Έργα όπως ο υδροηλεκτρικός σταθμός "Cebren" δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε τετραετή θητεία μιας κυβέρνησης, καθώς δεν είναι σαν το "Σκόπια 2014" (ένα έργο που ξεκίνησε το 2010 με στόχο την ανακαίνιση της πρωτεύουσας της χώρας μέσω της κατασκευής περίπου 40 μνημείων, γλυπτών, προσόψεων και νέων κτιρίων), δήλωσε ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας (ERC) Marko Bislimovski σε πρόσφατη συνέντευξη του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ τέτοια μνημειώδη έργα απαιτούν χρόνο και θα πρέπει να επιτευχθεί γενική πολιτική συναίνεση.
"Έτσι, έχουμε αρκετά έργα που είναι σίγουρα και πρέπει να τα υλοποιήσουμε. Το Cebren είναι ένα από αυτά, η κατασκευή μιας νέας διασυνδετήριας σύνδεσης με την Ελλάδα και η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής μας έχουν δυνατότητες που θα τελειώσουν και τώρα πρέπει να εξετάσουμε τρόπους ανάπτυξης μπαταριών», δήλωσε ο Bislimovski, προσθέτοντας ότι αυτές οι επενδύσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας.
Τρεις δεκαετίες φθηνού λαϊκισμού και κοντόφθαλμων ενεργειακών πολιτικών
«Στην επόμενη ενεργειακή κρίση, όπως αυτή που είχαμε, δεν θα έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα», προειδοποίησε ο Bislimovski. Ο αξιωματούχος πιστεύει ότι τα τελευταία 30 χρόνια, λόγω κοντόφθαλμων πολιτικών και φθηνού λαϊκισμού, όπως λέει, το κράτος έχει οδηγήσει τον εαυτό του να δαπανήσει σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ με διάφορες επιδοτήσεις, κυρίως για νοικοκυριά.
«Η προστιθέμενη αξία μας είναι μηδενική. Σε αυτά τα 30 χρόνια, αν θέλαμε και ήμασταν σοφοί, θα είχαμε χτίσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, θα είχαμε χτίσει το "Cebren". Αλλά δεν το κάναμε», είπε.
Επί του παρόντος, οι επερχόμενες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως η Mytilineos, η Stipion και δύο άλλες έχουν ήδη αναφερθεί αρκετές φορές δημόσια, βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, αφού ανακοινώθηκαν από το 2019 από τους πρώην πρωθυπουργούς Zoran Zaev και Dimitar Kovacevski.
Όταν ρωτήθηκε γιατί το κράτος δεν κατασκεύασε μια τέτοια εγκατάσταση, όπως μία από τις τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, όπως η μονάδα συμπαραγωγής της Mytilineos στην επαρχία Gazi Baba των Σκοπίων, ο Bislimovski λέει ότι εκτός από τη Mytilineos, μια τέτοια επένδυση θα πρέπει επίσης να γίνει από τους κρατικούς «Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας» (ESM).
«Εάν η προβλεπόμενη αξία μιας επένδυσης αρχίσει να πραγματοποιείται από τον ESM, πρώτα απ 'όλα ο ESM λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων. Όσο δεν υπάρχει διαφθορά ή δωροδοκία, υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο νόμος μας για τις δημόσιες συμβάσεις και μαζί του θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή του. Το δεύτερο πράγμα που φοβάμαι είναι η διαφθορά. Ισχυρίζομαι ότι ο ιδιώτης επενδυτής, φροντίζει τα χρήματά του πολύ περισσότερο από ό, τι το κράτος", σημείωσε ο Bislimovski.