Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία θα πάρει 4 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές για να κλείσει τα λιγνιτικά της εργοστάσια

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει δάνεια και πιστώσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει τους λιγνιτικούς της σταθμούς TPP Bitola και TPP Oslomej και να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα δάνεια θα χορηγηθούν από διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η συμφωνία, που πρόκειται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα COP28 στο Ντουμπάι που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο για το κλείσιμο των δύο εναπομεινάντων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με καύση άνθρακα, TPP Bitola και TPP Oslomej, και την αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω εγκαταστάσεων που θα παράγει 1,7 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

"Ο άνθρακας στη Βόρεια Μακεδονία αντιπροσωπεύει το 40% των πηγών ενέργειας, είναι πολύ μεγάλος και σημαντικός. Αυτό είναι ένα παράδειγμα αυτού που θέλουμε να παρουσιάσουμε στο COP, να παρουσιάσουμε αυτήν την προσέγγιση και τι μπορεί να συνεισφέρει, καθώς και την υποστήριξή μας για η χώρα" δήλωσε ο πρόεδρος της EBRD, Odile Renaud-Basso, στο Reuters.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέρος ενός σχεδίου που ονομάζεται «Επενδυτικό Πρόγραμμα για Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση» και περιλαμβάνει παρόμοια έργα για την αντικατάσταση του άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές στη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τη Σενεγάλη, με την υποστήριξη κυβερνήσεων, δημοσίων πιστωτών και ιδιωτών επενδυτών.

Το τίμημα του έργου είναι υψηλό -περίπου 2.000 ευρώ κατά κεφαλήν στη Βόρεια Μακεδονία- και αποστρέφει τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση μικρών χωρών στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Η πιο μολυσμένη

Το 2018, τα Ηνωμένα Έθνη κατέταξαν την πρωτεύουσα Σκόπια ως την πιο μολυσμένη πόλη στην Ευρώπη και η χώρα εργάζεται για την αντικατάσταση του άνθρακα με καθαρή ενέργεια. Αλλά το 2021, η Βόρεια Μακεδονία άνοιξε ξανά το παλιό εργοστάσιο του Oslomej για να μειώσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκπρόσωπος του Ταμείου Επενδύσεων για το Κλίμα της Παγκόσμιας Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι υποψήφια για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους αξίας 85 εκατομμυρίων δολαρίων και λέει ότι το ακριβές ποσό θα καθοριστεί τον επόμενο χρόνο.

Η EBRD είπε επίσης ότι εκτός από τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους αξίας 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ, η χρηματοδότηση θα προέλθει από πολυμερείς δανειστές όπως η International Finance Corporation και ο ιδιωτικός τομέας.

Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στην Ένωση Χωρίς Άνθρακα το 2021. Αφού σχεδίαζε αρχικά τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα το 2027, η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2030. Η καθυστέρηση, καθώς και τα σχέδια για άνοιγμα δύο νέων ανθρακωρυχείων για την παροχή ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι παρόμοια με σχέδια άλλων χωρών της Ε.Ε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας