Μετά τη δοκιμή των τελευταίων μονάδων στον σταθμό αντλησιοταμίευσης Fengning, η γνωστή από την συμμετοχή της στον ΑΔΜΗΕ κινεζική State Grid λειτουργεί τώρα τη μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση στον πλανήτη. Έχει ισχύ 3,6 GW και αποτελείται από 12 μονάδες.
Η εγκατάσταση Fengning βρίσκεται στην επαρχία Hebei, βόρεια του Πεκίνου. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Fengning αποτελείται από δώδεκα αναστρέψιμες μονάδες 300 MW. Δύο είναι οι πρώτες μεγάλης κλίμακας γεννήτριες μεταβλητής ταχύτητας της Κίνας, οι οποίες επιτρέπουν τον γρήγορο έλεγχο της κύριας συχνότητας και το ξύρισμα αιχμής.
Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 6,61 TWh ενώ το σύστημα θα αντλεί 8,72 TWh, σύμφωνα με την εταιρεία. Δεδομένου ότι οι δύο πρώτες μονάδες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο στα τέλη του 2021, η εγκατάσταση παρήγαγε περισσότερες από 8,6 TWh.
Τέσσερις γραμμές 500 kV το συνδέουν σε ένα ευέλικτο δίκτυο συνεχούς ρεύματος (DC), το οποίο είναι επίσης το πρώτο στον κόσμο, επεσήμανε η εταιρεία. Ο σταθμός μετατροπέα λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η άνω δεξαμενή μπορεί να αποθηκεύσει σχεδόν 40 GWh, πρόσθεσε η State Grid. Εξήγησε ότι οι 12 μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν έως και 10,8 ώρες με μέγιστη χωρητικότητα 3,6 GW.
Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός αντλησιοταμίευσης στον κόσμο ήταν ο σταθμός Bath County στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, με ισχύ 3 GW.
Το συνολικό μήκος του μεγαλύτερου υπόγειου εργοστασίου στον κόσμο, στο Fengning, είναι 414 μέτρα, με 54,5 μέτρα ύψος. Οι σήραγγες και τα 190 σπήλαια έχουν συνολικό μήκος 50,1 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το State Grid.
Ο κυρίαρχος διαχειριστής δικτύου και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας λειτουργεί τώρα συνολικά 40,6 GW σε αντλία αποθήκευσης. Διαθέτει 75 εγκαταστάσεις ηλεκτρονικά ή υπό κατασκευή, που ανέρχονται συνολικά σε 94 GW.
Οι αναστρέψιμες τουρμπίνες αντλούν νερό στην επάνω δεξαμενή ή παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ανάλογα με την ανάγκη. Η λειτουργία αντλίας είναι συνήθως ενεργοποιημένη τη νύχτα, όταν το ρεύμα είναι φθηνότερο και όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές. Όταν η ζήτηση στο σύστημα υπερβαίνει την προσφορά, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης με αντλία απελευθερώνουν το νερό από πάνω και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Εξακολουθούν να είναι η μόνη συμβατική τεχνολογία αποθήκευσης, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της χωρητικότητας αποθήκευσης στα δίκτυα.
Παρόλο που η Κίνα εξακολουθεί να αυξάνει σταθερά τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαθιστά επίσης περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ηλιακής και αιολικής ισχύος. Επιπλέον, βρίσκεται στην κορυφή του διαγράμματος στις περισσότερες τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών, ειδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες και ανεμογεννήτριες. Η χώρα φιλοξενεί επίσης τον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό στον κόσμο.
Η Κίνα είναι σημαντικός επενδυτής και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για παράδειγμα, έργα συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό προετοιμασία για αιολικά πάρκα, ηλιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και πράσινο υδρογόνο στη Σερβία.
Η State Grid συμφώνησε τον Νοέμβριο να αγοράσει το 20% του έργου Διασύνδεσης Αριάδνης στην Ελλάδα. Η υποθαλάσσια γραμμή συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HDVC), η οποία βρίσκεται υπό δοκιμή, έχει μήκος 335 χιλιόμετρα. Συνδέει την Αττική, με το νησί της Κρήτης.