Μενού Ροή
solar
Στις στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις η εγκατάσταση συμπαραγωγής της Mytlineos στην Βόρεια Μακεδονία

O κύβος ερρίφθη  για την πρώτη μεγάλη στρατηγική επένδυση στον ενεργειακό τομέα στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για το έργο ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Πέχσεβο ισχύος 70 MW σε ισχύ σύνδεσης και θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το 2020, η Βόρεια Μακεδονία ψήφισε το Νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις για να ενθαρρύνει, να προσελκύσει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η κυβέρνηση αποφασίζει πρώτα να παραχωρήσει το καθεστώς σε ένα έργο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 στη λίστα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιλαμβάνουν το Green Energy Factory , την προτεινόμενη εγκατάσταση συμπαραγωγής της Mytilineos στα Σκόπια , το Stipion , το Erdželija , το Pehčevo και το Virovi .Στη συνέχεια, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον επενδυτή, με στόχο την παραγωγή νόμου και συμφωνίας, που πρέπει να υιοθετήσει η βουλή.

52 εκατ. ευρώ η επένδυση 

Η κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο για το εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στο Πέχσεβο και το έστειλε στους νομοθέτες. Αναπόσπαστο μέρος της πρότασης είναι η συμφωνία στρατηγικού επενδυτικού έργου μεταξύ της κυβέρνησης και της HEC Solar MK, του επενδυτή. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο επενδυτής μπορεί να εγκαταστήσει αγροηλιακά συστήματα. Το έργο βρίσκεται σε κρατική γη, την οποία ο επενδυτής θα εκμίσθωνε.Ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να πληρώσει 1 ευρώ ανά MWh ηλεκτρικής ενέργειας που πωλείται στο δημόσιο. Η μονάδα θα έχει ηλεκτρική ισχύ 90-105 MW συν 135-150 MW θερμικής ενέργειας. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1.150 γιγαβατώρες και η αντίστοιχη παραγωγή θερμικής ενέργειας σε 275 γιγαβατώρες.

 Κάθε έξι μήνες από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του φωτοβολταϊκού σταθμού και μέχρι τον παροπλισμό του, ο επενδυτής υποχρεούται να καταβάλλει στο Ταμείο Ανάπτυξης που οργανώνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα Βόρειας Μακεδονίας 1 ευρώ ανά MWh όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάει. Ο επενδυτής θα εκδώσει τραπεζική εγγύηση 1,56 εκατ. ευρώ υπέρ της κυβέρνησης, προσθέτει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το έγγραφο, η έγκρισή του δεν απαιτεί πόρους από τον προϋπολογισμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας