέρνηση θα έχει προτεραιότητα σε ένα μέρος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα τεχνικά θέματα, τα οποία θα ανακοινωθούν με διαφάνεια, τόνισε ο Μπεκτέσι. Η συμφωνία θα υπογραφεί εάν οι πλειοδότες αποδεχτούν τους όρους από τα έγγραφα του διαγωνισμού που φέρεται να αμφισβητούσαν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA. Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας συζητά το θέμα με την κοινοπραξία. Ο ESM πρόκειται να κατέχει το 33% της κοινής επιχείρησης που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει υδροηλεκτρικό σταθμό αντλίας αποθήκευσης στο Cebren, που προβλέπεται να έχει ισχύ 333 MW. Επιπλέον, πρόκειται να λειτουργήσει τον υφιστάμενο υδροηλεκτρικό σταθμό Tikveš (116 MW).
 

Καμία προσφορά από τον ΑΔΜΗΕ για την MEPSO


Ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε καμία προσφορά από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ ) για την MEPSO, τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια στρατηγική εταιρεία που μπορεί να επηρεάσει εν μέρει την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με τον Μπεκτέσι. Στην πραγματικότητα, η MEPSO πρέπει να παραμείνει υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, υπογράμμισε. Δεν είναι προς το συμφέρον της να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία ή οποιοδήποτε μέρος της, πρόσθεσε ο Μπεκτέσι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας