Ούριος επενδυτικός άνεμος αξίας άνω του 1 δις. ευρώ πνέει σε Βόρεια Ελλάδα πρωτίστως, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, δευτερευόντως, με τον αμερικανικό κολοσσό της Amazon να στοχεύει σταθερά αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα.
Τα «πράσινα» projects θα βοηθήσουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Amazon στην περιοχή, παρέχοντας καθαρή ενέργεια και υποστηρίζοντας, παράλληλα, την επίτευξη του στόχου μετάβασης της Ελλάδας σε χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, επένδυση σε τρία νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες η Amazon, ανεβάζοντας στις οκτώ τον συνολικό αριθμό των συμφωνιών προμήθειας ενέργειας (PPAs) που έχει υπογράψει στη χώρα. Η ισχύς των μονάδων είναι 657 MW χωρίς άνθρακα, που αντιστοιχεί στο ισοδύναμο για την ηλεκτροδότηση 330.000 ελληνικών νοικοκυριών.
Οι πρόσφατες συμφωνίες της Amazon περιλαμβάνουν τον ηλιακό σταθμό «Elzet» και το αιολικό πάρκο «Μενελού», τα οποία ανήκουν στην Greenvolt Energias Renovaveis, εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμης ενέργειας με έδρα την Πορτογαλία. Ο ηλιακός σταθμός Elzet βρίσκεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ το αιολικό πάρκο Μενελού βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο ηλιακός σταθμός Hellas Green, που αναπτύχθηκε από την Luxcara βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία.
Το επενδυτικό μπαράζ του αμερικανικού κολοσσού σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί.
Το Νοέμβριο του 2024 η εταιρεία επένδυσε σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας στη χώρα μας. Η σταθερή προσήλωση της εταιρείας για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας (με εστίαση στη Βόρεια Ελλάδα) ενισχύει περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο η Amazon.
Ανταποδοτικά οφέλη 3 εκατ. και νέες θέσεις εργασίας
Στην Ελλάδα, πέρα από τις χθεσινές ανακοινώσεις, είχαν ήδη υπογραφεί 4 συμφωνίες προμήθειας ενέργειας (PPAs), οι οποίες αφορούν σε τρία έργα ΑΠΕ. Ειδικότερα, δύο εξ’ αυτών των συμφωνιών αφορούν στο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο (βόρειος και νότιος αιολικός σταθμός Βερμίου) στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ ακόμη δύο στα αιολικά πάρκα στις περιοχές Μεσοκορφή και Κούκουρας στην Πελοπόννησο.
Η Amazon, σε μία επένδυση που ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτείται από Εθνική Τράπεζα και Ταμείο Ανάκαμψης), επί της ουσίας θα αγοράζει την ενέργεια (θα εγχέεται απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας μας), που θα παράγουν τα αιολικά καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και φυσικά της ίδιας της εταιρείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις δραστηριότητες που αναπτύσσει σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ανταποδοτικά οφέλη της επένδυσης στις τοπικές κοινωνίες θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η φθηνή αιολική ενέργεια που θα «δίνουν» τα αιολικά πάρκα θα συμβάλλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και στην ενίσχυση της ευστάθειας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, συμπληρωματικά με τα φωτοβολταϊκά.
Η κατασκευή των υποδομών έχει, ήδη, ξεκινήσει, και το 2026 τα νέα αιολικά πάρκα αναμένεται να μπουν στην πρίζα. Συνολικά, ως αποτέλεσμα των έργων, εκτιμάται ότι θα παραχθεί καθαρή ενέργεια, που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 200.000 ελληνικών νοικοκυριών.
Ήδη, για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία των σταθμών οι νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να φτάσουν τις 300.
Data center
Η επένδυση της Amazon δένει αρμονικά με την πιθανή ανέγερση data center στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη η ΔΕΗ έχει στα σκαριά σχέδιο για τη δημιουργία του, ενδεχομένως αε σύμπραξη και με άλλους παίκτες που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο πεδίο.
Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί σαν υπολογιστικό νέφος.
Τα «γόνιμα», για τέτοια projects, εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας που καταναλώνουν τα data centers, καθιστούν την περιοχή ιδανικό προορισμό.
Climate Pledge για την πράσινη μετάβαση
H ανάπτυξη των αιολικών πάρκων αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Climate Pledge» της Amazon, που αποτελεί τη δέσμευση της εταιρείας για επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2040.
Παράλληλα, συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει την παραγωγή άνω του 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από Ανανεώσιμες Πηγές έως το 2030.
Με το 48% της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, τα νέα, αιολικά πάρκα αναμένεται να βοηθήσουν, σημαντικά, στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη χώρα και να υποστηρίξουν τη μετάβαση της Ελλάδας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Τα εν λόγω έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας της Amazon αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 500 έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η Amazon πέτυχε, πρόσφατα, τον στόχο της για 100% χρήση Ανανεώσιμης Ενέργειας το 2023, επτά χρόνια νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη για το 2030.