Μενού Ροή
mitsotakis qatar
Deal στην ενέργεια με τις 6 χώρες του Κόλπου «βλέπει» ο Κ. Μητσοτάκης - Συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν -Στα 170 δις οι εμπορικές συναλλαγές

Την πεποίθησή του ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στον τομέα της ενέργειας» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τη σημερινή 1η Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας γενικότερα στην οικονομία και έκανε ειδική αναφορά στον οικονομικό διάδρομο Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη σημειώνοντας ότι «η Μέση Ανατολή αποτελεί καίριας σημασίας όσον αφορά τον διάδρομο IMEC για τη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία».

«Αναμένω μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται, ασφαλώς, πολύ κοντά στον Κόλπο. Έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και με τις έξι χώρες, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο αυτό να καθιερωθεί ένας πιο θεσμικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι χωρών του Κόλπου», υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στο Συμβούλιο μετέχουν οι 27» ηγέτες της ΕΕ και από τις χώρες του Κόλπου: ο Εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο πρίγκηπας-διάδοχος και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ Sheikh Ahmad Abdullah Al-Ahmad Al-Sabah, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Ντουμπάι, αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπουργός Οικονομικών Sheikh Maktoum Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, ο πρίγκηπας διάδοχος και πρωθυπουργός του Μπαχρέιν Prince Salman bin Hamad Al Khalifa και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ομάν -αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις Al Sayyid Asaad Tariq Taimur Al Said.

Τα κύρια θέματα προς συζήτηση είναι η περαιτέρω συνεργασία ΕΕ και χωρών του Κόλπου όσον αφορά: ενέργεια, κοινές βασικές παγκόσμιες προκλήσεις, οικονομική συνεργασία, που περιλαμβάνει το εμπόριο και τις επενδύσεις, βιωσιμότητα και κλίμα, συνδεσιμότητα και επαφές μεταξύ των λαών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των χωρών του Κόλπου με 170 δισ. ευρώ σε εμπορικές συναλλαγές το 2023.

Την περασμένη χρονιά οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελούσαν πάνω από το 75% των εισαγωγών της ΕΕ από τις χώρες του Κόλπου, ενώ από το 2020 οι εισαγωγές καυσίμων έχουν υπερτριπλασιαστεί, λόγω της απότομης μετατόπισης στις πηγές εφοδιασμού της ΕΕ, η οποία οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας