Μενού Ροή
SKYLAKAKIS
Ούριος άνεμος για το project GREGY: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για την διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου -Στο Κάιρο ο Θ. Σκυλακάκης -Τα οφέλη του project των 4,2 δις ευρώ

Τα επόμενα βήματα για την προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), μέσω του οποίου θα μεταφέρεται αιολική ενέργεια από τη Βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, πρόκειται να χαράξουν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Θόδωρος Σκυλακάκης και Dr. Mahmoud Esmat, κατά τη συνάντηση που πρόκειται να έχουν την προσεχή Κυριακή στο Κάιρο.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του energymag, πρόκειται να  παρουσιαστεί η μελέτη κόστους-οφέλους του έργου από την εταιρεία Elica Mediterranean Electrical Interconnection του Ομίλου Κοπελούζου που το αναπτύσσει, με τις δύο χώρες να επαναβεβαιώνουν τη στρατηγική σημασία του τόσο για τις ίδιες όσο και συνολικά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής.

Το γεγονός μάλιστα ότι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ενέργεια που θα μεταφέρεται στην Ελλάδα θα προέρχεται μόνο από χερσαία αιολικά πάρκα που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου (η Βόρειος Αφρική έχει αξιοσημείωτο αιολικό δυναμικό με την ταχύτητα των ανέμων να κυμαίνεται από 7-10 μέτρα/δευτερόλεπτο) καθιστά το έργο ακόμη πιο σημαντικό για τη χώρα μας καθώς θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην ηλιακή ενέργεια που κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα από την πλευρά των ΑΠΕ.

Έτσι, μέσω του GREGY η Ελλάδα θα εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες «πράσινης» ενέργειας ιδίως τις βραδινές ώρες όταν «σβήνουν» τα φωτοβολταϊκά και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές αφού σήμερα, τις συγκεκριμένες ώρες δεσπόζει στην ηλεκτροπαραγωγή το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το project GREGY κρίνεται συνεπώς απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ελλάδας, και μάλιστα έως ότου ενταχθούν στο ενεργειακό σύστημα τα υπεράκτια αιολικά, ενώ, ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου αφού το 1/3 της ενέργειας προβλέπεται να εξάγεται στην Κεντρική Ευρώπη. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας (Green Aegean Interconenctor), θέμα που συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο κ. Θ. Σκυλακάκης με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, υπουργό Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα, κ. Ρόμπερτ Χάμπεκ.

GREGY

GREGY: 3.000 MW, 4,2 δις ευρώ

Με βάση τον σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου, μέσω του project GREGY, προϋπολογισμού 4,2 δις ευρώ, θα μεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα 3.000 MW πράσινης ενέργειας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα αιολικά πάρκα που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος στην Αίγυπτο. Τα 3.000 MW θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Το 1/3 της ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, το 1/3, όπως  προαναφέρθηκε, θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 1/3 θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του υδρογόνου να εξάγεται και αυτό στις γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επισημαίνεται ότι εκτός από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, το έργο υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που το έχει αξιολογήσει ως στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και το έχει εντάξει στη λίστα των έργων PCI/PMI καθώς και στο πλαίσιο Global Gateway.

Τα οφέλη του έργου

Το GREGY αξιολογείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία πράσινων ενεργειακών διαδρόμων που θα συνδέουν τον Νότο με τον Βορρά και δείχνει τη στρατηγική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης μετάβασης.

Το έργο

  • συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και στην πρόληψη του φαινομένου του θερμοκηπίου, μέσω της χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας.
  • Παρέχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας και ενεργειακές διαδρομές για την Ευρώπη.
  • Βελτιώνει την ποιότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια του εφοδιασμού τόσο στα Αιγυπτιακό όσο και στα Ελληνικό Σύστημα.
  • Υποστηρίζει την ενεργειακή διαφοροποίηση.
  • Παρέχει μια σειρά ευρύτερων καταναλωτικών και οικονομικών οφελών, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας και των σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών.
  • Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
  • Ενισχύει την ηλεκτρική ασφάλεια στην Αίγυπτο λόγω της δυνατότητας αμφίδρομης μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας για μεταφορά ενέργειας στην Αίγυπτο από την Ελλάδα.
  • Καθιστά την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.
  • Μετατρέπει την Αίγυπτο σε σημαντικό εξαγωγέα καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας