Με διαδικασία ΣΔΙΤ σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου στη λίμνη Κρεμαστών, που θα έχει διττό στόχο. Αφενός, την ενίσχυση των αποθεμάτων ύδατος αλλά και την αποθήκευση ενέργειας, μέσω μονάδας αντλησιοταμίευσης.
Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, κατά τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, για την παρουσίαση των επτά βασικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χαράλαμπος Σαχίνης το έργο θα λειτουργήσει ως μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και ως δεξαμενή υδάτων για την μελλοντική κάλυψη αναγκών της Αττικής. Αναμένεται, δε, να έχει τρεις φάσεις υλοποίησης.
Οι δύο πρώτες φάσεις, που αναμένεται να είναι προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, με βάση μια πρώτη αξιολόγηση, θα συμπεριλάβουν έργα ενίσχυσης του ταμιευτήρα Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες) και την επέκταση της σήραγγας για τη μεταφορά του νερού μήκους 10 χιλιομέτρων. Σήμερα οι εισροές στη λίμνη των Κρεμαστών είναι στα 3,5 δισ. m3 ετησίως και οι ανάγκες συμπλήρωσης των υδάτων για την ύδρευση της Αττικής δεν ξεπερνούν το 1%, όπως ανάφερε ο κ. Σαχίνης.
Όπως τόνισε, “η διασύνδεση με τη λίμνη των Κρεμαστών θα πενταπλασιάσει τα αποθέματα με μηδενικό λειτουργικό κόστος για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών”, σημείωσε ο κ. Σαχίνης. Σημειώνεται, δε, ότι η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να “τρέξουν” το επόμενο διάστημα, ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να προωθηθεί η προμελέτη και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Στη συνέχεια προβλέπεται να γίνει ένα έργο αντλησιοταμίευσης, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα ενισχυθούν οι υποδομές αποθήκευσης ενέργειας της χώρας.
Στο μεταξύ σε μικρά νησιά προωθούνται, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση “έργα πολλαπλού σκοπού”. Με τις υποδομές αυτές αναμένεται να συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας με μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η διασφάλιση υδάτινων πόρων με μονάδες αφαλάτωσης. Επίσης στο “ραντάρ” είναι και συμπληρωματικά έργα, κατ’ αναλογία με αυτό της λίμνης των Κρεμαστών, που θα διασφαλίζει τη προσθήκης και μονάδων αντλησιοταμίευσης (με χρήση θαλασσινού νερού) και με τη χρήση πράσινης ενέργειας, σε σταθερή βάση, να γίνονται και αφαλατώσεις.
Με βάση, χαρακτηριστικά, έναν άξονα από τους επτά. που ανακοίνωσε, χθες, η κυβέρνηση, προβλέπονται, έργα αφαλατώσεων, ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, κ.ά. στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, με ελάχιστη δημόσια ενίσχυση 166 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στο υπό σύσταση Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών έχουν συμπεριληφθεί αφαλατώσεις και ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, με κρατική συνεισφορά συνολικού ύψους 166 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα τα έργα αυτά να φθάσουν έως 450 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή του CO2.
Επιπλέον, άλλα περίπου 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν δεσμευθεί για έργα αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά με την πιλοτική μελέτη εφαρμογής να ξεκινά ενδεικτικά από Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Κάσο, Λειψούς, Τήλο, Χάλκη, Καστελόριζο, Άγιο Ευστράτιο και Ψαρά.
Κόστη
Σε σχέση με τη διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους για τις αφαλατώσεις εξετάζεται η αξιοποίηση και της “καμπύλης” τιμών που καταγράφεται στην αγορά ηλεκτρική ενέργειας, με βάση την οποία υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης εξετάζεται και η σύναψη διμερών συμβάσεων (PPAs) με παραγωγούς πράσινης ενέργειας