Μενού Ροή
gREAT SEA INTERCONNECTOR
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την διασύνδεση Great Sea με την Κύπρο – Η επιστολή Σκυλακάκη, ο νέος Κύπριος ΡΑΕΚ και στο βάθος διαιτησία..

Με προκαταρκτικές απευθείας επαφές του ΑΔΜΗΕ με την νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Κύπρου, ξεκινά εντός της ημέρας ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής πλευράς για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου. Αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στην Αθήνα του Θόδωρου Σκυλακάκη με τον κύπριο ομόλογό του Γιώργο Παπαναστασίου.

Το διακύβευμα τεράστιο, καθώς αν συνεχίσουν οι διαφωνίες των Κυπρίων ως προς την μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου, τότε έρχεται όλο και πιο κοντά το πρωτοφανές ενδεχόμενο προσφυγής στην διαιτησία της Κομισιόν δύο ρυθμιστικών αρχών για έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.

Αντικείμενο του νέου κύκλου διαβουλεύσεων παραμένει η εξεύρεση λύσης προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τιμή για την συμμετοχή της Κυπριακής δημοκρατίας στο σχήμα που διαχειρίζεται το έργο. Νέα δεδομένα δημιουργούν:

  • η πρώτη επίσημη συμμετοχή στις συζητήσεις του νέου προέδρου της ΡΑΕΚ Πολύβιου Λεμονάρη, μέχρι σήμερα συμμετείχε ως σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης και φέρεται να είναι φιλικότερος προς την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με τον προκατοχό του
  • η σημαντική γεωπολιτική πίεση που ασκεί στην επίλυση των διαδικαστικών ζητημάτων η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στις εξελισσόμενες έρευνες των δύο ιταλικών πλοίων για λογαριασμό της Nexans,
  • αλλά και η απαντητική επιστολή του Θ. Σκυλακάκη προς τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας σχετικά με τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η κυπριακή πλευρά για την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή του ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι τα πάγια θα παραμείνουν στον ΑΔΜΗΕ μέχρι να υπάρξει συμφωνία συμμετοχής όλων των μερών, ώστε να δημιουργηθεί το κοινό σχήμα και βέβαια να πιστοποιηθεί ως διαχειριστής. Σε αυτό το σχήμα θα περάσει και η χρηματοδότηση των 657 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την υλοποίηση του έργου. Μάλιστα ο υπουργός στην επιστολή διαβεβαιώνει ότι όλα αυτά θα γίνουν αμέσως μετά την απόφαση εισόδου της Κυπριακής δημοκρατίας στο έργο.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στην συνάντηση του ΑΔΜΗΕ με την ΡΑΕΚ θα συζητηθούν εκ νέου μέρος των δαπανών του έργου.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, κατά την αυριανή συνάντηση θα ζητηθεί από κυπριακής πλευράς ενημέρωση για τη σοβαρότητα της κατάστασης για την πορεία του έργου λόγω της στάσης της Τουρκίας. Μάλιστα προτίθενται να βάλουν θέμα, τι θα γίνει αν η Τουρκία παρεμποδίσει τις μετρήσεις στον βυθό, πόσο μάλλον τι θα γίνει όταν θα αρχίσει η τοποθέτηση του καλωδίου. Σε αυτά τα δύο θέματα η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαρη, ότι πρόκειται για ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου.

Ενημέρωση από Nexans

Την ίδια στιγμή μετά από προτροπή του ΑΔΜΗΕ συνεχίζονται κανονικά οι ενημερώσεις προς την κυπριακή πλευρά από την κατασκευάστρια του καλωδίου Nexans.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τη χτεσινή συνάντηση στη Λευκωσία και τι συζητήθηκε, ο κ. Παπαναστασίου, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την πορεία του έργου από δύο εκπροσώπους της Nexans.

Η εταιρεία κατασκευάζει το καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης για το έργο Great Sea Interconnector.

«Μας ενημέρωσαν ότι γίνεται παράλληλη έρευνα βυθού από την Κύπρο προς την Κρήτη και από την Κρήτη προς την Κύπρο με δύο διαφορετικά πλοία, τα οποία βρίσκονται σε αυτό το στάδιο εντός εθνικών χωρικών υδάτων, το ένα στην Ελλάδα, το άλλο στην Κύπρο», είπε, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν σε διεθνή ύδατα.

Εξήγησε ότι, με βάση την έρευνα βυθού, εντοπίζουν τους διαδρόμους από τους οποίους θα περάσουν τα δυο καλώδια. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου πρόκειται για δύο καλώδια διαμέτρου περίπου 15 εκατοστών έκαστο και θα βρίσκονται σε διαφορετικούς διαδρόμους, δεν θα είναι δίπλα δίπλα.

«Μας έδωσαν τα επόμενα βήματα, και συγκεκριμένα ότι ξεκίνησαν τα δυο εργοστάσια, το ένα στη Νορβηγία και το άλλο στην Ιαπωνία, για παραγωγή του καλωδίου, με εντατικούς ρυθμούς», είπε ακόμη ο Υπουργός. Ο λόγος που δουλεύουν δύο εργοστάσια για τα καλώδια, πρόσθεσε, είναι για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία «είναι πιεστικά», όπως ενημέρωσαν.

«Το έργο ως έχει σήμερα είναι στη βάση του χρονοδιαγράμματος το οποίο είναι συμφωνημένο με τον φορέα υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ)», σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι το συμβόλαιο με τη Nexans αποτελείται από τρία μέρη: την έρευνα βυθού, την κατασκευή του καλωδίου, και την πόντισή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία ανέφερε ότι η πόντιση των πρώτων χιλιομέτρων του καλωδίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2026.

Ανέφερε ακόμη ότι οι εκπρόσωποι της Nexans είπαν ότι, αν κάτι σημαντικό δεν προκαλέσει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, «όπως συνεχίζει και αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, χωρίς να διακοπεί με οποιονδήποτε τρόπο, δεν αναμένεται να έχει οποιαδήποτε αλλαγή στο κόστος». Αυτό όμως, θα αξιολογείται όπως προχωρούν τα χρονοδιαγράμματα, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Η εταιρεία ενημέρωσε ότι η ομάδα έργου η οποία κάνει τον σχεδιασμό είναι πέραν των 30 ατόμων, είπε ακόμη.

Ερωτηθείς αν αναμένονται κάποια προβλήματα όταν τα πλοία μπουν σε διεθνή ύδατα, ο Υπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση καλύφθηκαν τεχνικά ζητήματα και θέματα που αφορούσαν περισσότερο τον προγραμματισμό του έργου και την πρόοδο μέχρι σήμερα.
 
 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας