Μενού Ροή
Τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία: Οι συζητήσεις ΥΠΕΝ-ΔΕΗ-Αυτοδιοίκησης και η πελατειακή πολιτική των Δήμων που έφερε υπέρογκα χρέη 119 εκατ. ευρώ

Στην εκτίμηση ότι οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Δυτικής Μακεδονίας καταλήγουν σε συμφωνία με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση προέβη με δήλωσή του το πρωί της Τρίτης 8 Οκτωβρίου ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Αμανατίδης, την ώρα που εντείνεται η κριτική στις δημοτικές αρχές Κοζάνης και Πτολεμαϊδας για τα χρέη ύψους 119 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Σε ένα πεδίο όπου όλοι έχουν διαφορετικά συμφέροντα, η εύρεση μιας συνισταμένης είναι δύσκολη όχι όμως μη πραγματοποιήσιμη. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι καταλήγουμε σε μία συμφωνία με το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ επωφελή για τους δήμους και τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Γ. Αμανατίδης μετά τις συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δημοτικών επιχειρήσεων.

Βασικά θέματα στις συζητήσεις που διεξάγονται είναι η αποπληρωμή των χρεών προς την ΔΕΗ από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης κατά το παρελθόν, τα οποία ανέρχονται σε 102 εκατ. ευρώ για την Πτολεμαϊδα, όπως έχουν προσδιοριστεί με απόφαση Δικαστηρίου, και 17 εκατ. ευρώ για την Κοζάνη  καθώς και ο καθορισμός της τιμής της τηλεθέρμανσης μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο το 2026. Ο ΣΗΘΥΑ θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 Μεγαβατώρες (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 Μεγαβατώρες (MWth) και θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Οι δημοτικές αρχές, η πελατειακή λογική και οι κακοπληρωτές

Όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη, η ρύθμιση που προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει συνδυασμό «κουρέματος» από την ΔΕΗ, επιδότησης από το ΥΠΕΝ και αποπληρωμής του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκαλεί πληθώρα συζητήσεων στην περιοχή και είναι έντονη η κριτική στις κατά καιρούς δημοτικές αρχές Κοζάνης και Εορδαίας για «πελατειακή πολιτική».

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισημαίνει το ειδικό στέλεχος της ΔΕΗ και κάτοικος της περιοχής κ. Παντελής Καραλευθέρης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

«Οι ακτιβιστές τοπικοί άρχοντες της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ας πουν κάποια στιγμή σε μια δημόσια ανοιχτή συγκέντρωση/συζήτηση, τι έκαναν ή τι δεν έκαναν οι εκάστοτε διοικήσεις, όλα αυτά τα χρόνια που τα χρέη συσσωρεύονταν. Ποιες ήταν οι πραγματικές αιτίες και για πόσα χρόνια επαναλαμβάνονταν χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο;  Γιατί δεν αρκούσαν τα χρήματα των πελατών της τηλεθέρμανσης να αποπληρώσουν την ΔΕΗ και πως αναμένονταν να σταματήσει ο οικονομικός κατήφορος;

Γιατί δεν αναζητήθηκε κανένα μέτρο περιορισμού των απωλειών εσόδων από τους κακοπληρωτές, οι οποίοι πιθανώς μετατράπηκαν σε πελατειακούς διαχειρίσιμους ψηφοφόρους από τους εκάστοτε αιρετούς επικεφαλής διευθυντές; Πως δεν διεκδικήθηκε δυναμικά από την τότε δημόσια ΔΕΗ και την πολιτεία άλλο πλαίσιο για την παροχή θερμικής ενέργειας, που θα λάμβανε υπ’ όψιν την μέγιστη προσφορά της περιοχής στην οικονομία της χώρας;

Δεν μαζεύονται χρέη 110 εκατ. ευρώ για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, ούτε 17 εκατ. ευρώ για την Κοζάνη, σε ένα ή δύο μήνες. Αλήθεια πως περίμεναν να μην μαζευτούν χρέη και να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, όταν το κόστος προμήθειας μαζί με τα λειτουργικά τους έξοδα ξεπερνάει το κόστος λιανικής πώληση στους πελάτες;»

Αλλά και όταν οι εξελίξεις στην ΔΕΗ με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος άρχισαν να δείχνουν πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια χειρισμών, τι έκαναν, ή μάλλον τι δεν έκαναν, για να προχωρήσει η συμφωνία για την κοινή τηλεθέρμανση; Αυτήν που είναι στο τραπέζι 2,5 χρόνια και δεν την υπογράφουν, ενώ όλα τα έργα για τα μέσα παραγωγής, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να υλοποιούνται;

Μήπως περίμεναν ότι θα παίρνουμε ζεστό νερό μόνο από τα εργοστάσια λιγνίτη, που πλέον δουλεύουν μετά βίας15 μέρες το χρόνο και αυτές το καλοκαίρι; Αυτοί δεν έχουν ακούσει για το τέλος του λιγνίτη ως μέσο παραγωγής ενέργειας; Για πόσο καιρό θα πέφτουν πάντα ξαφνικά από τα σύννεφα;

Αλλά βέβαια! Γιατί να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους όταν μπορούν να κλωτσήσουν το ντενεκεδάκι λίγο παρακάτω στο δρόμο και έχει ο Θεός; Όμως κάποια στιγμή το παραμύθι τελειώνει. Και έρχεται ο λογαριασμός.

Τώρα, που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, και οι πολίτες τους ρωτάνε τι θα γίνει με την τηλεθέρμανση, γυρίζουν με τον λογαριασμό στο ένα χέρι και το άλλο απλωμένο στο κράτος, για να τους καλύψουν τα χρέη που αυτοί άφησαν να δημιουργηθούν.

Έστω… αλλά ας αφήσουν τους λεονταρισμούς και τους ψηφοθηρικούς ακτιβισμούς και ας προχωρήσουν επιτέλους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας