Σημαντικό ορόσημο για την ωρίμανση του project της MYTILINEOS για κατασκευή μονάδας συμπαραραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην περιοχή των Σκοπίων, αποτελεί η δημοσιοποίηση από πλευράς της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας ότι έχει οριστικοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο και τις σχετικές συμφωνίες για 4 από τα 12 μεγάλα ενεργειακά έργα που ενέταξε στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων. Το έργο της MYTILINEOS, επένδυση ύψους 211 εκατ. ευρώ, έχει συμπεριληφθεί στο πρώτο «κύμα» -και μάλιστα με πρόβλεψη για κρατική ενίσχυση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο βήμα είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της MYTILINEOS προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σχετική συμφωνία που θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη αποσταλεί στους βουλευτές τα προσχέδια των συμφωνιών για τα τέσσερα projects που έχουν συναφθεί μεταξύ των επενδυτών και της κυβέρνησης (MYTILINEOS, HEC Solar MK για το ηλιακό project στο Pehcevo, Ostro Solar, θυγατρική της γαλλικής Akuo Energy για το ηλιακό project Stipion και AIM Green Tech για φωτοβολταϊκή μονάδα)
Οι επενδυτές και στα τέσσερα projects θα υπογράψουν PPA, δηλαδή μακροχρόνια σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (στην περίπτωση της MYTILINEOS και της θερμικής ενέργειας) με την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM. Η τιμή αποκαλύφθηκε μόνο για τo project Stipion της Akuo Energy και είναι 56 ευρώ/MWh. H διάρκεια του PPA είναι 30 χρόνια για τα project της MYTILINEOS, της Αkuo και της ΑΙΜ Green Tech και 25 χρόνια για το project της ΗΕC Solar MK.
H επένδυση της MYTILINEOS αποτελείται από μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύος 90-105 MW) και θερμικής ενέργειας (ισχύος 135-150 μεγαβάτ). Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1.150 Γιγαβατώρες και η αντίστοιχη παραγωγή θερμικής ενέργειας σε 275 Γιγαβατώρες. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω του Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας, ενώ η θερμική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης της πόλης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση Koβάτσεφσκι αποφάσισε την ένταξή της στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων στο τέλος του 2022, στο πλαίσιο του στόχου για αύξηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από καθαρότερες πηγές ενέργειας και το σταδιακό πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος της γειτονικής χώρας, όπου ακόμα κυριαρχεί η ρυπογόνος παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες.
H λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης και η συνακόλουθη θέση του σχεδίου σε τροχιά υλοποίησης από τη MYTILINEOS θα σηματοδοτούσε την επέκταση του ομίλου σε μια ακόμα βαλκανική χώρα μετά την Αλβανία, όπου έχει υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400 kV ήδη από το 2021. Στο παρελθόν, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε δηλώσει ότι εξετάζεται και η προοπτική κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με καύσιμο το φυσικό αέριο και στη Βουλγαρία.
Σημειώνεται ότι η Βόρεια Μακεδονία σκοπεύει να μετατρέψει τις θερμικές μονάδες TEC Negotino και REK Bitola σε μονάδες φυσικού αερίου, ενώ επί τάπητος βρίσκεται και σχέδιο κατασκευής άλλης μονάδας φυσικού αερίου στην Bitola από τη General Electric Investment.
Τα σχέδια για αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο συνδέονται άμεσα και με την πρόσβαση σε νέες πηγές φυσικού αερίου, καθώς το επόμενο έτος αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Στο παρελθόν, ο κ. Κοβάτσεφσκι του είχε κάνει λόγο για επιθυμία της κυβέρνησής του για συμμετοχή στο FSRU στην Αλεξανδρούπολη (προκειμένου να διασφαλίσει ροή φυσικού αερίου στη Βόρειο Μακεδονία από εναλλακτικές πηγές), μέσω εισόδου στο μετοχικό σχήμα της Gastrade, του φορέα υλοποίησης του έργου, όπου συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz, ο ΔΕΣΦΑ και η ναυτιλιακή GasLog. Στην παρούσα φάση η χώρα τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας και Τουρκίας.