O νέος χρόνος φέρνει νέο τοπίο στα τιμολόγια ρεύματος ωστόσο τα νέα δεδομένα που φέρνει η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη εντείνει την αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή εικόνα της Γηραιάς Ηπείρου.
Ήδη, ενδεικτικά, οι τιμές στον Ολλανδικό κόμβο TTF ξεπέρασαν τα 50 ευρώ/MWh, έχοντας καταγράψει αύξηση πάνω από 4% σε εβδομαδιαία βάση και σε ετήσια (YTD) σχεδόν 50%. Κάτι που αναμφισβήτητα δημιουργεί πίεση στις τιμές ρεύματος, καθώς αυτές καθορίζονται σε ένα ποσοστό από την τιμή αερίου. Να σημειωθεί ότι για σήμερα οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνονται στα 124,68 ευρώ/MWh, με άνοδο 1,3% σε σχέση με χθες.
«Mε όλα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας και τον αναβρασμό για το τι θα γίνει και με το φυσικό αέριο, η επιλογή του μπλε τιμολογίου δίνει μια σταθερότητα για 12 μήνες, ανέφερε, ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πανός μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις». «Αυτή τη στιγμή τα πιο πολλά μπλε τιμολόγια δίνουν γύρω στα 10 λεπτά την κιλοβατώρα και το πάγιο είναι 10 ευρώ αντί για 5 που δίνουν οι περισσότεροι. Αυτή η διαφορά, όταν έχεις 500 κιλοβατώρες περίπου το μήνα δεν φαίνεται τόσο, με αποτέλεσμα να ξέρεις ότι για 12 μήνες έχεις μια σταθερή χρέωση», ανέφερε.
Όπως τόνισε, τα υπόλοιπα τιμολόγια θα αρχίσουν σιγά σιγά να φθίνουν, ειδικά το πράσινο μέχρι να μπει το πορτοκαλί, «δυναμικό»τιμολόγιο που όμως απευθύνεται μόνο σε όσους διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης με δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ζωνών χρέωσης το 24ωρο.
Να σημειωθεί ότι από τις 17 Ιανουαρίου σταματά η διάθεση σταθερών μπλε τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο με βάση ευρωπαϊκής οδηγία. Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη ενημερώσει τους προμηθευτές πως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αποσυρθούν από τις 17 Ιανουαρίου. Ετσι, από αυτή την ημερομηνία και μετά οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να διαθέτουν προϊόντα με χρωματική μπλε, δηλαδή σταθερά, με διάρκεια εξάμηνη ή οκτάμηνη όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η ΡΑΕΕΥ σημειώνει πάντως πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταβατικά τα υφιστάμενα μπλε τιμολόγια με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο. Επομένως, όσοι καταναλωτές έχουν συμβληθεί σε ένα τέτοιο προϊόν θα παραμείνουν σε αυτό μέχρι τη διάρκεια λήξης της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές θα μπορούν να παρέχουν προϊόντα με σταθερή χρέωση δηλαδή κλειδωμένη τιμή για μικρότερο διάστημα από 12 μήνες ωστόσο τα συγκεκριμένα προϊόντα θα καταχωρίζονται πλέον στα μεικτά τιμολόγια, δεν θα μπορούν να διαφημίζονται σαν σταθερά και θα ανήκουν στην κατηγορία των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων.
Την ίδια ώρα ο ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πανός διευκρίνισε ότι οι επαγγελματίες θα εγκαινιάσουν τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια και προς το τέλος του 2025 θα ακολουθήσουν τα οικιακά.
Τα δυναμικά τιμολόγια θα παρακολουθούν τη διακύμανση των τιμών κάθε ώρα (ή και ανά μικρότερα χρονικά διαστήματα) στο Χρηματιστήριο ενέργειας με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Πλέον, λοιπόν, τα τα πορτοκαλί τιμολόγια μπαίνουν στην καθημερινότητα, αρχικά για επαγγελματίες καταναλωτές, καθώς προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι για κάθε ημέρα θα εκδίδονται 24 τελικές τιμές προμήθειας (μία για κάθε ώρα) που θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας.
Στα συγκεκριμένα προϊόντα θα μπορούν να συμβληθούν, όπως προαναφέρθηκε, καταναλωτές με «έξυπνο» μετρητή, σε πρώτη φάση οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με παροχές πάνω από 25 kVA). Για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η εφαρμογή τοποθετείται 12 μήνες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Να σημειωθεί ότι δυναμικά τιμολόγια θα πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά οι προμηθευτές με πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών. Ο σχετικός πίνακας θα επικαιροποιείται κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο. Με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου Ιουνίου, υπόχρεες εταιρείες είναι οι ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και ZeniΘ.