Μενού Ροή
Αντλησιοταμίευση: Μεγάλο ενδιαφέρον για έργα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον για έργα αντλησιοταμίευσης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, ένεκα βέβαια και του αναγλύφου αλλά και του αυξημένου "πράσινου" δυναμικού που έχει εγκατασταθεί, αναγκαίου για την λειτουργία των μεγάλων αυτών έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα έχουν δρομολογηθεί έργα, τα τελευταία χρόνια εκτός από την Ελλάδα, στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία.

Τα πιο πρόσφατα νέα έχουν να κάνουν με τη Νότια Αλβανία όπου η Statkraft εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επεκτείνει τον υδροηλεκτρικό σταθμό της στον ποταμό Devoll με το σύστημα αντλησιοταμίευσης Moglica. Η δυναμικότητα εκτιμάται σε 800 MW έως 1,6 GW. Η εγκατάσταση θα συνδεθεί με τον ταμιευτήρα του υφιστάμενου υδροηλεκτρικού σταθμού Moglica.

Αλβανία

Η Statkraft με έδρα τη Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην υδροηλεκτρική ενέργεια στην Αλβανία, συμφώνησε με την κυβέρνηση της χώρας να ξεκινήσει ένα έργο για έναν σταθμό αντλησιοταμίευσης, ανέφερε η Monitor. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο για ψήφιση.
Η εταιρεία διαθέτει και λειτουργεί τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Banja (72 MW) και Moglica (184 MW) στον ποταμό Devoll στα νότια της χώρας με σύμβαση παραχώρησης μέσω της θυγατρικής της Devoll Hydropower. Μαζί παράγουν 700 GWh ετησίως σε βέλτιστες υδρολογικές συνθήκες.

Το υδροηλεκτρικό έργο Kokel στην ίδια περιοχή βρίσκεται υπό εξέταση. Η αλβανική κυβέρνηση και η Statkraft, η οποία λειτουργεί επίσης αιολικούς, ηλιακούς και αεριοκίνητους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, υπέγραψαν συμφωνία για την επέκταση της παραχώρησης με έναν υδροηλεκτρικό σταθμό αντλησιοταμίευσης. Οι προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν μια πιθανή δυναμικότητα από 800 MW έως 1,6 MW. Το έργο ονομάζεται RP Moglica Shtesë, και θα είναι η πρώτη εγκατάσταση του είδους της στην Αλβανία. Η αντλησιοταμίευση είναι προς το παρόν η μόνη συμβατική τεχνολογία για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί εξακολουθούν να αποτελούν σχεδόν το 100% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να διαφοροποιήσει το μείγμα με την ηλιακή ενέργεια και να διευκολύνει την κατασκευή των πρώτων αιολικών πάρκων και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Η μελέτη σκοπιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, το σχέδιο είναι να ολοκληρωθεί η νέα εγκατάσταση το 2030.

Συγκριτικά, τα τρία μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Αλβανίας βρίσκονται στον ποταμό Drin. Μαζί με τα Ashta 1 και 2, έχουν συνολική ισχύ 1,4 GW. Σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Skavica έναντη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Η προβλεπόμενη δυναμικότητα είναι 210 MW.

Όσον αφορά την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έργα αντλησιοταμίευσης έχουν επίσης δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία

Ελλάδα

Σημειώνεται ότι πέντε έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 1.407 Μεγαβάτ, σχεδιάζει να αναπτύξει η ΔΕΗ. Η επένδυση για την υλοποίηση των πέντε έργων αναμένεται να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. Ήδη, η επιχείρηση έχει μονάδες αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 696 Μεγαβάτ. Επίσης ν αντλησιοταμιευτικό σταθμό 680 Μεγαβάτ κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία.

Τα έργα αυτά, που είναι μεγάλης κλίμακας, θα συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών για αποθήκευση μεγάλης διάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ οδηγεί σε μονόδρομο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης. Να σημειωθεί ότι η αντλία λειτουργεί χρησιμοποιώντας ενέργεια που παράγει το αιολικό πάρκο ή το φωτοβολταϊκό σύστημα όταν φυσάει ή έχει ήλιο και ταυτόχρονα οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος έχουν καλυφθεί. Έτσι, χρησιμοποιεί ενέργεια που υπό άλλες συνθήκες θα χανόταν, ειδικά σε περιόδους υπερπροσφοράς, όπου οι τιμές είναι μηδενικές.

Το έργο της ΤΕΡΝΑ με τίτλο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας