Επενδύσεις που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ και οι οποίες αναμένεται να μεταβάλλουν ριζικά το ενεργειακό τοπίο της Βόρειας Ελλάδας έχουν στα σκαριά οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, με τα projects να εκτείνονται σε βάθος τετραετίας.
Αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά έργα), αντλησιοταμίευση, υδρογόνο, έργα αποθήκευσης ενέργειας, data center περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο επενδυτικός καμβάς των μεγάλων παικτών στον χώρο της ενέργειας, ενόψει 2025.
ΔΕΗ
Σημαντικές επενδύσεις στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας δρομολογεί η ΔΕΗ. Πρόκειται για έργα που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ ευρώ και απλώνονται σε βάθος τετραετίας.
Στην κατηγορία των επενδύσεων αυτών είναι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά που δρομολογεί ο όμιλος στην περιοχή, από κοινού με την RWE και σε μικρότερο βαθμό με τη Motor Oil. Ένα πακέτο έργων συνολικής ισχύος 2,5 GW που υπολογίζεται πως θα απορροφήσει συνολικά ποσά γύρω στο 1,5 δισ.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη ολοκληρώσει τα 315 MW, κατασκευάζει 625 MW και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει επιπλέον 600 MW μέσα στο 2025. Επιπλέον, στα ραντάρ του ομίλου είναι οι επενδύσεις σε μπαταρίες για τις οποίες υπολογίζεται ένα κονδύλι 300 εκατ. ευρώ, τρία μεγάλα έργα στην αντλησιοταμίευση (150 εκατ. ευρώ), η μονάδα συμπαραγωγής και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) για τηλεθέρμανση επίσης στην Καρδιά (80 εκατ. ευρώ), πυκνωτές για την εξισορρόπηση της ευστάθειας (40 εκατ.), ηλεκτρολέβητες (20 εκατ.) ενώ ζωηρό ενδιαφέρον δείχνει η επιχείρηση και για την ανάπτυξη data center στην περιοχή.
Στην αντλησιοταμίευση, η επιχείρηση δρομολογεί τρία σχέδια σε πρώην λιγνιτικά πεδία της περιοχής, με χωροθετημένες εκτάσεις σε Κοζάνη και Καρδιά και τώρα μπαίνει στην επίπονη φάση των αδειοδοτήσεων και της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
HELLENiQ ENERGY
Με γοργά βήματα, η HELLENiQ ENERGY ξετυλίγει το «Green Hub North», ένα επενδυτικό project άνω του 1 δισ. ευρώ, που στοχεύει στη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια
Βάσει των σχεδίων του ομίλου, στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκός σταθμός από το ρεύμα του οποίου θα παράγεται «πράσινο» υδρογόνο με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης όπου το νερό θα διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Πρόσφατα η HELLENiQ Renewables, ολοκλήρωσε επιτυχώς την απόκτηση χαρτοφυλακίου έξι φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 110 MW. Τα πάρκα έχουν ήδη τεθεί σε εμπορική λειτουργία και επωφελούνται από μακροχρόνιες συμβάσεις πώλησης ενέργειας με μεγάλο διεθνή όμιλο.
Μοtor Oil
Την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,6 GW, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το 2027, δρομολογεί η Μotor Oil στην Βόρεια Ελλάδα. Επίσης σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός πιλοτικού υπεράκτιου αιολικού από κοινού με τη ΔΕΗ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αλεξανδρούπολη, συνολικής ισχύος 200 MW.
Παράλληλα, στο Αμύνταιο της Φλώρινας, μέχρι το 2027, θα λειτουργήσει η πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελλάδα, από την Helleniq Hydrogen, της εταιρείας που ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και αποτελεί μία κοινοπραξία της Motor Oil και της ΔΕΗ. Βασικός σκοπός της Hellenic Hydrogen είναι οι εξαγωγές υδρογόνου σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα ένα σημαντικό hub πράσινου υδρογόνου, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και τις υπάρχουσες υποδομές.
Πρόσφατα γαλλικό fund εξέφρασε το ενδιαφέρον του για να επενδύσει στο project της Hellenic Hydrogen, η οποία παράλληλα προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια από ευρωπαϊκά προγράμματα, εθνικούς πόρους και τραπεζικό δανεισμό, ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτρόλυσης «Νοrth 1» στον πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται πως ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.
Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο φυσικό αέριο, της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» (επένδυση 375 εκατ. των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), μικτής ισχύος 877 MW, έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας της υπό κανονικές συνθήκες, με την εμπορική λειτουργία του εργοστασίου να αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.
Μetlen
Στον πυρήνα της δραστηριότητας της Metlen τοποθετείται η Βόρεια Ελλάδα, όπου η εταιρεία διαθέτει αυτήν τη στιγμή ένα portfolio έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος άνω του 1 GW τόσο σε λειτουργία, όσο και σε κατασκευή, για το δικό της χαρτοφυλάκιο, αλλά και έργα για τρίτους.
Στην Χαλκιδική, ο όμιλος βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 81,897 MW σε Πολύγυρο και Ανθεμούντα, ενώ 73,8 MW έχουν ήδη συνδεθεί στο δίκτυο. Παράλληλα, «τρέχει» και η κατασκευή μονάδας Μονάδας Αποθήκευσης Ενέργειας ισχύος 48 MW κοντά στο νέο υποσταθμό, ενώ προβλέπεται και δεύτερη μονάδα 48 MW, που είναι ωστόσο σε διαδικασία αδειοδότησης.
ΔΕΠΑ Εμπορίας
Την νευραλγική σημασία της Βόρειας Ελλάδας αναγνωρίζει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την εταιρεία, υπό κρατικό έλεγχο πλέον, να αναπτύσσει, σε βάθος τετραετίας, επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ.
ΑΠΕ 800 MW
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, επενδύει με σταθερότητα και συνέπεια στις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, έχει δρομολογήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, ισχύος άνω των 800 MW, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν κατά 12% την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλεξανδρούπολη: Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισέρχεται και στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο το οποίο αντισταθμίζει σε ένα βαθμό τις διακυμάνσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος συμμετέχει, μαζί με τη ΔΕΗ, στη νέα υπερσύγχρονη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, η οποία αντιστοιχεί στην ενέργεια που παράγουν τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.
Πέρα από την απομάκρυνση από τον λιγνίτη, το έργο είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί και με καθαρά καύσιμα, όπως το υδρογόνο, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην «πράσινη» μετάβαση.
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 80 MW περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον αραβικό ενεργειακό κολοσσό της Μasdar σε ένα μυθικό deal που ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ) στην Βόρεια Ελλάδα (σε Δυτική, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη).
ΑΚΤΟR
O όμιλος ΑΚΤΟR διαθέτει σε λειτουργία πάνω από 9 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Βόρεια Ελλάδα (σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία).
O όμιλος εξετάζει την εξαγορά έργων ΑΠΕ, διαφορετικού βαθμού ανάπτυξης και αδειοδοτικής ωριμότητας που αφορούν 316 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 247,9 ΜWp, σε Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία.