Να “διαβάσουν” την επόμενη μέρα στη Συρία επιχειρούν αναλυτές ώστε να σταθμίσουν πιθανές πηγές αστάθειας στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, που ενδεχομένως και να επηρεάσουν τις ενεργειακές αγοράς στο φόντο μιας συγκυρίας γεμάτης αβεβαιότητες. Βέβαια, κύριο μέλημα είναι το πώς θα διαμορφωθεί η ισορροπία με το Ιράν και τις πολιτοφυλακές που ελέγχει καθώς όπως φαίνεται όλες αυτές τελούν υπό πίεση (Χεζμπολάχ κτλ).
Προς ώρας, πάντως, πέρα από το ότι το Ιράν και η νέα ηγεσία Μασούντ Πεζεσκιάν είναι στο ‘ραντάρ” για να καταγραφεί η επόμενη μέρα. Η αυξημένη προσφορά, όπως “ακούγεται” από το Ιράν αλλά και συνολικά από τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ +, συγκρατεί τις τιμές πετρελαίου, όπου βέβαια η Συρία δεν έχει και σημαντική παρουσία.
Όπως σημειώνει το CNBC η παραγωγή ενέργειας της Συρίας βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση από το 2011, με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχει μειωθεί δραματικά. Η παραγωγή πετρελαίου της Συρίας, η οποία κυμαινόταν κατά μέσο όρο πάνω από 400.000 βαρέλια την ημέρα μεταξύ 2008 και 2010, είχε μειωθεί σε λιγότερα από 25.000 βαρέλια την ημέρα έως τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με την EIΑ Το 2023, η παραγωγή κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 91.000 βαρέλια την ημέρα, όπως ανέφερε η EIA. «Αν και η παραγωγή ήταν ήδη σε πτώση πριν από τη σύγκρουση λόγω γήρανσης των πετρελαιοπηγών, ο πόλεμος επιτάχυνε απότομα την πτώση», σημείωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο Kριστόφ Ρουλ, ανώτερος ερευνητής πολιτικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι οι τελευταίες πολιτικές αλλαγές «δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, ακριβώς επειδή η ταχύτητα με την οποία συνέβησαν αποκαλύπτει την ευθραυστότητα αυτού του καθεστώτος και το γεγονός ότι αυτό ήταν αναμενόμενο».
«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια για την υπεράσπιση αυτού του καθεστώτος, ούτε καν από τους πιο στενούς του φίλους. Οι πολύ κοντινοί – η Ρωσία και το Ιράν – είναι υπερβολικά επιβαρυμένοι αλλού», δήλωσε ο Ρουλ σε ένα podcast του Gulf Intelligence την Κυριακή.
Στο φόντο αυτό οι τιμές στο μπρεντ κινούνται πέριξ των 72 δολαρίων/βαρέλι, στα επίπεδα των τιμών όλου του προηγούμενου διαστήματος. Βέβαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου brent ήδη κινούνται ανοδικά όπως και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI).
«Οι αγορές τιμολογούν σε μεγάλο βαθμό ότι οι εντάσεις στη Συρία θα παραμείνουν περιορισμένες στο δικό τους πεδίο και οι κίνδυνοι μιας ευρύτερης διαταραχής του εφοδιασμού πετρελαίου παραμένουν χαμηλοί», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζουν Ρονγκ Γιάπ, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη.
Το φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα σταθερά σε υψηλά επίπεδα κινείται η τιμή του φυσικού αερίου, κυρίως, όμως λόγω της Ουκρανικής κρίσης αλλά και της έλευσης του χειμώνα στην Ευρώπη.
Έτσι, το φυσικό αέριο στον Ολλανδικό κόμβο TTF κινείται λίγο κάτω από τα 45 ευρώ/MWh, έχοντας μια αύξηση σε μηνιαία βάση της τάξης του 2,3%. Βέβαια η άνοδος σε ετήσια βάση (Year - Today YTD) είναι στο 38% περίπου.
Βέβαια, εδώ και κάποιες μέρες, αφότου η Ρωσία χαλάρωσε τους κανόνες πληρωμής για αγορές φυσικού αερίου, αποκλιμακώθηκε η ανησυχία για διακοπές του εφοδιασμού. Έτσι, οι τιμές έπεσαν κατά περίπου 3 ευρώ, την ώρα που στην Ευρώπη διαθέτε ιαποθέματα είναι περίπου στο 84%, των δυνατοτήτων αποθήκευσης, που είναι λίγο κάτω από τα περσινά επίπεδα.
Το ρεύμα
Έτσι, όμως, σε αυτά τα επίπεδα τιμών οι τιμές αερίου ωθούν το ρεύμα προς τα πάνω, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή βασίζεται σε σημαντικό ποσοστό σε αυτό. Έτσι, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 142,59 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 196,22 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 93,19 ευρώ/MWh. Μάλιστα, η τιμή αυξήθηκε 21% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 357.07 GWh. Ισχυρή ήταν η παρουσία στο ενεργειακό μείγμα του λιγνίτη με ποσοστό 6,6%, ενών το φυσικό αέριο ήταν κυρίαρχο με ποσοστό 47,6%. Επίσης τα υδροηλεκτρικά έφτασαν το 2,3%, οι εισαγωγές το 5,8% και οι ανανεώσιμες το 35,1% Οι εξαγωγές στις 32,097 MWh και οι εισαγωγές στις 10,337 MWh.
Επίσης με τα μέχρι τώρα δεδομένα η μέση μηνιαία τιμή στην αγορά χονδρικής κινείται πάνω από τα επίπεδα του Νοεμβρίου και υπολογίζεται σε 137,64 ευρώ/MWh.
Πάντως σε υψηλό επίπεδο κινούνται για σήμερα οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Ενδεικτικά, στην Ιβηρική η τιμή είναι 135,68 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 149,93 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 158,32, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 154,61 ευρώ/MWh, κάτι που εξηγεί και τις υψηλές εξαγωγές από την Ελλάδα για σήμερα. Στη δε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη οι τιμές είναι πάνω από τα 145 ευρώ/MWh.