Με έδρα την Πτολεμαΐδα, η Wattcrop, μετά από 5 συναπτά έτη παρουσίας στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προσαρμόζει την στρατηγική της στις νέες συνθήκες και επενδύει στην εξωστρέφεια, βάζοντας πλώρη για επέκταση σε νέες αγορές.
Επιστέγασμα του success story της Wattcrop ήταν η εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό όμιλο Macquarie, ο οποίος αποφάσισε να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής. Η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει την παρουσία και τις δυνατότητες της Wattcrop, παρέχοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση και την παγκόσμια εμπειρία για την επίτευξη των στόχων της.
Με το βλέμμα στραμμένο πλέον στο 2025, η εταιρεία εστιάζει στη δημιουργία εξιδεικευμένου τμήματος τεχνικών υπηρεσιών με έδρα την Βόρεια Ελλάδα, ενώ σχεδιάζει τη διεύρυνση της παρουσίας της σε νέες αγορές της Ευρώπης.
O Υπάτιος Μωυσιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Wattcrop, σκιαγραφεί, σε συνέντευξή του στο energymag.gr, την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας για το νέο έτος, επισημαίνοντας παράλληλα τις παθογένειες της ελληνικής αγοράς των ΑΠΕ ενώ ζητά επιτάχυνση στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.
«Net billing, έργα αποθήκευσης ενέργειας»
Ποια τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας για το 2025, αναφορικά με την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας;
Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες επενδυτικού ενδιαφέροντος της Wattcrop. Με το σύνολο σχεδόν των έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας της εταιρείας να βρίσκεται γεωγραφικά στην Β. Ελλάδα, η Wattcrop στοχεύει στην ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού της και την προσφορά εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών μηχανικού όσο και σε υπηρεσίες που άπτονται έργα και μελέτες Υψηλής Τάσης.
Το 2025, η Wattcrop προγραμματίζει την κατασκευή έργων net billing, καθώς και ανάπτυξη νέων έργων με zero feed-in και private wire σε καταναλωτές με direct PPA.
Παράλληλα η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη πρότυπων νέων έργων στον ευρύτερο χώρο του Carbon Capture, των συνθετικών καυσίμων και της αποθήκευσης ενέργειας με κινητική ενέργεια. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να γίνουν σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια της χώρας αλλά και με προμηθευτές του εξωτερικού.
Αναγνωρίζοντας την έλλειψη τεχνογνωσίας και υποδομών υποστήριξης των έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης, η Wattcrop επενδύει σε νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Δ. Μακεδονία και στην επέκταση του ανθρωπίνου δυναμικού της και των εργαλείων που διαθέτει. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία μπορεί να αναλάβει και να εκτελέσει έργα υποστήριξης και άμεσης επέμβασης σε όλη την Β. Ελλάδα.
«Σταθερότητα στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Wattcrop και εξαγορά έργων εν λειτουργία»
Ποια η συνολική ισχύς του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας; Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Η Wattcrop διαθέτει ένα ώριμο χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 1,6 GW σε έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Δεν αναμένεται η επιπλέον ενίσχυση αυτού που χαρτοφυλακίου με ανάπτυξη νέων έργων μέσα στο 2025. Στόχος της εταιρείας είναι η συμμετοχή σε όλες τις ανταγωνιστικές διαδικασίες που είτε έχουν ανακοινωθεί είτε θα ανακοινωθούν στο μέλλον, καθώς και η επέκταση σε νέες δραστηριότητες και έργα που άπτονται της πράσινης επιχειρηματικότητας εκτός του κλάδου ενέργειας.
Σημαντική στρατηγική αλλαγή και διαφοροποίηση των σχεδίων της εταιρείας αποτελεί η πρόθεση εξαγοράς φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων εν λειτουργία ή και Ready to Build. Η στρατηγική αυτή θα εφαρμοσθεί και σε νέες αγορές εκτός Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής της για βιώσιμη ανάπτυξη, η Wattcrop θέτει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια.
«Εξαγορά έργων εντός Ελλάδας»
1)Εξαγορά έργων εν λειτουργία στην Ελληνική αγορά. Παράλληλα εξαγορά και έργων σε προ-κατασκευαστικό στάδιο με εξασφαλισμένη την προσφορά σύνδεσης στο δίκτυο.
2)Προσφορά υπηρεσιών σε τρίτους
3)Επένδυση στην περαιτέρω ενίσχυση, κατάρτιση και εξειδίκευση του προσωπικού της εταιρείας με στόχο την παροχή ποιοτικών τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης και διαχείρισης έργων ΑΠΕ, με έμφαση στην καινοτομία και την συμμόρφωση με τα τεχνικά πρότυπα καθώς και τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας.
4)Προσφορά τεχνογνωσίας και των παραπάνω υπηρεσιών και σε αγορές του εξωτερικού με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης όπως για παράδειγμα στις αγορές της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας.
5)Επέκταση σε νέες αγορές στο εξωτερικό με οργανική ανάπτυξη και εξαγορές.
Ποιες αγορές βάζετε στα ραντάρ σας στο εξωτερικό;
Η Wattcrop διευρύνει το αποτύπωμά της εκτός Ελλάδας, εξετάζοντας αγορές συνδεμένων στο δίκτυο έργων εν λειτουργία αλλά και αναπτύσσοντας έργα οργανικά. Ήδη, η εταιρεία έχει εισέλθει σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προγραμματίζει την επέκτασή της σε περιοχές με υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η επιλογή των αγορών γίνεται με βάση κριτήρια όπως:
- Υποστήριξη της ανάπτυξης ΑΠΕ μέσω εθνικών πολιτικών χωρίς παρεμβατισμούς
- Ξεκάθαρες χρηματοροές και προβλεπόμενα έσοδα.
- Δυνατότητες χρηματοδότησης έργων μεγάλης κλίμακας και εξασφαλισμένες ενισχύσεις των έργων.
- Ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία.
- Σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.
«Πολύ κορεσμένη η αγορά των ΑΠΕ χωρίς βάθος»
Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα; Υπάρχει κορεσμός;
Η ελληνική αγορά ΑΠΕ έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, με σημαντική συνεισφορά στην ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση των εκπομπών CO₂. Η επιτυχία όμως αυτή δεν έχει μεταφραστεί σε ουσιαστικά πλεονεκτήματα για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και πολλών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Παράλληλα, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η αγορά αρχίζει να δείχνει σημάδια κορεσμού σε όλη την χώρα, κυρίως λόγω περιορισμών στη χωρητικότητα του δικτύου, στη διαθεσιμότητα νέων εκτάσεων και την έλλειψη δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων. Ταυτόχρονα, η χώρα θα πρέπει να κάνει άλματα και να επισπεύσει την δημιουργία της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας.
Η Wattcrop παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επισημαίνει την ανάγκη για:
- Επενδύσεις σε αναβάθμιση του δικτύου για τη διασφάλιση μεγαλύτερης χωρητικότητας με αυστηρούς ελέγχους και στενά χρονοδιαγράμματα προόδου σε όσους δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο.
- Άμεση εισαγωγή τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα υβριδικά συστήματα.
- Κίνητρα για μικρότερα έργα, που ενισχύουν την ενεργειακή αποκέντρωση και μειώνουν την ενεργειακή φτώχεια.
- Μείωση ή και εξάλειψη του ΦΠΑ στην προμήθεια εξοπλισμού για οικιακά, γεωργικά και μικρά βιομηχανικά συστήματα.
- Ενιαίο και ξεκάθαρο αδειοδοτικό πλαίσιο με πλήρη διαφάνεια και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλους τους εμπλεκόμενους.
- Αναδιάρθρωση της αγοράς έτσι ώστε οι καταναλωτές και οι βιομηχανία να ευνοούνται από τις ανταγωνιστικά χαμηλές τιμές των ΑΠΕ.
Η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτελεί πλέον μία ελκυστική αγορά για τις ΑΠΕ.
Θεωρείται μία πολύ κορεσμένη αγορά χωρίς βάθος και με κραταιούς καθετοποιημένους εγχώριους παίκτες που απολαμβάνουν μίας περίοπτης θέσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές ξένες εταιρείες αποχωρούν από την ελληνική αγορά ενέργειας γεγονός που δεν συνάδει με την εθνική στόχευση για αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία που καλείται να μελετήσει εις βάθος το θέμα και να δώσει ξεκάθαρες πολιτικές λύσεις.