Μενού Ροή
greenland.
Γιατί η Γροιλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του Τραμπ : Ένας ενεργειακός θησαυρός

Λίγο πριν αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτάζει προς την Γροιλανδία με στόχο να πάρει τον έλεγχο του νησιού των 57.000 κατοίκων.

Το ενδιαφέρον του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ επανήλθε στο προσκήνιο, πιθανότατα λόγω των κρίσιμων ορυκτών της Γροιλανδίας, με στελέχη του τομέα εξόρυξης και ερευνητές να περιγράφουν το τεράστιο δυναμικό των πόρων του νησιού ως μια «τεράστια ευκαιρία».

Εν όψει της ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κατοχή της αυτόνομης δανικής επικράτειας από τις ΗΠΑ είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» για σκοπούς που σχετίζονται με την «εθνική ασφάλεια και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο». Ο Τραμπ έχει από τότε ενισχύσει αυτές τις δηλώσεις, αρνούμενος να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής ή οικονομικής ισχύος για να καταστήσει τη Γροιλανδία μέρος των ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκετε, δήλωσε στον Τραμπ ότι το νησί της Αρκτικής «δεν πωλείται» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τις φιλοδοξίες της επικράτειας για ανεξαρτησία. Παράλληλα με την Πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο Έγκετε έχει επίσης ζητήσει πρόσφατα συνομιλίες με τον Τραμπ για την επίλυση της κατάστασης.

Σε ερώτηση σχετικά με την εμμονή του Τραμπ να κάνει τη Γροιλανδία μέρος των ΗΠΑ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας που πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα, Μάικλ Ουόλτς, βουλευτής από τη Φλόριντα, ήταν ξεκάθαρος: «Το θέμα αφορά τα κρίσιμα ορυκτά. Πρόκειται για φυσικούς πόρους», δήλωσε ο Ουόλτς σε συνέντευξή του στο Fox News στις 9 Ιανουαρίου. «Πρόκειται για την επανεισαγωγή της Αμερικής στη Δυτική Ημισφαίριο», πρόσθεσε. «Μπορείτε να το αποκαλέσετε Δόγμα Μονρό 2.0, αλλά όλα αυτά αποτελούν μέρος της ατζέντας "Πρώτα η Αμερική"».
 

Ο ρόλος των κρίσιμων ορυκτών

Η Γροιλανδία αναμένεται να γίνει όλο και πιο επίκαιρη, καθώς οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, τα κρίσιμα μέταλλα και τη γεωπολιτική εντείνονται.  Τα κρίσιμα ορυκτά αναφέρονται σε έναν υποσύνολο υλικών που θεωρούνται απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση. Αυτά τα ορυκτά, τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού, περιλαμβάνουν μέταλλα όπως χαλκό, λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο και σπάνιες γαίες.

Η Κίνα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προηγουμένως προειδοποιήσει ότι αυτό αποτελεί στρατηγική πρόκληση ενόψει της μετάβασης σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
 

Οι φυσικοί πόροι της Γροιλανδίας

Ο Jakob Kløve Keiding, ανώτερος σύμβουλος στη Γεωλογική Υπηρεσία της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS), δήλωσε ότι μια έρευνα του 2023 για το δυναμικό των πόρων της Γροιλανδίας αξιολόγησε συνολικά 38 πρώτες ύλες στο νησί, η πλειονότητα των οποίων έχει σχετικά υψηλό ή μέτριο δυναμικό. Αυτά τα υλικά περιλαμβάνουν σπάνιες γαίες, γραφίτη, νιόβιο, μέταλλα της ομάδας της πλατίνας, μολυβδαίνιο, ταντάλιο και τιτάνιο. «Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για κρίσιμες πρώτες ύλες στη Γροιλανδία», δήλωσε ο Keiding στο CNBC τηλεφωνικά.

«Πολλά από αυτά είναι μεγάλης σημασίας για την οικονομία της ΕΕ και, φυσικά, δεν περιορίζονται μόνο στην Ευρώπη. Πολλά από αυτά είναι επίσης στη λίστα των κρίσιμων πρώτων υλών της Αμερικής», πρόσθεσε.
«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»

Η Aaja Chemnitz, μέλος του Κοινοβουλίου της Δανίας από τη Γροιλανδία και το κόμμα Inuit Ataqatigiit, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ για τη Γροιλανδία «προσβλητικές» και επιβεβαίωσε το μήνυμα του πρωθυπουργού λέγοντας ότι η επικράτεια δεν πωλείται. «Δεν ανησυχώ. Νομίζω ότι κάποιοι στη Γροιλανδία είναι αρκετά ανήσυχοι, αλλά θεωρώ σημαντικό να πούμε ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται, δεν έχει ποτέ πωληθεί [και] δεν θα πωληθεί ποτέ», δήλωσε η Chemnitz στο CNBC.

Η Chemnitz είπε ότι οι νομοθέτες της Γροιλανδίας θα χρειαστούν «σαφείς και πολύ συγκεκριμένους στόχους για το πώς να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ».Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Γροιλανδίας και ΗΠΑ στο μέλλον θα μπορούσε, για παράδειγμα, να διευκολύνει τις επενδύσεις στον εξορυκτικό τομέα του νησιού, πρόσθεσε. «Αν κοιτάξουμε την εξόρυξη, για παράδειγμα, σπάνιων γαιών, αυτό είναι κάτι που θέλαμε να κάνουμε για πολύ καιρό. Ψάχναμε για Αμερικανούς επενδυτές, [αλλά] δεν τους βρήκαμε, επομένως είναι αρκετά ευπρόσδεκτοι», δήλωσε η Chemnitz.
 

«Μια κούρσα για ό,τι έχει απομείνει»


Ο Roderick McIllree, εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής εταιρείας εξόρυξης 80 Mile, δήλωσε ότι εργάζεται στη Γροιλανδία για πάνω από 20 χρόνια σε έργα που κυμαίνονται από την ανακάλυψη πόρων έως την εκτίμηση βιωσιμότητας.«Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε στη Γροιλανδία είναι πραγματικά μια κούρσα για ό,τι έχει απομείνει», είπε ο McIllree στο CNBC.

«Πολλές ανεξάρτητες κρατικές έρευνες δείχνουν προς τη Γροιλανδία και τα φυσικά της όρια ως πιθανά να φιλοξενούν το 20% έως 25% των τελευταίων εκμεταλλεύσιμων πόρων στον πλανήτη. Αν αυτό είναι σωστό, είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη Γροιλανδία».

Η Γροιλανδία, μια παγωμένη γη με μαγευτικά τοπία, επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, ένα παράδοξο για μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην υπερθέρμανση του πλανήτη και της οποίας η γεωγραφική απομόνωση σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν αεροπορικώς για να την επισκεφθούν.

Η εταιρεία 80 Mile αναπτύσσει επί του παρόντος τρία έργα στη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης παραχώρησης πετρελαίου στην ανατολική ακτή του νησιού, ενός έργου τιτανίου κοντά στο Pituffik στα βορειοδυτικά, και του έργου Disko-Nuussuaq στα νοτιοδυτικά.

Επισημαίνοντας το δυναμικό των πόρων της περιοχής, ο McIllree είπε ότι το έργο Disko της εταιρείας θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις νικελίου και χαλκού στον πλανήτη.

«Η Γροιλανδία θα γίνει όλο και πιο επίκαιρη· θα βρεθεί στο προσκήνιο λόγω της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, τα κρίσιμα μέταλλα και τη γεωπολιτική. Και η εγγύτητά της στις ΗΠΑ την καθιστά πραγματικά μια φυσική δικαιοδοσία για σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις», δήλωσε ο McIllree. «Αν η Γροιλανδία παίξει σωστά τα χαρτιά της, αυτό θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.


«Σημαντικό στρατηγικό ενδιαφέρον»


Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ταξίδεψε στο Νουούκ, τη Γροιλανδία, για να εγκαινιάσει γραφείο της ΕΕ στην πρωτεύουσα του νησιού. Η κίνηση αυτή, που έγινε μερικούς μήνες πριν από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στην ίδια πόλη, είχε στόχο να ενισχύσει την παρουσία της Ευρώπης στη Γροιλανδία αλλά και στην ευρύτερη Αρκτική περιοχή.

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε δύο συμφωνίες συνεργασίας συνολικής αξίας σχεδόν 94 εκατομμυρίων ευρώ (95,9 εκατομμυρίων δολαρίων) εκείνη την εποχή, τα οποία, όπως δήλωσε, θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τις δεξιότητες στη Γροιλανδία. Ο Πολ Λάστι, επικεφαλής ερευνών πρώτων υλών για μπαταρίες στη Fastmarkets, δήλωσε στο CNBC :«Είμαι γεωλόγος και γνωρίζω ότι η Γροιλανδία είναι πολύ καλά εξοπλισμένη με φυσικούς πόρους». «Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις σπάνιες γαίες στη Γροιλανδία, για παράδειγμα, και προφανώς μπορούν να είναι σημαντικού στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας