Μενού Ροή
Harbin Electric Corporation
Harbin Electric Corporation
Η Κίνα βάζει σε πλήρη λειτουργία τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας με πεπιεσμένο αέρα

Στην πρίζα μπήκε ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας με πεπιεσμένο αέρα (CAES) στην πόλη Yingcheng, στην επαρχία Hubei της κεντρικής Κίνας, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των εμπορικών του λειτουργιών.

Το έργο “Energy Storage No. 1” χρησιμοποιεί τις σπηλιές ενός εγκαταλελειμμένου ορυχείου αλατιού, που φτάνουν σε βάθος έως και 600 μέτρα, ως εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου. Αυτό επιτρέπει έναν όγκο αποθήκευσης αερίου σχεδόν 700.000 κυβικών μέτρων, που μεταφράζεται σε ισχύ έως 300 MW ανά μονάδα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.500 MWh. Η απόδοση μετατροπής του συστήματος φτάνει περίπου το 70%. Μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για οκτώ ώρες και να απελευθερώσει ενέργεια για πέντε ώρες καθημερινά, παράγοντας περίπου 500 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.  

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του έργου, την China Energy Engineering Corp (CEEC), το έργο Nengchu-1 έχει καταρρίψει τρία παγκόσμια ρεκόρ όσον αφορά την ισχύ μονάδας, τη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας και την αποδοτικότητα μετατροπής.

Το έργο στην Yingcheng ξεκίνησε την κατασκευή τον Ιούλιο του 2022 με την τεχνική υποστήριξη του Ινστιτούτου Μηχανικής Βράχων και Εδαφών (IRSM) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS). Η διάρκεια ζωής του έργου αναμένεται να φτάσει τα 25 χρόνια. Η ανακοίνωση για το έργο Yingcheng έρχεται λίγο μετά την πρόοδο σε ένα άλλο σημαντικό έργο πεπιεσμένου αέρα στην Κίνα – το έργο Jintan Salt Cavern CAES στην Changzhou, επαρχία Jiangsu. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει δύο μονάδες μη συμπληρωματικού καυσίμου CAES ισχύος 350 MW η καθεμία, με συνολικό όγκο αποθήκευσης 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.  

Αυτή η κλίμακα καθιστά το έργο Jintan το κορυφαίο στον κόσμο CAES έργο όσον αφορά την ισχύ παραγωγής μονάδας, τη συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης και την ολοκληρωμένη αποδοτικότητα οποιασδήποτε εγκατάστασης CAES παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η χωρητικότητα αποθήκευσης του εργοστασίου θα επιτρέπει έως και 2,8 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά πλήρη φόρτιση, με εκτιμώμενους ετήσιους κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης που ανέρχονται στους 330.  

Έργο ορόσημο

Η τεχνολογία CAES θεωρείται ώριμη λύση για τη βαθιά απανθρακοποίηση και την ανάπτυξη σε επίπεδο GW, με τεχνολογικά εξαρτήματα που έχουν αποδειχθεί και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία για δεκαετίες. Η αρχή λειτουργίας της είναι παρόμοια με αυτή των αντλησιοταμιευτικών έργων. Κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια για τη συμπίεση του αέρα και την αποθήκευσή του σε υπόγειες σπηλιές αλατιού.  

Ωστόσο, το γεγονός ότι η τεχνολογία CAES βασίζεται σε υπόγειες σπηλιές, γεγονός που την καθιστά εξαρτημένη από τη γεωλογία, έχει αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την παγκόσμια διάδοσή της. Με την άφθονη διαθεσιμότητα αλατωρυχείων, η Κίνα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη της CAES, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μετριάσει γεωλογικούς κινδύνους, όπως η καθίζηση και η κατάρρευση εδαφών στις αλατωρυχείες, και να μετατρέψει τις εξαντλημένες περιοχές σε πολύτιμους πόρους.  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας