Μενού Ροή
Η Τουρκία προωθεί την άρση περιορισμών στην πυρηνική τεχνολογία

Η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος, προτείνοντας την άρση όλων των εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών στην πυρηνική τεχνολογία. Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, παρουσίασε την πυρηνική ενέργεια ως βασικό στοιχείο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη της σημασία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Τουρκίας.

Σε ομιλία του στη 68η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη, ο Μπαϊρακτάρ τόνισε τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2053, στόχος που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας. Με την πρόβλεψη ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 4% ετησίως τα επόμενα 20 χρόνια, η Τουρκία σχεδιάζει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παράλληλα με την αύξηση της πυρηνικής της ικανότητας.

Η χώρα στοχεύει να προσθέσει 7,2 γιγαβάτ (GW) πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2035, με μακροπρόθεσμο στόχο τα 20 GW μέχρι το 2050, περιλαμβάνοντας μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs). Σημαντικός πυλώνας αυτού του σχεδίου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, ο Ακκούγιου, που κατασκευάζεται στην επαρχία Μερσίν και αναμένεται να καλύψει περίπου το 10% της τοπικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τις καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του Ακκούγιου λόγω προβλημάτων με την προμήθεια εξαρτημάτων από την Siemens Energy και τις κυρώσεις λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας. Ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι η Rosatom έχει ήδη εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις μέσω συνεργασιών με κινεζικές εταιρείες και ενδέχεται να εξετάσει πρόστιμα κατά της Siemens.

Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης την ανάπτυξη νέων πυρηνικών σταθμών σε δεύτερες και τρίτες τοποθεσίες, με αναφορές να υποδεικνύουν διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα για την κατασκευή τους. Η υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας έρχεται σε μια εποχή που η παγκόσμια κοινότητα αξιολογεί τη σημασία της για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, εν μέσω της ευρύτερης συζήτησης που ακολουθεί τη COP28.

Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε ότι οι περιορισμοί και οι κυρώσεις στην πυρηνική τεχνολογία καθυστερούν την πρόοδο και θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα των χωρών να επιτύχουν παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας. Υπογράμμισε την ανάγκη για την άρση αυτών των εμποδίων, προκειμένου να ενισχυθεί η υπεύθυνη ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Με την ενίσχυση των πυρηνικών της προγραμμάτων, η Τουρκία στοχεύει όχι μόνο στην εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, κυρίως φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Ιράν. Ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας για ασφαλή και ειρηνική ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και δήλωσε ότι η Τουρκία ανυπομονεί να συνεχίσει τη συνεργασία της με την IAEA για την προώθηση της παγκόσμιας ευημερίας μέσω της πυρηνικής τεχνολογίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας