Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει δραστικά τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στις κινεζικές εισαγωγές, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της εμπορικής έντασης με το Πεκίνο, που έχει προκαλέσει αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο και τις αγορές επενδύσεων. Όπως αποκαλύπτουν στη WSJ πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, οι δασμοί που φτάνουν έως και το 145% μπορεί να μειωθούν σε ποσοστά της τάξης του 50%-65%.
Παρότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, το ζήτημα βρίσκεται υπό εντατική συζήτηση στον Λευκό Οίκο. Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως εξετάζεται ένα πολυεπίπεδο σύστημα δασμών, με χαμηλότερους συντελεστές (περίπου 35%) για προϊόντα που δεν θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, και υψηλότερους, από 100% και πάνω, για στρατηγικά αγαθά.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κους Ντεσάι, υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει: η Κίνα πρέπει να κάνει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν ληφθούν αποφάσεις για τους δασμούς, θα προέρχονται άμεσα από τον ίδιο. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί καθαρή εικασία».
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πρόθυμος να μειώσει τους δασμούς 145% στα κινεζικά προϊόντα. "Σε καμία περίπτωση δεν θα παραμείνουν κοντά σε αυτό τον αριθμό", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και εξήγησε ότι "δεν θα επιστρέψουμε στο μηδέν".
"Θα είμαστε πολύ ευγενικοί, θα είναι πολύ ευγενικοί και θα δούμε τι θα γίνει", επεσήμανε ο Τραμπ αναφερόμενος στην Κίνα. "Στην τελική, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία διότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούν πλέον να έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ", προειδοποίησε.
Από την πλευρά της, η Κίνα φάνηκε πρόθυμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα δεχτεί να διαπραγματευτεί υπό καθεστώς απειλών. Σύμφωνα με συμβούλους Κινέζων αξιωματούχων, τα σχόλια του Τραμπ ερμηνεύθηκαν από το Πεκίνο ως ένδειξη υποχώρησης.
Αυτή η αμοιβαία διάθεση για διάλογο συνιστά στροφή σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου ΗΠΑ και Κίνα αντάλλασσαν αυστηρές ανακοινώσεις και αμοιβαίες αυξήσεις δασμών, επιβαρύνοντας σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές.
Όπως είχε αποκαλύψει και η εφημερίδα Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον σκόπευε να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως εργαλείο πίεσης προς τους εμπορικούς της εταίρους ώστε να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πως μια συμφωνία απαιτεί την άμεση εμπλοκή τόσο του Τραμπ όσο και του Σι Τζινπίνγκ, αν και οι δύο ηγέτες δεν έχουν συνομιλήσει αφότου ο Τραμπ ανέκτησε την προεδρία.