Μενού Ροή
Μετά το ρεκόρ παραγωγής ενέργειας η Βόρεια Μακεδονία φέρνει νόμους για την αποθήκευση

Αύξηση ρεκόρ καταγράφηκε τους τελευταίους 11 μήνες τη νέα εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Βόρεια Μακεδονία στις 379,3 MW.

Το υπουργείο Οικονομίας μάλιστα δημοσίευσε σχέδιο της νέας έκδοσης του Νόμου για την Ενέργεια παράλληλα με το νέο Νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν σχόλια. Η αύξηση της ηλιακής ισχύος επέτρεψε την επιστροφή του χαμηλότερου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της ημέρας, από την 1η Δεκεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, η κίνηση υπογράμμισε την ανάγκη αποθήκευσης της πλεονάζουσας παραγωγής και χρήσης της σε περιόδους που η ζήτηση υπερβαίνει την εγχώρια προμήθεια. Έτσι, ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του σχεδίου είναι ο ορισμός των φορέων αποθήκευσης ενέργειας και των εγκαταστάσεων τους και το ευρύτερο νομικό πλαίσιο για τον νέο τομέα. Περιλαμβάνει φυσικό αέριο και ακόμη και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Οι δημόσιες συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου και 9 Ιανουαρίου, αντίστοιχα. Οι δύο νόμοι αποσκοπούν στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καθαρή Ενέργεια.
 

Οι όροι για τους διαχειριστές


Οι φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποκτούν το δικαίωμα να αγοράζουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια. Θα μπορούν να αντλούν ρεύμα μόνο από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και όχι από το δίκτυο. Οι φορείς εκμετάλλευσης υφιστάμενων φωτοβολταϊκών μονάδων δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσθέτουν μπαταρίες, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την ενέργεια. Εταιρείες από την Κροατία και την Ιταλία έχουν δείξει πρόσφατα ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών

Οι εθνικοί διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής στη Βόρεια Μακεδονία δεν θα επιτρέπεται να κατασκευάζουν σταθμούς μπαταριών για εμπορικούς σκοπούς, εκτός εάν κανένας άλλος φορέας δεν ενδιαφέρεται. Εταιρείες από την Κροατία και την Ιταλία έχουν δείξει πρόσφατα ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS), ανέφερε το Bloomberg Adria .

Το σχέδιο νόμου για την ενέργεια, η πρώτη νέα έκδοση μετά από πέντε χρόνια, ορίζει ότι το καθεστώς στρατηγικού έργου, επιλέξιμο για κρατική ενίσχυση, μπορεί να δηλωθεί για γραμμές υψηλής τάσης, αποθήκευση ενέργειας, βασικό εξοπλισμό και συστήματα ασφάλειας και ψηφιοποίησης, έξυπνα δίκτυα , επενδύσεις σε εγκαταστάσεις ορυκτών αερίων και υδρογόνου καθώς και σε δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα  και επεξεργασία, αγωγούς και αποθήκευση πετρελαίου.

Όσον αφορά τον προτεινόμενο Νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι συντάκτες του τόνισαν ότι στόχευαν στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και άλλων διοικητικών υποχρεώσεων. Το μητρώο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται να εξαιρεί εγκαταστάσεις 2 kW και κάτω. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το Υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να εκδίδει ενδεικτικά ετήσια σχέδια διαγωνισμών για την επιλογή εγκαταστάσεων που θα λάβουν λειτουργική υποστήριξη.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας